YAMK-opinnäyte: Ikäjohtaminen osana työhyvinvointia
Katja Levonius-Jaakkola kuvasi opinnäytetyössään hoitotyöntekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia ikämoninaisuudesta.
YAMK-opiskelija Katja Levonius-Jaakkola kuvasi opinnäytetyössään hoitotyöntekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia ikämoninaisuudesta ja heidän toiveitaan ikäjohtamisen toteuttamisesta työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää hoitohenkilöstön työhyvinvointia ikäjohtamisen avulla. Tavoitteena oli lisätä tietoisuutta ikämoninaisuudesta sekä kehittää sen hyödyntämistä ja johtamista Seinäjoen keskussairaalan leikkausosastolla. Kehittämistehtävän näkökulmana oli hoitohenkilöstön kokemukset ja toiveet, joita selvitettiin teemahaastattelun avulla. Näkökulman laajentamiseksi haastateltiin myös yksikön lähiesimiehiä. Kehittämistehtävän tuotoksena koostettiin aikaisemman teoriatiedon tukemana haastattelumateriaalin pohjalta lähiesimiehille taulukko ikäjohtamisessa huomioitavista asioista.
Huomio hoitohenkilökunnan jaksamiseen ja työhyvinvointiin
Väestön ikääntyminen, yhteiskunnalliset muutokset ja koronapandemia ovat luoneet painetta hoitoalalle ja nostaneet esille tarpeen kiinnittää huomiota hoitohenkilökunnan jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Alalle on tarve saada lisää osaavaa henkilökuntaa ja lisätä sitoutuneisuutta. Työhyvinvointiin panostaminen on kannattavaa näihin tavoitteisiin pääsemiseksi ja ikäjohtamisella voidaan saavuttaa parannusta työhyvinvointiin.
Näkemykset ikämoninaisuudesta ja sen toteutumisesta positiivisia
Opinnäytetyössä todettiin henkilökunnan näkevän ikämoninaisuuden työpaikan rikkautena ja sen käsitettiin kattavan iän lisäksi erilaiset taustat ja elämäntilanteet. Kokemukset ikämoninaisuuden toteutumisesta yksikössä olivat enimmäkseen positiivisia, vaikka myös kehitettäviä asioita tuotiin rakentavasti esille. Ikämoninaisuuden nähtiin toteutuvan perehdytyksessä ja tiedon siirtymisessä eri-ikäisten välillä. Kehitettävää nähtiin erityisesti tiedon siirron parantamisessa ja tiedottamisessa, arvostuksen osoittamisessa sekä tiedon lisäämisessä mahdollisuuksista muokata työtä elämäntilanteen mukaan.
Ikäjohtamisen toiveet liittyvät lähiesimiesten toimintaan
Henkilökunnan toiveet ikäjohtamisesta liittyivät perehdytykseen ja eri-ikäisten välisen tiedonsiirron lisäksi keinoihin muokata työtä elämäntilanteen mukaan tasapuolisuus huomioiden. Esiin tuodut tarpeet muokata työtä liittyivät paljolti henkiseen jaksamiseen, fyysisiä tarpeita ei juurikaan nostettu esiin. Lisäksi toivottiin lähiesimiehiltä aitoa kiinnostusta henkilökuntaa kohtaan, arvostusta ja sen osoittamista, kannustusta sekä välitöntä palautetta. Keinona tuoda esiin omia tarpeitaan ja toiveitaan henkilökunta näki kehityskeskustelut ja mahdollisesti epäviralliset käytäväkeskustelut lähiesimiehen kanssa. Toivottiin myös tiedottamisen kehittämistä edelleen.
Opinnäytetyöllä on lisätty tietoisuutta ja keskustelua ikämoninaisuudesta. Kehittämistyön tuotos on suoraan käytettävissä lähiesimiesten apuna ikäjohtamisessa toimeksi antavan yksikön lisäksi myös muissa vastaavissa yksiköissä sekä helposti sovellettavissa muiden yksiköiden tarpeisiin. Opinnäytetyön tulokset ja tuotos ohjaavat kohdentamaan ikäjohtamista henkilökunnan elämäntilanteista nouseviin tarpeisiin työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Lisätietoja:
Katja Levonius-Jaakkola
Sosiaali- ja terveysalan johtaminen, YAMK
puh: +358 400 826474