YAMK-opinnäyte: Ennakoinnin kypsyyden ja tunnettuuden kartoittamisen kautta tulevaisuuskestävämmäksi organisaatioksi
YAMK-opiskelija Pauliina Karttunen tarkasteli opinnäytetyössään tulevaisuusajattelua ja ennakointia Verohallinnossa.
Pauliina Karttunen selvitti opinnäytetyössään ennakoinnin kypsyyttä sekä ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tunnettuutta toimeksiantajaorganisaatiossa Verohallinnossa. Opinnäytetyön tuloksena syntyi paitsi tietoutta kypsyyden ja tunnettuuden tilasta, myös räätälöity ja toistettavissa oleva kysely ennakoinnin kypsyyden mittaamiseen. Opinnäytetyön tulosten myötä ennakointitoimintaa ja ennakoinnin tietoutta päästään kehittämään ja jalkauttamaan organisaatiossa.
Ennakoinnin kypsyys
Opinnäytetyössä kehitettiin yhteiskehittämällä ennakoinnin kypsyyden arviointikysely, joka sisälsi organisaatiolle olennaisia tulevaisuuskyvykkyyden arvioitavia tekijöitä. Kyselyssä oli neljätoista varsinaista kohtaa, joita tuli arvioida neljän eri kypsyystason mukaan: taso 1 Satunnainen, taso 2 Aloitteleva, taso 3 Kyvykäs ja taso 4 Kypsä. Arvioitavat kohdat sisältyivät organisaatiokulttuurin, ennakoinnin perustan ja ennakoinnin käytännön osa-alueisiin käsitellen muun muassa ennakointitiedon hyödyntämistä organisaatiossa, vastuita, suunnitelmallisuutta, ennakoinnin menetelmien käyttöä sekä sidosryhmäyhteistyön laajuutta ja aktiivisuutta.
Ennakoinnin kypsyyden arviointi toteutettiin organisaation ennakointiryhmäläisistä koostuvalla kohderyhmällä (53 henkilöä), joista kyselyyn vastasi 23 henkilöä. Kyselyn tulosten perusteella organisaation ennakoinnin kypsyys oli viidessä arvioitavassa kohdassa tasolla 1 Satunnainen ja yhdeksässä arvioitavassa kohdassa tasolla 2 Aloitteleva. Kyselyn tulokset vastasivat opinnäytetyön alkuvaiheessa saatua kuvaa ennakointitoiminnan tilasta, jolloin ennakointiryhmäläisillä oli eritasoista ja eri pituista kokemusta ennakoinnista.
Muun muassa kyselyn toteutus valitulla kohderyhmällä sekä kyselyn sisällön muokkaaminen yhdenmukaisemmaksi ja päällekkäisyyksien eliminoinen ovat asioita, joita tulee tulevaisuudessa kyselyä toistettaessa pohtia ja kehittää.
Ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tunnettuus
Ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tunnettuutta kartoitettiin organisaatiossa kyselyllä, jossa vastaajia pyydettiin arvioimaan suhdettaan ennakoitiin sekä suhdettaan tulevaisuuteen viiden vastattavan väittämän osalta taustatietokysymysten lisäksi. Kysely toteutettiin pienellä otannalla (40 henkilöä), joka lopulta tavoitti 17 vastaajaa eri puolilta organisaatiota.
Kyselyn tulokset indikoivat vastaajien keskuudessa paitsi kiinnostusta oppimaan ennakoinnista lisää, myös sitä, että kaikille ei ole täysin selvää se, mitä ennakointi merkitsee tai miten sitä tehdään organisaatiossa. Tulevaisuudessa kysely tulisi kuitenkin toteuttaa suuremmalla otannalla tulosten luotettavuuden ja yleistettävyyden vuoksi.
Työn toteutus
Opinnäytetyö tehtiin pääsääntöisesti kevään 2022 aikana Verohallinnon toimeksiannosta ja tarpeesta saada selville organisaation ennakoinnin kypsyys. Työhön sisällytettiin osaksi ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tunnettuuden kartoitus, vaikka se voitiin toteuttaa hyvin pienimuotoisena. Kyselyt toteutettiin strukturoituina määrällisinä tutkimuksina ja ennakoinnin kypsyyden arviointikyselyn muodostuksessa hyödynnettiin ryhmäkeskustelullista yhteiskehittämistä ja havainnointia.
Tutustu opinnäytetyöhön Organisaation ennakoinnin kypsyyden arviointi sekä ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tunnettuuden kartoittaminen Theseus-palvelussa.
Lisätietoja:
Pauliina Karttunen
Kestävän kasvun johtaminen, YAMK
puh. +358 407767929