Siirry sisältöön

Nappaa matkaan kesän juomasuositukset

Laurean lehtori, juoma-asiantuntija Anikó Lehtisen kertoo parhaat juomavinkit kesään.

Oikeilla juomavalinnoilla kruunaat kesän ja saat kaiken maistumaan paremmalta. Kysyimme matkailu- ja ravintola-alan lehtoriltamme, juoma-asiantuntija Anikó Lehtiseltä parhaita juomavinkkejä kesään. Intohimoinen juoma-alan moniosaaja Anikó on tullut tunnetuksi niin kirjailijana, toimittajana kuin juontajanakin. 

Aperitiivit ja saunajuomat

Kirpeät hapanoluet, kuivat mineraaliset valkoviinit, kuten rieslingit, sekä kuohuviinit sopivat aperitiiveiksi hyvin viilennettynä. Samat juomat käyvät naposteluruokien kera ja toimivat mainiosti kesäillan hämärtyessä. Alkoholittoman vaihtoehdon saat helposti esimerkiksi omenamehun ja kivennäisveden sekoituksesta. 

Sauna on kesäinen klassikko, jota ei sovi unohtaa. Saunajuomaksi voi hyvin valita perinteikkäästi lagerin tai pilsin. Hyvä vaihtoehto näille on kokeilla vaikkapa puolikuivaa siideriä. 

Sillipöytään vehnäolutta

Sillin ja uusien perunoiden sekä erilaisten kylmien kalaruokien kanssa kannattaa tarjota lageria tai belgityylistä vehnäolutta. Erilaiset kananmunakastikkeet ja majoneesillä höystetyt peruna- ja pastasalaatit toimivat samojen oluttyylien kera. 

Viineistä parhaiten toimivat kuohuviinit sekä melko hedelmäiset savignon blancit ja chardonayt, siideristä hieman makeampi omenasiideri. 

Grilliherkkujen kylkeen IPAa

Grilliruuat kuuluvat kesään ja makkaran kanssa maistuu joko rapsakka pils, saksalaistyylinen vehnäolut tai havumaisen aromikas IPA-olut. 

Pitkään kypsyvät lihat sopivat hyvin kesäkuumalla hedelmäisten ja punaviinien kanssa, kuten pinot noir tai merlot, joita voi tarjota viileänä. Tuhdimmista viineistä monet espanjalaiset punaviinit, kuten tempranille ovat omiaan grillilihoille. Oluista tummat lagerit ja amber alet käyvät hyvin grillilihojen kera. Tuliset marinadit vaativat oluelta maltaisuutta ja viiniltä hieman makeutta ja hedelmäisyyttä, se kannattaa muistaa! 

Kana- ja kalkkunaruuat maistuvat greippimehuimaisen NEIPA-oluen kanssa, joka on omiaan myös miedon makuisten makkaroiden kera. Viineistä kannattaa valita hedelmäisiä valkoviinejä kuten savignon blancia tai chablista. Erinomainen vaihtoehto on myös rosé-viini. Grillatun juuston ja kasvisten kera kannattaa tarjota myös NEIPAa tai rustiikkia saison-olutta. Tuhdimmat kasvisruuat viihtyvät amber alen tai tummemman IPAn kaverina. Viineistä rosé on tässäkin hyvä vaihtoehto, tai kevyt, viileänä tarjottava punaviini. Hauska hellejuoma ruuan kanssa on myös punaviinistä tehty sangria. 

Lohta voi hyvin loimuttaa kesällä. Siihen sopivia oluita ovat esimerkiksi belgityyliset vehnäoluet tai hedelmäiset APAt. Erittäin hyvin sopii myös kuiva omenasiideri ja tammikypsytetty chardonnay. Sillin ja uuden perunan kanssa klassikko on lager- tai pils-olut, mutta hauskan yhdistelmän saa myös saksalaisesta vehnäoluesta ja kesän kaloista. 

Jälkiruokien kaverit

Mansikkaisten ja vaniljaisten jälkiruokien kera, kuten erilaisten makeiden piirakoiden kanssa, sopivat hyvin jo mainitut hapanoluet ja belgialaiset vaaleat oluet, makea omenasiideri, kuohuviinit sekä suomalaiset marjatilaviinit. Samat juomat käyvät myös raparperipiiraan kera.

Illan pimetessä voi napata palan hyvää juustoa tumman belgioluen tai makean portviinin kera tai kokeilla vahvaa englantilaista siideriä oluen vaihtoehtona.

Maistuvaa ja nautinnollista kesää!