Siirry sisältöön

Voit hakea koulutukseen polkuopiskelijaksi 22.-24.7.2022. Seuraavan kerran koulutus on yhteishaussa 31.8.-14.9.2022. Koulutus on tarjolla päivätoteutuksena Leppävaaran kampuksella.

Perustiedot

 • Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
 • Tutkinnon nimi: Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto
 • Laajuus ja opintojen kesto: 210 op, 3,5 v

Restonomina voit toimia esimerkiksi tapahtumatuottajana, palveluesihenkilönä, ravintolapäällikkönä, panimoteollisuuden tuotekehityksessä, kokouspalveluiden esihenkilönä tai matkailukohteiden kehittäjänä.

Voit hakea Laurean restonomikoulutuksiin keväällä 2022 myös erillishaun kautta. Jos sinulla on yli 3 vuoden työkokemus ravitsemisalan esihenkilö- ja päällikkötason tehtävistä, voit hakea erilliseen ravitsemisalan ammattilaisille suunnattuun Palveluliiketoiminnan koulutukseen.

Lue lisää >>

Voit hakea koulutukseen myös ns. polkuopintojen kautta

Voit hakea polkuopiskelijaksi koulutukseen 22.-24.7. Avoimen AMK:n polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Polkuopinnot koostuvat pääasiassa koulutuksen ensimmäisen vuoden opinnoista. Polkuopinnoissa suoritetuilla 60 opintopisteellä voit hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta. Lue lisää polkuopinnoista.

Koulutuksen sisältö

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen koulutusohjelmassa opiskelijat pääsevät työskentelemään aidoissa kehitysympäristöissä alan parhaiden yritysten kanssa. Palvelumuotoilun prosessi ja työkalut tulevat opintojen aikana tutuiksi opiskelijoillemme, tämä mahdollistaa työskentelyn erilaisissa ympäristöissä opiskelijan omien toiveiden mukaisesti.

Koulutuksessa rakennat itsellesi mielekkään yhdistelmän ruoka- ja juomamaailmaan sijoittuvista opinnoista, tapahtumatuotannon kokonaisuuksista ja matkailun syventävistä opinnoista.

Ydinosaamisen opinnot

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen restonomikoulutuksessa pakollisia ydinopintoja (150 op) ovat: 

 • Joustava asiakaspalvelija
 • Asiakaslähtöisen palveluliiketoiminnan kehittäjä
 • Palveluinnovaatioiden kehittäjä
 • Ammatillinen asiantuntija työyhteisössä (harjoittelut)
 • Kehittämisosaaja ja työelämän uudistaja (sisältää opinnäytetyön)

Täydentävät opinnot

Kehittyäksesi tulevaisuuden palveluelämysten ammattilaiseksi valitset itsellesi parhaan yhdistelmän food & beverage service, tapahtuma- ja matkailuopintoja (yhteensä 60 op).

Food & Beverage service -opinnoissa opiskelijat kehittävät ruokapalveluita BarLaurea-oppimisympäristössämme, tutustuvat ajankohtaisiin ruokatrendeihin kuten esim. villiyrtteihin ja oppivat elämyksellisestä juomamaailmasta erikoiskursseilla.

Tapahtumatuotanto-opinnoissa muotoillaan elämyksellisiä kokemuksia, niin livenä kuin verkossakin. Opiskelijat pääsevät tuottamaan aitoja tapahtumia mm. Nenäpäiväsäätiön ja muiden kumppaneidemme kanssa!

Matkailuopinnoissa kehitetään ja markkinoidaan matkailupalveluita yhteistyössä niin paikallisten yritysten kuin ulkomaalaisten kumppanikoulujemme kanssa! Matkailun opinnot tarjoavat läpileikkauksen alan palveluista ja mahdollisuuksista, toimijoista ja rooleista.

Voit täydentää opintoja myös muista koulutuksista, esimerkiksi valitsemalla työympäristöjohtamisen opintoja tai muita liiketalouden opintoja. Opintoja on tarjolla sekä suomen että englannin kielellä.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen vahvuudet

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen restonomikoulutuksen vahvuutena on elämyksellisyys ja kokemuksellisuus. Palvelumuotoilu on läpileikkaava toimintatapa ja ajattelumalli restonomiopinnoissamme.

Opiskeluarki koulutuksessa on monipuolista, ja se sisältää sekä teoriaa että aitoja työelämän projekteja ja harjoitteluita. Lähes kaikilla opintojaksoilla tehdään projekteja yritysten kanssa. Opiskelijat ovat aikaisemmin päässeet harjoittamaan osaamistaan erilaisissa tapahtumissa, muun muassa Street Food Sellossa, Hävikkifestareilla, Nordic Business Forumissa, Nenäpäivässä, Raflassa, Gastrossa, Skruudataan yhdessä, Laurean RESTO-kilpailuissa ja OlutExpossa.

