YAMK-opinnäytteenä tehty tutkimus OP Ryhmässä: jaetun johtamisen malli tarjoaa ratkaisuja nykyisen työelämän haasteisiin
Taina Suihkonen tutki opinnäytetyössään jaetun johtamisen mallia OP Ryhmässä.
OP Ryhmän Agile Coaching -organisaatioon kohdistuvan laadullisen tutkimuksen tulokset kertovat, että jaettu johtajuus lisää työntekijöiden sisäistä motivaatiota, vähentää kuormitusta ja tehostaa tiedonjakoa. Jaetun johtajuuden haasteet kohdentuvat organisaation hierarkian luomiin jännitteisiin sekä päätöksenteon hitauteen ja vaikeuteen jaetun johtamisen mallissa. Tutkimustulokset tarjoavat arvokasta tietoa jaettujen johtamiskäytäntöjen hyödyistä ja haasteista ja indikoivat, että jaettu johtajuus on yksi ratkaisu nykypäivän moniulotteiseen ja nopeatempoiseen työelämään.
- Opinnäytetyö tarjoaa kohdeorganisaatiolle konkreettisen kehittämissuunnitelman jaetun johtamisen mallin kehittämiseksi sekä auttaa OP Ryhmää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin erityisesti johtamisen näkökulmasta, kertoo opinnäytetyön tekijä Taina Suihkonen.
Jaetulla johtajuudella tarkoitetaan uudenlaista johtamismallia, jossa valtaa ja vastuuta hajautetaan organisaatiossa. Toiminnan keskiössä ovat itseohjautuvat tiimit, jotka työskentelevät yhdessä toinen toistaan tukien kohti jaettua päämäärää. Jaettu johtaminen on dynaaminen vuorovaikutusprosessi, jossa valtaa ja vastuuta jaetaan useiden eri yksilöiden kanssa yhtäaikaisesti.
- Jaettu johtajuus soveltuu erityisen hyvin tietotyöhön, jossa vaaditaan paljon luovaa ajattelua sekä ongelmanratkaisukykyä, ja tehtävät ovat keskinäisriippuvaisia ja kompleksisia. OP Ryhmässä muutosmatka kohti kestävämpää ja inhimillisempää työelämää aloitetiin noin viisi vuotta sitten, kertoo Suihkonen.
Opinnäytetyö tarkastelee miltä jaettu johtajuus näyttää organisaatiossa, jonka päätehtävänä on auttaa koko organisaatiota soveltamaan itseohjautuvuuteen ja ketteryyteen perustuvia käytäntöjä ja toimintamalleja sekä muuttamaan radikaalisti koko yrityksen kulttuuria hierarkkisesta ja byrokraattisesta kohti avoimempaa, läpinäkyvämpää, vastuullisempaa ja innostavampaa työn tekemisen kulttuuria. Agile Coaching -organisaatiossa työskentelee noin 90 Agile Coachia ja heistä yli kolmannes osallistui tutkimushaastatteluihin.
Agile Coaching -organisaatiossa jaetun johtajuuden nykytilaa luonnehtii yksilöiden korostunut vapaus ja vastuu, ja organisaation toiminnan kehittäminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen. Haastatellut kokivat jaetun johtajuuden tuovan monipuolisia hyötyjä, kuten lisääntynyttä motivaatiota, merkityksellisyyden tunnetta ja työssä koetun kuormituksen vähenemistä. Organisaation kulttuuri, positiivinen ilmapiiri sekä ylimmän johdon tuki koettiin merkittäviksi jaetun johtajuuden tukipilareiksi. Haasteet ilmenevät erityisesti yksilö- ja yhteisötasolla, jossa hierarkian luomat jännitteet ja osallistumisaktiivisuuden suuri varianssi vaikuttavat siihen, että kaikkea osaamista ja potentiaalia ei saada käyttöön. Tutkimus korostaa tarvetta panostaa jaettujen johtamisrakenteiden luomiseen ja hyödyntää ketteriä toimintatapoja niiden tukemiseksi.
Tutkimustulokset vahvistavat aiempaa tutkimusta siitä, että työntekijän kokema itseohjautuvuus linkittyy vahvempaan työn imuun ja koettuun merkityksellisyyden tunteeseen. Aiempi tutkimus ja opinnäytetyön tulokset ovat linjassa myös jaetun johtajuuden hyötyjen ja haasteiden suhteen. Tutkimustuloksissa jaetun johtajuuden hyötyinä olleet tiedon jaon tehostuminen, työn tehokkuus ja parempi laatu, kokeilukulttuuri sekä erilaisten ideoiden testaaminen ovat asioita, joista on myös aiemmassa tutkimuksessa näyttöä. Haasteiden osalta päätöksenteon hitaus ja tehottomuus sekä johtajuusvastuun hajaantuminen olivat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa.
Opinnäytetyö kiinnostanee organisaatiokehittäjiä, jotka haluavat konkreettista tietoa siitä, että millä tavalla itseohjautuvuus ja jaettu johtaminen voivat vastata nykyisen työelämän haasteisiin. Tutkimusasetelma on siirrettävissä sellaisenaan toiseen organisaation, josta löytyy Agile Coaching -kompetenssialue ja jossa osaamisen kehittämiseen sekä yhteisten käytäntöjen luomiseen käytetään jaetun johtamisen mallia. Tutkimusasetelmaa olisi mahdollista koestaa myös muissa organisaatioissa, joissa yhteisiin tavoitteisiin pyritään jaetun johtamisen keinoin.
Tutustu Suihkosen opinnäytetyöhön Jaettu johtajuus OP Ryhmän Agile Coaching -organisaatiossa Theseus-palvelussa.
Lisätietoja:
Taina Suihkonen
Strateginen johtaminen / Liiketalouden ylempi AMK-tutkinto (tradenomi YAMK)
Puh. +358 50 360 2670, taina.suihkonen@gmail.com