Sosiaalialan käytäntöjen asiakaslähtöinen kehittäminen (YAMK)
Opinnoissa saat valmiuksia sosiaalipalveluiden käytännön asiakastyön kehittämiseen. Keskeisenä näkökulmana koulutuksessa on kansalaisten osallisuuden vahvistaminen.
Koulutus soveltuu sosiaalialan eri osa-alueiden ja sosiaalialan lähialueiden (mm. rikosseuraamusala, sosiaali- ja terveysalan järjestöt, työvoimapalvelut, erityisnuorisotyö, varhaiskasvatus) toimijoille, jotka haluavat kehittää osaamistaan. Tämä koulutus ei ole tarjolla syksyn 2023 yhteishaussa.
Perustiedot
- Tutkintonimike: Sosionomi (ylempi AMK), Master of Social Services
- Tutkinnon nimi: Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto
- Laajuus ja opintojen kesto: 90 op, 1,5-2,5 vuotta
Koulutukseen voivat hakeutua sosionomi (AMK), geronomi (AMK), kuntoutuksen ohjaaja (AMK), yhteisöpedagogi (AMK), kasvatustieteiden kandidaatti (tai maisteri) tai yhteiskuntatieteiden/valtiotieteiden kandidaatti (tai maisteri) tutkinnon suorittaneet.
Lisäksi hakijalta vaaditaan kahden vuoden soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Koulutuksen sisältö
Sosiaalialan käytäntöjen asiakaslähtöinen kehittäminen -koulutus koostuu sosiaalialan asiantuntijuuteen ja kehittämiseen liittyvistä opinnoista. Erityisesti opinnoissa painottuu asiakasosallisuuden näkökulma. Sosiaalialan asiantuntijuusopinnoissa korostuvat sosiaalialan yhteiskunnallinen tarkastelu, ammattityön menetelmät sekä asiakaslähtöisyys.
Sosionomi ylempi AMK -tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua tehtäviin, joissa edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa. Ylempi korkeakoulututkinto ei kuitenkaan vaikuta ammatinharjoittamisoikeuteen, esimerkiksi jos henkilön pohjakoulutus on muu kuin sosionomi (AMK) -tutkinto. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto ei anna oikeutta toimia sosiaalihuollon ammattihenkilönä (vrt. Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2016).
Koulutuksen rakenne
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot muodostuvat ydinosaamisen opinnoista (30 op), täydentävän osaamisen opintojaksoista (30 op) ja opinnäytetyöstä (30 op).
Ydinosaamisen opinnot
Koulutuksen ydinosaaminen (30 op) koostuu sosiaalialan kehittämiseen ja sosiaalialan asiantuntijuuteen liittyvistä opinnoista. Opinnoissa korostuu asiakasosallisuuden näkökulma, sosiaalisten ongelmien analyysi sekä sosiaalialan ammattityön työmenetelmät. Lisäksi opinnoissa painottuu sosiaalityön käytäntötutkimuksen näkökulma ja asiakaslähtöisen kehittämisen menetelmät.
Täydentävät opinnot
Ydinopintojen lisäksi syvennät ja laajennat osaamistasi valinnaisuutta sisältävillä täydentävän osaamisen opinnoilla. Täydentävän osaamisen laajuus on 30 opintopistettä, joista 5 opintopistettä kertyy kaikille yhteisestä opintojaksosta.
Täydentävän osaamisen opinnot voit valita kaikille yhteistä opintojaksoa lukuun ottamatta itsenäisesti, joten voit vapaasti muotoilla oman yksilöllisen opintopolkusi täydentävistä opintojaksoista. Täydentävän osaamisen opintoihin voi sisällyttää myös mm. Laurean tarjoamia opintojaksoja, kesäopintoja, verkko-opintoja muista korkeakouluista sekä erilaisia vastuuopettajan kanssa sovittavia projektiopintoja.
Voit tutustua Laurean tarjoamiin täydentävän osaamisen opintojaksoihin osoitteessa ops.laurea.fi >>
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön tavoitteena on, että opit soveltamaan tutkimustietoa ja käyttämään valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen. Samalla kehität valmiuksiasi itsenäiseen, vaativaan asiantuntijatyöskentelyyn.
Opinnäytetyössä rajaat ja käsittelet valitsemaasi kehittämiskohdetta, perehdyt alan kirjallisuuteen ja hyödynnät tarvittavia teorioita ja tutkimusmenetelmiä. Lisäksi opinnäytetyöllä osoitat valmiuksiasi pitkäjänteiseen työskentelyyn ja kokonaisuuksien hallintaan sekä kykyäsi ammatilliseen viestintään.
Tutustu koulutuksen opetussuunnitelmaan ja tarkempiin opintojaksokuvauksiin ops.laurea.fi
Opintojen aikataulut
Ydinopinnot
Syksyllä 2023 alkavan koulutuksen ydinosaamisen opetuspäivät syyslukukaudella 2023. Muutokset ovat mahdollisia.
14.-16.9.2023 klo 9.00-16.30
4.10.2023 klo 16-19
12.-14.10.2023 klo 9.00-16.30
9.-11.11.2023 klo 9.00-16.30
7.-8.12.2023 klo 9.00-16.30
9.12.2023 klo 10-15
Opinnäytetyö
25.10.2023 klo 16.00-19.00
15.11.2023 klo 16.00-19.00
13.12.2023 klo 16.00-19.00
Täydentävän osaamisen opinnot 30 op
Tutustu tämänhetkiseen täydentävien opintojen tarjontaan Tikkurilan ja Leppävaaran kampuksilla.
Hakeminen ja valintakokeet
Koulutukseen voi hakea seuraavan kerran korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa.
Koulutukseen voivat hakeutua sosionomi (AMK), geronomi (AMK), kuntoutuksen ohjaaja (AMK), yhteisöpedagogi (AMK), kasvatustieteiden kandidaatti (tai maisteri) tai yhteiskuntatieteiden/valtiotieteiden kandidaatti (tai maisteri) tutkinnon suorittaneet.
Käytössä myös harkinnanvarainen valinta, jolloin hakukelpoisuuden antavaksi pohjakoulutukseksi voidaan hyväksyä soveltuva Suomessa suoritettu sosiaalialan opistoasteen tutkinto. Harkinnanvaraisuus koskee vain hakijan hakukelpoisuutta.
Lisäksi hakijalta vaaditaan kahden vuoden soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Tutustu hakemisen ohjeisiin ja aikatauluun.
Tietoa valintakokeesta
-
Sosiaalialan käytäntöjen asiakaslähtöinen kehittäminenTähän koulutukseen valitaan hakijat valintaopintojakson perusteella.
Aikataulu
Valintaopintojakso tehdään aikavälillä 28.4. - 2.6.2023 (päättyy klo 16.00).Opintojakson työmäärän takia suosittelemme, että tutustut verkko-oppimisalustaan ja opintojakson ohjeisiin heti opintojakson alkaessa.Valintaopintojaksolla voi olla määräaikoja välitehtävien palauttamiselle. Kaikki tehtävät tulee jättää annettuihin määräaikoihin mennessä. Viimeinenkin tehtävä tulee jättää oppimisalustalla 2.6.2023 klo 16.00 mennessä.Ohjeet
Ennakkoon luettavaa aineistoa ei ole.
Tarkemmat ohjeet ja aikataulu lähetetään hakijoille noin viikkoa ennen valintaopintojakson alkua hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.Huolehdi että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä, muista tarkistaa myös roskapostikansiot.Valintakoeyhteistyö
Sosiaalialan käytäntöjen asiakaslähtöinen kehittäminen sekä Johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveysalan muutoksessa -koulutukset toteuttavat valintaopintojakson yhteistyössä. Molempiin koulutuksiin voi hakea suorittamalla yhden valintaopintojakson.Huomaa, että näissä koulutuksissa on eri pohjakoulutusvaatimukset. Tarkista pohjakoulutusvaatimukset.Muuta huomioitavaa
Valintaopintojakson kaikki osat on suoritettava hyväksytysti. Valintaopintojaksosta on saatava vähintään 40 pistettä, jotta valintakoetulos voidaan hyväksyä. Valintaopintojaksosta voi saada maksimissaan 100 pistettä. Hakijan suorittama valintaopintojakso on voimassa opiskelijavalinnan perusteena kyseisen haun ajan.Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä opintoihinsa. Muut hakijat, jotka suorittavat opintojakson hyväksytysti, saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.Hakukelpoisuus tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä.
Lisätietoa opiskelijavalinnasta ja aikataulusta sivultamme Opiskelijavalinnat ja valintakokeet.
Yleistä YAMK -koulutuksesta
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin YAMK -opiskelusta ja -tutkinnosta.
Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!
Lisätietoja:
- Teemu Rantanen
- Yliopettaja
- Teemu.Rantanen@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7065
- Eeva Lassila
- Opintopäällikkö
- Eeva.Lassila@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7249
- Eeva vastaa yleisiin YAMK-koulutuksiin liittyviin kysymyksiin sekä YAMK-polkuopintoja koskeviin kysymyksiin.
Ei tuloksia.
Päivitetään pian.
Hae Laureaan!
Tutustu hakemisen ohjeisiin
Syksyn yhteishaussa 4.-14.9.2023 voit hakea tammikuussa 2024 alkaviin koulutuksiimme.
Tutustu hakemisen ohjeisiin ja aikatauluihin