Opetusmuoto

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen koulutus toteutetaan päiväopintoina. Opiskeluun osallistuminen edellyttää sinulta mahdollisuutta olla läsnä lähiopetuksessa arkisin päiväaikaan. Opiskeluun kuuluu paljon erilaisia oppimistehtäviä sekä tiimeissä tehtäviä yritysprojekteja.

Vastuullisuuden edelläkävijä

Ruokaelämykset ovat keskeinen osa alaa, joten koulutukseen kuuluu käytännön harjoittelua Leppävaaran kampuksen BarLaurea -oppimisympäristössä. BarLaurea on Suomen palkituin opetusravintola, joka on saanut tunnustusta kansallisesti luomutuotteiden käyttämisen edelläkävijänä – vastuullisuus on meille tärkeää! Kokonaisuuteemme kuuluu lounasbuffet, kahvila, a la carte ravintola ja aula-, tapahtuma- sekä kokouspalvelut. Osallistut yhteensä kahteen 10 opintopisteen laajuiseen opintokokonaisuuteen, joiden aikana opit toimimaan yhteisössä, työskentelemään tiimeissä sekä ottamaan ja kantamaan vastuuta. Voit suorittaa BarLaureassa halutessasi myös esimiesharjoittelun.

Hyväksiluvut

Hyväksiluvut katsotaan opiskelijakohtaisesti oman tutoropettajan kanssa opintojen jo alettua. Pääsääntöisesti yli kymmenen vuotta vanhoja opintoja ei voida suoraan hyväksyä osaksi käytävää tutkintoa, koska aiempien opintojen sisältöä arvioidaan suhteessa nykyisen tutkinnon osaamistavoitteisiin. Osaamisen tulee olla ajantasaista. 

Omaa osaamistaan on mahdollista osoittaa esimerkiksi työn opinnollistamisella tai tekemällä näyttöjä ja saada sitä kautta hyväksilukuja suoritettua. Osaamista voidaan todentaa eri tavoin ja osaamisen osoittamisen tavasta sovitaan joko kanssasi yksilöllisesti tai näyttötapa voi olla jo valmiiksi määritelty opintojaksosta riippuen.

Lisätietoa vaihtoehtoisista tavoista hankkia osaamista osaksi tutkintoa löydät täältä.

Kansainvälistyminen

Monipuoliset kieliopinnot ja kansainvälinen yhteistyö antavat sinulle mahdollisuuden kehittyä kansainväliseksi matkailu- ja ravitsemisalan osaajaksi. Osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Sen lisäksi opinnoissa hyödyt kansainvälisistä yhteistyöverkostoista ja hankkeista.

Opintojen aikana voit osallistua opiskelijavaihtoon jossakin lukuisista yhteistyöoppilaitoksista ympäri maailmaa. Voit myös suorittaa harjoitteluja ulkomailla tai toimia tuutorina kansainvälisille opiskelijoille. Lue lisää kansainvälisyydestä opinnoissa.

Työllistyminen

Laureasta valmistuvat restonomit ovat työmarkkinoilla haluttuja osaajia. Restonomina sinulla on mahdollisuus työllistyä niin tapahtumatuotannon ja -johtamisen tehtäviin, ruoka-ja juomaelämyksiä tarjoaviin yrityksiin, palveluiden kehittämistehtäviin eri aloille kuin matkailun mielenkiintoiseen maailmaankin.

Valmistuttuasi restonomiksi olet asiakaslähtöisten palveluiden tuottamisen ja kehittämisen ammattilainen. Omaat erinomaiset valmiudet toimia muuttuvassa ympäristössä, toimit vastuullisesti ja olet mukana luomassa alallemme mielenkiintoista tulevaisuutta!

Jatko-opiskelu

Kun olet ollut työelämässä kaksi vuotta AMK-tutkinnon jälkeen, voit hakea ylempään ammattikorkeakoulutukseen, jossa voit syventää erikoisosaamistasi edelleen. Tarjonnassamme on Palvelumuotoilun ylempi AMK-tutkinto, josta saat restonomin YAMK-tutkinnon. Voit myös hakeutua jatkamaan opintojasi maisteritasolle yliopistoissa tai muissa korkeakouluissa.

Usein kysyttyä

 • Kuinka paljon harjoittelua opintoihin sisältyy? 

  Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutukseen kuuluu 30 op työharjoittelua. Työharjoittelun kesto on yhteensä 3 kk, ja sen voi suorittaa joko yhdessä tai kahdessa eri harjoittelussa. Voit valita harjoittelupaikan oman kiinnostuksesi mukaan ruoka-, tapahtuma- tai matkailupalvelualalta.

Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!

Rastimalla ruudun hyväksyt myös tietosuojaselosteen ehdot.

Lisätietoja:

Opiskelijatarinat

Restonomi (AMK), ravintola- ja tapahtumaliiketoiminta, Leppävaara, 30 aloituspaikkaa

 • Opetus alkaa: Tammikuu 2023
 • Opetustapa: Päivätoteutus
 • Opetusaika: Ma - pe
Hae Opintopolussa 

Päivitetään pian.