Siirry sisältöön

Yhteishaussa 1.-15.9.2021 voit hakea koulutuksen päivätoteutukseen Leppävaaran kampukselle.

Perustiedot

 • Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
 • Tutkinnon nimi: Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto
 • Laajuus ja opintojen kesto: 210 op, 3,5 v

Restonomina voit toimia esimerkiksi palveluesimiehenä, ravintolapäällikkönä, tuoteasiantuntijana tai myyntineuvottelijana.

Koulutuksen sisältö

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen restonomikoulutuksen lähtökohdat ovat palvelumuotoilussa. Palveluelämyksen mahdollistaa hyvin suunniteltu ja toteutettu palvelukokemus. 

Koulutuksessa rakennat itsellesi mielekkään yhdistelmän esimerkiksi ruokatapahtumien, ruokamatkailun, yrittäjyyden, tapahtumatuotannon, matkailun sekä esimiestyön opinnoista.

Ydinosaamisen opinnot

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen restonomikoulutuksessa pakollisia ydinopintoja (150 op) ovat: 

 • Joustava asiakaspalvelija
 • Asiakaslähtöisen palveluliiketoiminnan kehittäjä
 • Palveluinnovaatioiden kehittäjä
 • Ammatillinen asiantuntija työyhteisössä (harjoittelut)
 • Kehittämisosaaja ja työelämän uudistaja (sisältää opinnäytetyön)

Täydentävät opinnot

Kehittyäksesi tulevaisuuden palveluelämysten ammattilaiseksi valitset itsellesi parhaan yhdistelmän food service, tapahtuma- ja matkailuopintoja (yhteensä 60 op). 

Food service -opinnoissa tuotetaan ruokatapahtumia ja kehitetään ruokapalveluja. Ruokaosaamisen opinnoissa painottuu erityisesti elämyksellisen asiakaskokemuksen kehittäminen.

Tapahtumatuotanto -opinnoissa muotoillaan elämyksellisiä palveluja asiakkaille. Palveluita kehitetään tiiviissä yhteistyössä alan yritysten kanssa aidoissa työympäristöissä.

Matkailuopinnoissa kehitetään ja markkinoidaan matkailupalveluita yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Matkailun opinnot tarjoavat läpileikkauksen alan palveluista ja mahdollisuuksista, toimijoista ja rooleista.

Voit täydentää opintoja myös muista koulutuksista, esimerkiksi valitsemalla työympäristöjohtamisen opintoja tai muita liiketalouden opintoja. Opintoja on tarjolla sekä suomen että englannin kielellä.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen vahvuudet

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen restonomikoulutuksen vahvuutena on elämyksellisyys ja kokemuksellisuus. Palvelumuotoilu on läpileikkaava toimintatapa ja ajattelumalli restonomiopinnoissamme.

Opiskeluarki koulutuksessa on monipuolista, ja se sisältää sekä teoriaa että aitoja työelämän projekteja ja harjoitteluita. Lähes kaikilla opintojaksoilla tehdään projekteja yritysten kanssa. Opiskelijat ovat aikaisemmin päässeet harjoittamaan osaamistaan erilaisissa tapahtumissa, muun muassa Street Food Sellossa, Hävikkifestareilla, Nordic Business Forumissa, Nenäpäivässä, Raflassa, Gastrossa, Skruudataan yhdessä, Laurean RESTO-kilpailuissa ja OlutExpossa.

Opetusmuoto

Palveluelämysten tuottamisen ja kehittämisen koulutus toteutetaan päiväopintoina. Opiskeluun osallistuminen edellyttää sinulta mahdollisuutta olla läsnä lähiopetuksessa arkisin päiväaikaan. Opiskeluun kuuluu paljon erilaisia oppimistehtäviä sekä tiimeissä tehtäviä yritysprojekteja.

