Siirry sisältöön

Voit osallistua joko työpajaan tai itse koulutukseen. Työpajoja järjestetään 2022-2023 niin verkossa kuin eri paikkakunnilla. UDL-koulutus tullaan järjestämään vuoden 2023 aikana verkossa.

Perustiedot

 • Kohderyhmä: Peruskoulun, ammatillisen koulutuksen, vapaan sivistystoimen ja lukion opettajat. Hakijan tulee olla työsuhteessa koulutuksen alkaessa.
 • Hakuaika: Työpajojen ja syksyn 2023 UDL-koulutuksen ilmoittautuminen on käynnissä.
 • Ajoitus: Työpajat vuosien 2022 ja 2023 aikana. UDL-koulutus keväällä ja syksyllä 2023.
 • Laajuus: Työpajan kesto noin 6 h, UDL-koulutus 10 op
 • Sijainti: Työpajat: eri paikkakunnilla ja verkko. UDL-koulutus: verkko
 • Hinta: Maksuton

Oppiminen kuuluu kaikille - OKK! pitää sisällään saavutettavuus-työpajat ja Universal Design for Learning- koulutuksen. Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkossa olevaa materiaalia mahdollisimman helposti. Erityisesti opetushenkilöstölle saavuttavuusvaatimusten ymmärtäminen on tärkeää, jotta pystymme tuottamaan erilaisia oppijoita tukevaa opetusmateriaalia.

UDL eli Universal Design for Learning -toimintamalli huomioi erilaiset oppijat opetuksen suunnittelussa. Opiskelijoilla voi olla erilaisia haasteita oppimisen suhteen, mihin opettajien ja organisaatioiden tulee vastata tukemalla opetushenkilökunnan osaamista. Tämä koulutuskokonaisuus (10 op) toteutetaan vuoden 2023 aikana, syksyn koulutuksen ajankohta ilmoitetaan kevään 2023 aikana.

 

Työpajat

Työpajan aikana käydään läpi saavutettavuuden osa-alueet, ja vaatimukset opetusmateriaaleihin lainsäädännön osalta, konkreettisia esimerkkejä esim. verkkosivustojen tai verkkokurssien osalta. Ennen työpajaa julkaistaan ennakkotehtävä osallistujille. Työpajan aikana tehdään yksilö-ja ryhmätehtäviä.

 • Työpajan kesto on noin 5-6 h
 • Työpajoja pidetään verkossa ja Laurean kampuksilla. Työpaja pidetään jos osallistujia on vähintään 10 henkilöä. Mahdollisuuksien mukaan voidaan jalkautua myös paikan päälle maakuntiin.
 • Työpajojen aikataulut:
  • Verkkototeutus 9.11. klo 9-15 (teemana MS-office ohjelmien saavutettavuus ja videoiden tekstitys)
  • Verkkototeutus 23.11. klo 9-12 (teemana selkokieli ja kognitiivinen saavutettavuus)

 

Ilmoittaudu mukaan työpajaan

 

Tuleva koulutus 2023, UDL-toimintamalli 10 op

Toimintamalli hyödyttää organisaatiota saavutettavuuden huomioimisessa. Opiskelijoilla voi olla erilaisia haasteita oppimisen suhteen, mihin opettajien ja organisaatioiden tulee vastata tukemalla opetushenkilökunnan osaamista. UDL:n periaatteiden ymmärtäminen antaa valmiuksia tuottaa erilaisia saavutettavia digitaalisia oppimateriaaleja (mm.tekstitys videoihin, erilaisia sisältökokonaisuuksia) ja tuoda yhdenvertaisuutta opetukseen (erilaisten oppijoiden huomioonottaminen). Kun sisältöjen saavutettavuusvaatimukset erilaisten opiskelijoiden tarpeet ja osallisuus huomioidaan kokonaisvaltaisesti monimuotoisessa opetuksessa, se vaikuttaa sitoutumiseen ja onnistumisiin. Lopputuotoksena syntyy UDL-toimintamalli organisaatiolle.

UDL-koulutus järjestetään kolmena eri ajankohtana verkossa (Zoom). Koulutukset nauhoitetaan. Jos et pääse osallistumaan itse koulutuspäivään, voit työskennellä itsenäisesti  tallenteen avulla.

Syksyn UDL-koulutuksen päivämäärät ja ajat ovat:

 • 6.9. klo 9-15
 • 4.10. klo 9-15
 • 8.11. klo 9-15

 

Koulutuksessa käydään läpi mm. oppimiseen sitouttamista, sekä esitellään konkreettisia tapoja digitaalisten opetusmateriaalien monipuoliseen tuottamiseen ja erilaisille oppijoille sopivia tehtäväesimerkkejä.

 

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen

 

 • Kohderyhmä 

  Peruskoulun, ammatillisen koulutuksen, vapaan sivistystoimen ja lukion opettajat. Hakijan tulee olla työsuhteessa koulutuksen alkaessa.

 • Koulutuksen hyödyt 

  Koulutus parantaa opetus- ja kasvatushenkilöstön valmiuksia tuottaa digitaalisia oppimateriaaleja saavutettavuusvaatimukset sekä erilaisten opiskelijoiden tarpeet ja osallisuus huomioiden.

 • Hinta, ilmoittautuminen ja peruutusehdot 

  Hinta

  Työpaja ja koulutus ovat maksuttomia osallistujille Opetushallituksen rahoituksella.

   

  Ilmoittautuminen

  Työpajojen ja syksyn 2023 UDL-koulutuksen ilmoittautuminen on käynnissä.

   

  Peruutusehdot

  Koulutukseen ilmoittautuminen on sitova.

 • Kouluttajat 

  Terhi Kärpänen
  Lehtori
  Terhi.Karpanen@laurea.fi
  Puh 358406651172


  Kaisa Puttonen
  Tietoasiantuntija
  Kaisa.Puttonen@laurea.fi
  Puh (09) 8868 7793

  Outi Loikkanen
  Lehtori
  outi.loikkanen@laurea.fi


  Miia Seppänen
  Lehtori
  miia.seppanen@laurea.fi

 

 

Työpaja ja koulutus ovat maksuttomia osallistujille Opetushallituksen rahoituksella.

 

Lisätietoja: