Siirry sisältöön

Syyskuun laurealainen Pia Harju: ”Opiskelijoiden kanssa käydyt keskustelut herättävät näkemään asioita uusista näkökulmista”

Sosiaalialan lehtori Pia Harju valittiin syyskuun laurealaiseksi Avainkumppaniyhteistyön edistäjä -tunnustuksella.

Tänä vuonna vietetään Laurean 30. juhlavuotta, ja sen kunniaksi henkilöstön jäseniä palkitaan kuukausittain vaihtuvalla teemalla. Syyskuun kuukauden laurealainen -tunnustuksen avainkumppaniyhteistyön edistämisestä sai lehtori Pia Harju.  

– Olen tunnustuksesta häkeltynyt ja yllättynyt, ja ensimmäinen ajatukseni olikin, että miksi minä, koska niin moni muukin tekee Laureassa avainkumppaneiden kanssa yhteistyötä.  
– Pohdittuani asiaa mietin sitä loppujen lopuksi niin päin, että on mukavaa, kun Laurea tunnistaa avainkumppaneiden kanssa tehdyn työn ja minä olen vain kasvot nyt sille. Tietysti tunnustus näin ollen tuntuu hyvältä, Pia kertoo.  

Avainkumppanuusmalli luo yritysten ja Laurean koulutusten välille laaja-alaista, systemaattista yhteistyötä muun muassa opiskelijaprojektien, rekrytointiyhteistyön ja näkyvyyden saralla. Avainkumppaniyhteistyön edistäjä valittiin ehdotusten perusteella, ja niissä Piaa kuvailtiin muun muassa seuraavasti: 

”Pia on ottanut tosi hyvin vastuuta lastensuojelun kuudesta avainkumppanista. Hän on suunnitellut ja toteuttanut myös työelämälähtöisen lastensuojelun koulutuksen. Pia ottaa tutkintovastaavana vastuuta myös päihde- ja mielenterveystyön avainkumppanista sosionomikoulutuksen osalta. Hänen osallistumisensa ja panoksensa on ollut ensiarvoisen merkittävä ja vaikuttanut suoraan sopimuksien syntymiseen.”  

Opiskelijapalaute ilahduttaa 

Pia Harju on työskennellyt Laureassa sosiaalialan lehtorina nyt neljä vuotta, ja tällä hetkellä hänen toimenkuvaansa kuuluu myös sosionomitutkinnon tutkintovastaavana toimiminen. Opiskelijoiden ohjaamisen ja opettamisen lisäksi hän pitää erityisesti myös työelämän kanssa tehtävästä yhteistyöstä sekä organisaation kehittämisestä.  

– Työelämä ja työskentely avainkumppanien kanssa tuo opintojaksoille paitsi työelämän tuulahdusta myös erittäin kaivattua ajantasaista tietoa ja taitoa. Itse koen yhteistyön avainkumppanien kanssa olevan lähes korvaamatonta, Harju kertoo. 
– Työpäiväni koostuvat hyvin monipuolisesti erilaisista toimista ja ehkä se on juuri tämän työn ilo ja suola, että päivät ovat niin vaihtelevia. 

Parasta Pian työssä on opiskelijoilta tuleva palaute, sillä se herättää näkemään asioita uusista näkökulmista. 

– Minua ilahduttaa myös aina todella paljon, kun pitkällä aikavälillä huomaa, kuinka opiskelijat oppivat ja omaksuvat uusia asioita, toimintatapoja, näkökulmia ja ammatti-identiteetin. Opiskelijoiden onnistumisten myötä koen itsekin onnistumisia työssäni, Pia iloitsee. 

Harju kertoo myös saavansa valmistumisvaiheessa olevilta opiskelijoilta viestejä, joissa he kertovat mikä merkitys ohjauksella opiskeluaikana on ollut.  

– Opiskelija on voinut päätyä työskentelemään sellaisen asiakasryhmän pariin, mitä hän ei ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan. Tutor-opettajana olen voinut nähdä opiskelijassa sellaista osaamista ja potentiaalia toimimiseen jonkun tietyn asiakasryhmän kanssa, että olen ehdotellut tutustumista siihen työympäristöön. Opiskelijat ovat todella tyytyväisiä, kun he ovat löytäneet paikkansa. Toki omilla ansioillaan, Pia lisää.  

”Laureassa voin toimia sen eteen, mikä on sydäntäni lähellä” 

Laurealaisuus merkitsee Pia Harjulle mahdollisuutta hyödyntää omaa osaamistaan niin paljon kuin sitä vain itse osaa hyödyntää. 

– Laurea organisaationa antaa aika paljon mahdollisuuksia esimerkiksi toimia lehtorina hyvin omatoimisesti opintojaksoja suunniteltaessa. Siinä saa käyttää omaa osaamistaan opintojakson tavoitteiden mukaisesti niin paljon kuin haluaa, Harju kertoo.  
– Saamme myös kehittää itseämme, osallistua hanketyöhön, ja tehdä ylipäätään paljon – laurealaisuus tuleekin esiin siinä, että ei ole muuta rajaa kuin se, jonka itse itsellesi asetat. 

Pia on aiemmin työskennellyt lastensuojelussa, ja hänen sydämensä sykkiikin asiakkaille.  

– Sosiaalihuollon asiakkaat ansaitsevat parasta mahdollista osaamista työkentälle, ja Laurean kautta sitä on mahdollista tuottaa, Pia kertoo.
– Laurealaisuus merkitsee itselleni siis myös mahdollisuutta toimia sen eteen, mikä on lähellä omaa sydäntäni. 

Yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä 

Etätyön tukija -tunnustuksella kesäkuun laurealaiseksi valittu Jouni Kähkönen halusi kysyä seuraavalta onnistujalta, kuinka tämä voisi omalta osaltaan kehittää Laurean yhteisöllisyyttä. 

- Yhteisöllisyyden kysymys näin korona-aikana on kohtuullisen haastava meille kaikille. Itse edesautan sitä niin, että koetan palata kampuksille mahdollisimman nopeasti, ja olenkin aloittanut opintojaksoja ja pitänyt orientaatiopäivät kampuksilla, Harju kertoo. 
– Tiimissämme on myös sellainen yhteisöllinen käytäntö, että kampukselle tulijat ilmoittavat siitä viestitse muille. Näin kampuksella yhtaikaa olevat saavat toisistaan lounasseuraa, ja se on ollut mukava tapa.   

Seuraavalta kuukauden laurealaiselta Pia haluaa kysyä sektorirajat ylittävästä yhteistyöstä. 

– Minua kiinnostaa monitoimijainen yhteistyö yli sektorirajojen, ja mietin yhteistyötä myös yli koulutusrajojen. Olisikin kiinnostavaa alkaa tehdä jonkin ilmiön tiimoilta projektia, ja kysyisinkin seuraavalta onnistujalta, että millaista aivan uudenlaista, monitoimijaista yhteistyötä haluaisit käynnistää Laureassa?  

Juttusarja jatkuu seuraavilla onnistujilla. Voit katsoa Pia Harjun haastattelun videolta. 

Syyskuun laurealainen Pia Harju