Ministeri Rehula sosiaalialan opiskelijoiden tentattavana


​Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vieraili tiistaina 24.1. Laurean Tikkurilan kampuksella. Vierailu liittyi Laurean sosionomiopiskelijoiden seminaariin, jossa aiheena oli sote-uudistus. Sosiaalialan opiskelijat olivat etukäteen miettineet ministeri Rehulalle kysymyksiä, jotka heitä askarruttavat tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa.

”Moniammatillinen yhteistyö avainasemassa uudessa sotessa”

Yksi asia, joka keskustelussa nousi erityisesti esiin, oli sosiaali- ja terveysalan moniammatillinen yhteistyö.'

- Uudistuksen on tarkoitus juuri edistää laajempaa moniammatillista yhteistyötä, kun kuntarajat eivät enää rajoita toimintaa esimerkiksi lastensuojelussa, vaan voidaan keskittyä siihen, että lapsi tai nuori saa apua, ministeri Rehula painotti.

Sote-uudistuksessa on kyse hyvin suuresta ajattelutavan muutoksesta ja sen vuoksi muutoksen läpivieminen saattaa viedä jopa yhden kokonaisen sote-alan ammattilaisten sukupolven, joka on koulutettu uuden sote-mallin mukaiseen tapaan työskennellä.

- Jatkossa sosiaaliala ja terveydenhoito ovat yhä enemmän lomittain. Ja mitä enemmän opiskelijat oppilaitoksissa toimivat lomittain, sitä paremmin he tulevat pärjäämään, Juha Rehula neuvoi opiskelijoita.

”Ei kyse sairaaloista, vaan parhaasta mahdollisesta hoidosta”

Perhe- ja peruspalveluministeri Rehula tunnisti myös sosiaalialan opiskelijoiden ja ammattilaisten huolen siitä, että julkisessa sote-keskustelussa juuri terveydenhoito on saanut huomattavasti suuremman painoarvon kuin sosiaaliala.

- Monelle ihmiselle koko sote-uudistus tuntuu olevan yhtä kuin sairaala rakennuksena, kun tavoitteena on ennen kaikkea se, että jokainen ihminen saisi parasta mahdollista hoitoa, hän totesi.
- Sairaanhoito on konkreettisempi asia esittää, mutta sosiaalipuoli on myös olemassa - se täytyy muistaa.

Opiskelijat kysyivät ministeri Rehulalta myös siitä, miten sote-uudistus voi yhtä aikaa taata joustavammat palvelut kansalaisille ja samalla toteuttaa suuria säästötavoitteita julkiselle sektorille.

- Yksi perusasia koko uudistuksessa on, että sote-menot kasvavat Suomessa vääjäämättä. Tavoitteena ei olekaan säästää ja leikata, vaan hillitä kustannusten kasvua, Juha Rehula vastasi.
- Tämän tavoitteen saavuttamisessa apuna ovat juuri joustavuus ja valinnanvapaus palveluissa.


Viimeksi muokattu 24.1.2017 17:08

​​Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula.