YAMK-Opinnäyte: Kansalaisten ääni kuuluviin julkisen sektorin palveluiden suunnittelussa
Suvituuli Posio tutki opinnäytetyössään kansalaisten osallistumisen keinoja julkishallinnon palveluiden kehittämisessä sekä tapoja edistää keskustelevaa demokratiakäsitystä.
Laurean palvelumuotoilun YAMK-opiskelija Suvituuli Posio tutki opinnäytetyössään kansalaisten osallistumisen keinoja julkishallinnon palveluiden kehittämisessä sekä tapoja edistää keskustelevaa demokratiakäsitystä kansalaisten ja hallinnon yhteiskehittämisen sekä erilaisten kansalaispaneelien avulla.
Kansalaisten ääni kuuluviin julkisen sektorin palveluiden suunnittelussa
Demokratia on tienristeyksessä ja nykyaikaisilla demokratioilla onkin ratkaistavanaan monia haasteita, kuten rakenteiden ylläpitäminen kriisien keskellä. Yhteistä kaikille Euroopan demokratioille on se, että ne tarvitsevat aktiivisia ja valveutuneita kansalaisia kannattelemaan demokratiaa. Kansalaisten osallistumista pyrkii edistämään muun muassa deliberatiivinen eli keskusteleva demokratia, joka on avoimeen vuorovaikutukseen pyrkivä, läpinäkyvä ja avoin päätöksenteon muoto. Tämän ajattelutavan mukaan poliittiset päätökset ovat oikeutettuja, mikäli ne perustuvat keskusteluun, jossa eri näkemykset ja väestöryhmät ovat yhdenvertaisesti edustettuina. Kansalaista osallistava demokratia tarkoittaa uudenlaisten demokraattisten näkökulmien luomista sekä kansalaisten rohkaisemista ja valmistamista osaksi poliittista keskustelua.
Kirjallisuuden mukaan julkishallinnon tuottamat palvelut on mahdollista mieltää politiikan täytäntöönpanovälineinä, jolloin ne toimivat välittäjinä julkishallinnon ja kansalaisten välillä sekä eri organisaatioiden ja lainsäätäjien välillä. Esimerkiksi lakia voidaan pitää lainsäädännön tuotteena, jota on muotoiluajattelun mukaisesti mahdollista prototypioida ja testata ennen sen varsinaista käyttöönottoa. Näin varmistutaan siitä, että se vastaa oikeaan ongelmaan. Muotoiluajattelun siemenen istuttaminen julkishallintoon on vielä alussa, mutta mitä enemmän muotoilusta puhutaan, sitä varmemmin siemenet alkavat tuottamaan versoja. Avainasemassa ovat kokeilevuus ja oman ajattelun haastaminen kysymällä kysymyksiä miksi, miten voisimme ja mitä jos nykyhetken tilasta. Versot lähtevät kasvamaan myös arvostamalla kansalaisia ja heidän näkemyksiään sekä konkretisoimalla uusia ajatuksia fyysisten tai visuaalisten prototyyppien avulla.
Opinnäytetyön toteutus
Opinnäytetyö toteutettiin sisäministeriön Vaikuttavan ja kokonaisvaltaisen maahanmuuttopolitiikan pitkän aikavälin tavoitteita koskevan hankkeen toimeksiannosta. Se perehtyi kansalaisten osallistamiseen palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen keinoja apuna käyttäen. Opinnäytetyön kehittämisosuudessa hyödynnettiin Stanford desginschoolin palvelumuotoilun prosessimallia ja sen tietoperusta koostuu keskustelevasta (deliberatiivisesta) demokratiakäsityksestä, julkishallinnon palveluiden ominaisuuksista ja niiden välisistä ongelmista sekä kansalaisten osallistamisesta.
Opinnäytetyötä ohjasivat kehittämiskysymykset, joiden avulla selvitettiin, miten luodaan kansalaisille arvoa tuottava kansalaispaneeli ja miten paneelista saadaan joustava, jotta se pystyisi vastaamaan jopa viikoissakin muuttuvan maailmantilanteen vaatimuksiin. Ihmiskeskeisenä lähestymistapana palvelumuotoilu sopi kansalaisten osallistamiseen erinomaisesti ja sen menetelmien avulla saatiin selville seitsemän pääteemaa huomioitavaksi kansalaispaneelin konseptin luomiseen.
Ihmisenkokoinen, lähestyttävä kansalaispaneeli
Opinnäytetyössä hyödynnettiin henkilö- ja asiantuntijahaastatteluita sekä järjestettiin kaksi työpajaa Suomeen muuttaneille henkilöille, jotta saatiin syvällinen ymmärrys kansalaisten mielipiteistä politiikkaan osallistumisesta sekä jo olemassa olevista kansalaispaneeleista. Kansalaisten osallistuminen työn eri vaiheissa vahvisti kansalaispaneelin konseptin suunnittelua heidän tarpeittensa pohjalta. Opinnäytetyön kehittämisosuuden tulosten suurimmat esiin nousevat teemat olivat kansalaispaneelin läpinäkyvyys ja avoin tiedottaminen, paneelin helppo lähestyttävyys sekä vaivaton osallistuminen siihen. Mainintoja sai myös paneelin digitaalisuus sekä selkeästi ja laadukkaasti järjestetty tapahtuma.
Opinnäytetyön tuloksista on tulkittavissa toive erilaisille, nykyaikaisille vaikuttamisen tavoille. Tämä on tärkeä asia ottaa huomioon julkisia palveluita suunniteltaessa. Erityisesti politiikkaan osallistumiseen ja lainsäädännön valmisteluun kaivataan kansalaislähtöisiä tapoja vaikuttaa. Tämänkaltaisia tapoja voisi olla esimerkiksi intuitiiviset ja monikieliset internet-sivut tai mobiilisovellukset, tarkoin muotoiltu yhteistapahtuma tai tapahtumien sarja. Henkilöhaastatteluiden ja työpajojen keskusteluista kuului myös osallistujien halu vaikuttaa omaa elämää koskeviin asioihin, vaikka politiikkaan osallistuminen ja sen kautta vaikuttaminen koettiin toisissa tilanteissa raskaaksi ja hankalaksi. Yleisesti vaikuttamismahdollisuuksien helppo lähestyttävyys koettiin tärkeäksi ja yhteisön merkitys korostui tiedon levittämisen keinona. Yhdessä kansalaisten kanssa palveluita kehittämällä varmistetaan palveluiden laatu ja ennen kaikkea palveluista välittyvä arvo niiden käyttäjille.
Opinnäytetyön pohjalta luotiin konsepti arvoa tuottavan ja joustavan kansalaispaneelin suunnitteluun ja järjestämiseen. Lisäksi tulosten pohjalta kehitettiin prototyyppi internet-sivusto, joka voisi toimia kevyempänä väylänä kansalaisten osallistamiseen poliittiseen päätöksentekoon.
Tutustu Theseus-palvelussa opinnäytetyöhön Kutsutaan kansalaiset osaksi poliittista päätöksentekoa!: Keskustelevan politiikan ja yhteiskehittämisen keinoja julkishallinnon palveluiden kehittämiseen palvelumuotoilun avulla.
Lisätietoja:
Suvituuli Posio
Palvelumuotoilu, YAMK
suvituuli.posio@gmail.com