Ruoka- ja ravitsemispalvelut ovat keskeinen osa alaa, joten koulutukseen kuuluu käytännön harjoittelua Leppävaaran kampuksen BarLaurea -oppimisympäristössä. BarLaurea on Suomen palkituin opetusravintola, johon kuuluu lounasbuffet, kahvila, a la carte ravintola ja aula-, tapahtuma- sekä kokouspalvelut. Osallistut yhteensä kahteen 10 opintopisteen laajuiseen opintokokonaisuuteen, joiden aikana opit toimimaan yhteisössä, työskentelemään tiimeissä sekä ottamaan ja kantamaan vastuuta. Voit suorittaa BarLaureassa halutessasi myös esimiesharjoittelun.

Hyväksiluvut

Hyväksiluvut katsotaan opiskelijakohtaisesti oman tutoropettajan kanssa opintojen jo alettua. Pääsääntöisesti yli kymmenen vuotta vanhoja opintoja ei voida suoraan hyväksyä osaksi käytävää tutkintoa, koska aiempien opintojen sisältöä arvioidaan suhteessa nykyisen tutkinnon osaamistavoitteisiin. Osaamisen tulee olla ajantasaista. 

Omaa osaamistaan on mahdollista osoittaa esimerkiksi työn opinnollistamisella tai tekemällä näyttöjä ja saada sitä kautta hyväksilukuja suoritettua. Osaamista voidaan todentaa eri tavoin ja osaamisen osoittamisen tavasta sovitaan joko kanssasi yksilöllisesti tai näyttötapa voi olla jo valmiiksi määritelty opintojaksosta riippuen.

Lisätietoa vaihtoehtoisista tavoista hankkia osaamista osaksi tutkintoa löydät täältä.

Kansainvälistyminen

Monipuoliset kieliopinnot ja kansainvälinen yhteistyö antavat sinulle mahdollisuuden kehittyä kansainväliseksi matkailu- ja ravitsemisalan osaajaksi. Osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Sen lisäksi opinnoissa hyödyt kansainvälisistä yhteistyöverkostoista ja hankkeista.

Opintojen aikana voit osallistua opiskelijavaihtoon jossakin lukuisista yhteistyöoppilaitoksista ympäri maailmaa. Voit myös suorittaa harjoitteluja ulkomailla tai toimia tuutorina kansainvälisille opiskelijoille. Lue lisää kansainvälisyydestä opinnoissa.

Työllistyminen

Restonomina sinulla on mahdollisuus työllistyä hyvin laajasti esimerkiksi palveluesimieheksi, ravintolapäälliköksi, tapahtumakoordinaattoriksi, tuoteasiantuntijaksi tai vaikka myyntineuvottelijaksi.

Valmistuttuasi restonomiksi tunnet asiakaspalvelun ja vieraanvaraisen asiakaspalveluprosessin. Toimit tuloksellisesti ja vastuullisesti monikulttuurisessa ja usein kansainvälisessä työympäristössä.

Jatko-opiskelu

Kun olet ollut työelämässä kaksi vuotta AMK-tutkinnon jälkeen, voit hakea ylempään ammattikorkeakoulutukseen, jossa voit syventää erikoisosaamistasi edelleen. Tarjonnassamme on Palvelumuotoilun ylempi AMK-tutkinto, josta saat restonomin YAMK-tutkinnon. Voit myös hakeutua jatkamaan opintojasi maisteritasolle yliopistoissa tai muissa korkeakouluissa.

Usein kysyttyä

 • Kuinka paljon harjoittelua opintoihin sisältyy? 

  Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutukseen kuuluu 30 op työharjoittelua. Työharjoittelun kesto on yhteensä 3 kk, ja sen voi suorittaa joko yhdessä tai kahdessa eri harjoittelussa. Voit valita harjoittelupaikan oman kiinnostuksesi mukaan ruoka-, tapahtuma- tai matkailupalvelualalta.

Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!

Rastimalla ruudun hyväksyt myös tietosuojaselosteen ehdot.

Lisätietoja:

Opiskelijatarinat

Restonomi (AMK), palveluelämysten tuottaminen ja kehittäminen, Leppävaara, 30 aloituspaikkaa

 • Opetus alkaa: Syksy 2022
 • Opetustapa: Päivätoteutus
 • Opetusaika: Ma-Pe
Hae Opintopolussa 

Päivitetään pian.