Siirry sisältöön

Suomalaisopeilla vauhditetaan neljättä teollista vallankumousta Etelä-Afrikassa

Tavoitteena on uuden digitaalisen osaamisen, kuten 5G:n, robotiikan ja tekoälyn, luoda uusia avauksia koulutukseen, yrittäjyyteen ja liiketoimintaan.

etelä-afrikka koulutusvienti eduexcellence
Asko Mononen.

3AMK-korkeakoulujen – Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian – yhteinen koulutusvientiyhtiö EduExcellence aloitti vuonna 2020 yhteistyön Etelä-Afrikassa (englanniksi). Kumppanina siellä toimii Nokian Etelä-Afrikan toimintojen tukema Forge Academy -innovaatiokeskus.

Tavoitteena on vahvistaa digiosaamisen kehittymistä ja tukea uudenlaisten innovaatio- ja yrittäjyysekosysteemien rakentumista.

-    Isossa kuvassa kyse on neljännen teollisen vallankumouksen vauhdittamisesta. Miten voimme auttaa uuden teknologian, kuten 5G-verkkojen, robotiikan, IoT:n ja tekoälyn, hyödyntämisessä ja sitä kautta tukea Etelä-Afrikan murrosta, jotta he pääsevät digitalisaation vauhtiin mukaan, kuvailee yhteistyöprojektiin osallistuva lehtori Asko Mononen Laureasta.

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa perustettiin Skills Development Center, jossa erityisesti vähävaraiset opiskelijat pääsevät kouluttautumaan. EduExcellencen asiantuntijat ovat olleet mukana kehittämässä muun muassa opetussuunnitelmia ja opetuksesta vastaavat eteläafrikkalaiset.

-    Yhteistyön toisessa vaiheessa päästään innovoimaan ja pilotoimaan uusia ratkaisuja Nokian toteuttaman 5G-verkon avulla, Mononen kertoo.
-    Ja sen jälkeen kolmannessa vaiheessa kehitetään hautomotoimintaa eli tuodaan mukaan yrityspartnereita, jotka haluavat kehittää tuotteita uuden teknologian ympärille. Näin syntyy toivottavasti kaupallisia ratkaisuja ja työpaikkoja.

Asko Mononen näkee paljon mahdollisuuksia nyt alkaneessa EduExcellencen asiantuntijayhteistyössä niin Etelä-Afrikassa kuin laajemminkin Afrikan mantereella. Suomalaisella ammatillisella korkeakoulutuksella on paljon annettavaa:

-    Suunnitelmissa on laajentaa toimintaamme digitaalisen oppimisen ja erilaisten lab-ympäristöjen suuntiin. Yksittäisten kurssien sijaan voimme tarjota paljon enemmän esimerkiksi suomalaisen ammattikorkeakoulumallin, kehittämispedagogiikan ja yritysyhteistyön näkökulmasta, hän sanoo.

Tutustu 3AMK-korkeakoulujen yhteisen koulutusvientiyhtiön EduExcellencen toimintaan.

Lisätietoja: