Siirry sisältöön

Food Waste Ecosystem -hankkeessa vastuullisuus muuttuu teoiksi

Food Waste Ecosystem -hanke tähtää ruokahävikin vähentämiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen.

Hävikkiruoan hyödyntämisessä Laurean opetusravintola BarLaurea on toiminut mallina hankkeen pilottikokeiluihin. Kuva: MZF / Antero Semi

Parhaillaan käynnissä oleva Food Waste Ecosystem -hanke on luonut pääkaupunkiseudulle uudenlaisen verkostomallin, joka vähentää ravitsemispalveluiden ruokahävikkiä ja tehostaa ylijäämäruoan hyödyntämistä. Tavoitteena on edistää ruoan kiertotaloutta ja vastuullisia toimintatapoja Laurea on mukana toteuttamassa hanketta yhdessä Helsingin ja Vantaan kaupunkien sekä Luonnonvarakeskuksen kanssa.  

Hankkeessa on etsitty ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden elintarvikejätteen vähentämiseen. Yhtenä keskeisenä hankkeen tavoitteena on kehittää alan toimijoiden kykyä hyödyntää ylijäänyttä ruokaa entistä laajemmin ruoka-apuun. 

Pilottikokeiluissa testattu onnistuneesti uusia toimintamalleja 

Food Waste Ecosystem-hankkeen pilottikokeiluissa on vuoden 2025 aikana testattu konkreettisia malleja ruokahävikin vähentämiseksi ja hyödyntämiseksi. Mukana on ollut laaja joukko yhteistyökumppaneita. 

Esimerkiksi Helsingissä hankkeen kokeiluissa on pelastettu jo yli 23 000 kiloa ylijäänyttä ruokaa ruoka-apuun. Hävikkiruokaterminaali Stadin safka on noutanut Sodexon, Soupster Familyn ja Palmian ravintoloiden buffetlinjastoista ylijääneen ruoan ja kuljettanut sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Kokeilut ovat jalkautuneet osaksi osapuolten normaalia toimintaa.  

Vastaavanlaisia kokeiluja on tehty myös Vantaalla ja Espoossa. Lokakuussa Vantaan kaupungin ja Yhteisen pöydän yhteistyö ruokahävikin vähentämiseksi palkittiin kansainvälisesti arvostetussa Milan Pact Awards 2025 -kilpailussa. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin kaupunkien parhaita käytäntöjä ruoka-alalla ja Vantaan pilotti valittiin voittajaksi yli 300 kaupungin joukosta. 

"Yksi hankkeen kokeilujen innoittaja ja esikuva on ollut Laurean oma opetusravintola BarLaurea, joka on lahjoittanut säännöllisesti ylijäänyttä keittolounasta Manna-Apuun ja sitä kautta ruoka-avun tarvitsijoille jo viitisen vuotta", kertoo projektiasiantuntija Mika Vitikka Laureasta. 

Vastuullisuuden kehittäminen ravintola-alalla vaatii rohkeaa kokeilua ja tutkittua tietoa 

Yritykset, julkisen sektorin toimijat sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatiot yhdistävä TKI-toiminta on tärkeä ravintola-alaa edistävä tekijä. TKI-hankkeet auttavat alaa vastaamaan nopeasti muuttuvan maailman tarpeisiin ja luomaan kestävämpää toimintakulttuuria.  

Kehityshankkeiden, tutkitun tiedon ja rohkeiden kokeilujen avulla voidaan esimerkiksi vähentää ruokahävikkiä, parantaa asiakaskokemusta, lisätä työn merkityksellisyyttä ja luoda uusia toimintamalleja, jotka hyödyttävät sekä työntekijöitä että asiakkaita. Ne myös vahvistavat alan vetovoimaa ja kilpailukykyä.  

"Food Waste Ecosystem -hanke on tästä erinomainen esimerkki. Hanke näyttää, kuinka vastuullisuus muuttuu teoiksi – ja teoista syntyy pysyvä muutos", tiivistää projektiasiantuntija Vitikka. 

Food Waste Ecosystem -hanke on ehdolla myös ravintola-alan arvostetun PRO-palkinnon saajaksi. PRO-palkinto on Suomen merkittävin horeca-alan tunnustus, ja se jaetaan 16 eri sarjassa. Tänä vuonna kilpailuun tuli lähes 4 000 ehdotusta, joista esiraati valitsi 48 finalistia. Food Waste Ecosystem -hanke on ehdolla kilpailun Vastuullisuus-kategoriassa. Tutustu ehdokkaisiin ja kannusta omaa suosikkiasi. 

Tutustu Food Waste Ecosystem -hankkeeseen

Lisätietoja: