SMAT - Social Media & Adult Training


Lifelong Learning Programme, Grundtvig
Learning Partnership
August 2012 - July 2014

SMAT/Social Media & Adult Trainings utilises personal mobilities and ongoing discussion to provide a forum, in which adult education trainers discuss the teaching applications of social media.

EU reports show the increasing usages of the internet and social media in general. However, in Europe there are not many examples of successfully implemented methods for training based on social media. This partnership is sharing its knowledge in this area. Eight institutions of European adult education collaborate at the moment (2012 - 2014) on creating concepts for the application of social media in adult education courses.

Now we are assessing how social media are currently used within these eight European countries. We also have a questionnaire of current use (November 2012).

In later phases, we will jointly produce and test a handbook, quality criteria and an example study unit, all based on social media. In Laurea Lohja we have a study unit Joint Writing Group.

There are five international project meetings in the participating countries to jointly discuss and work.

More information

http://www.cimo.fi/grundtvig

Coordinator:
Sanna Partamies, sanna.partamies@laurea.fi

 

 SMAT-hankkeen työseminaari, Hemel Hempstead, Lontoo 5.-7.3.2014

 
HUS/Lohjan sairaanhoitoalueelta mukana olivat sairaanhoitaja Kerryn Saarinen operatiivisesta tulosyksiköstä, sairaanhoitaja Kati Fromholz psykiatrian tulosyksiköstä ja kliininen asiantuntija Leila Konkola-Loikkanen  johdon tukiyksiköstä sekä Lohjan Laureasta ammattikorkeakoulusta kehittämispäällikkö Sanna Partamies ja lehtori Outi Ahonen.

Ennen matkaa tapasimme Laureassa ja kävimme yhdessä läpi matkaohjelmaa, käytännön järjestelyitä, seminaarin tavoitteita ym.

Matkaan lähdettiin aamutuimaan ja suoralento Lontooseen saapui jo klo 910. Päivä kului pikaisesti Lontooseen tutustuen; Big Ben, London Eye ja Westminster Abbey tulivat nähtyä. Matkustimme Lontoosta junalla Hemel Hempsteadiin.


 

Varsinainen seminaari alkoi 6.3.2014 aiheena sosiaalinen media. Seminaari järjestettiin Grovehill Community Centerissä. Keskuksessa toimi mm. radioasema, sekä muuta eri-ikäisille suunnattua toimintaa. Kerryniä haastateltiin radion suorassa lähetyksessä!


 
Aamupäivällä osallistujamaat esittelivät lyhyesti jäsenensä ja omia hankkeitaan. Lounaan jälkeen ryhmä jakautui kahtia. Managerit jatkoivat Guidebookin työstämistä ja learnerit jakoivat sillä aikaa kokemuksia omista opintojaksoistaan. Mielenkiintoista oli kuulla englantilaisen Markin kertomusta siitä, miten hän opettaa nettisivuja ja monia muita sosiaalisen mediaan liittyviä asioita. Myös Puolan Marekin esitys ilmaisen Moodle tyyppisen alustan käytöstä jäi mieleen. Ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen illalliseen italialaisessa Alberton ravintolassa. Paikan omistaja viihdytti vieraita ja naukkaili viiniä tarjoilun lomassa.

Seuraavana aamuna jatkettiin työseminaaria ja tutustuimme blogin saloihin, miten blogiin voi lisätä musiikkia, asettaa hakusanoja ja miten estetään turhat mainokset.  Ennen lentokentälle lähtöä ehdimme pikaisesti tutustua Hemel Hempsteadin vanhaan kaupunkiin. Helsinkiin saavuimme yöllä ja omaan sänkyihimme pääsimme lähempänä kello 2 yöllä.

Oli mahtavaa päästä mukaan kansainväliseen hankkeeseen, olemme jälleen monta kokemusta rikkaampia ja tapasimme innostuneita, mukavia ja välittömiä smatlaisia. Erityiskiitos ”ryhmävastaavillemme” Sannalle ja Outille ikimuistoisesta reissusta!

 

 

SMAT-hankkeen neljäs kansainvälinen projektitapaaminen Romaniassa 10.-11.10.2013

 

 

Kuva: Katunäkymä Clujista aurinkoisena perjantaina.

 

Smat-hankkeen neljäs tapaaminen pidettiin Romaniassa. Paikalla oli hankekumppaneita Puolasta, Romaniasta, Englannista, Saksasta, Bulgariasta ja Suomesta. Työseminaarissa keskityttiin kuulemaan kokemuksia sosiaalisen median käytöstä, sekä jatkotyöstettiin edelleen sosiaalisen median käytön laatukriteereitä. Myös käsikirjan rakenteesta keskusteltiin runsaasti.

Ensimmäisenä työskentelypäivänä meillä oli useita esityksiä hankkeen tilasta eri maissa, keskustelimme ja hieman leikimmekin. Illalla olimme yhdessä päivällisellä tyypillisessä romanialaisessa ravintolassa. Toisena työskentelypäivänä keskityimme laatukriteereihin ja hankkeen managerit myös suunnittelivat hankkeen etenemistä ja seuraavia tapaamisia.

 
Kuva: Kuvassa on edustajia Bulgariasta, Englannista, Romaniasta, Puolasta ja Suomesta. Ryhmässä keskitytään sosiaalisen median käytön laatukriteerien jaotteluun.
 
 
 

SMAT-hankkeen kolmas työseminaari, Puola Rzeszow 24.-28.6.2013

HUS/Lohjan shal:lta
oh Marja-Leena Erkkilä/HUS, dialyysiyksikkö,
ph Auli Kiminki/HUS, psykiatrian pkl

Lohjan Laurea ammattikorkeakoulusta:
kehittämispäällikkö Sanna Partamies
lehtori Liisa Ranta

 Ennen matkaa tapasimme lyhyeti Laurean tiloissa matkasuunnitelman, käytännön järjestelyiden ja etenkin seminaarin tavoitteiden ja toimintatapojen kirkastamiseksi. Varsinaisen seminaarin aikataulu saatiin Puolalaisilta yhteistyökumppaneilta vasta muutamaa päivää ennen lähtöä.

Maanantaina 24.6.2013 kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle ja kone Varsovaan lähti aikataulun mukaan klo 20 aikoihin. Varsovasta Rzeszowiin oli vielä tunnin jatkolento ja perillä hotellilla olimme puolen yön aikoihin paikallista aikaa. Tässä kohdassa matkaa haasteellisimmaksi muodostui kohdekaupungin nimen lausuminen, se kun oli hotellinkin nimi. Kellään meistä ei ollut hajuakaan, miten sanotaan R ja Z peräkkäin. No, se on pehmeä "tse" -äänne eikä R-kirjainta lausuta ollenkaan.

Tiistaina valmistauduimme keskiviikon seminaaripäivälle ja valmistimme yhdessä esityksen. Jokaisen kohdemaan piti kertoa siitä, missä vaiheessa kukin on hankkeessa menossa. Laurealla on yksi Joint Writing Group -opintojakso takana ja seuraavaa suunnitellaan alkavaksi tulevana syksynä. Esityksessämme kuvasimme yhteistyötä Laurean ja Lohjan sairaalan välillä ja pohdimme mahdollisuuksia hyödyntää jatkossa erilaisia ilmaisia työkaluja mm. Facebookia ja Wikistä.

Virallista palautetta opintojaksolta ei koulu ole vielä kerännyt, joten laajempaa arviointia ei ollut käytettävissä. Auli yhtenä kirjoittajana koki kuitenkin koulun tarjoaman Optima-ympäristön vähän vaikeaksi. Teknisesti sen käyttö oli ihan helppoa, mutta keskeneräisiä töitä ei kukaan ryhmä sinne laittanut ja sitten loppumetreillä tuli vielä ongelmia siihen ympäristöön pääsemiseen, kun jaksomme jatkuikin vähän oletettua pidempään ja oikeudet Optiman käyttöön lakkasivat kesken kaiken. Kävimme myös etukäteen katsastamassa seuraavan päivän seminaaripaikan, jolla oli kutsuva nimi "e-space". Hotellilta sinne oli reilun kilometrin kävelymatka. Reitti vei ison kauppakeskuksen ohi, joten pitihän sitä hieman pysähtyä tukemaan Puolan taloutta, koska alennusmyynnit vaatekaupoissa olivat kuumimmillaan ja kotona odotettiin tuliaisia.

Keskiviikkona seminaarissa kukin maa esitti oman esityksensä. Muiden maiden SMAT-hankkeet eivät olleet terveyden huoltoalan opiskelusta, esim saksalaisten ja turkkilaisten kohteena oli kielten opetus, brittien esittäjä, Matt oli töissä radiossa ja hyödynsi sosiaalista mediaa monipuolisesti omalla työkentällään. Hän myös näytti konkreettisesti, miten ilmaisohjelmilla saa käsiteltyä ääntä ja liitettyä sitä videoihin.

Torstaina oli sitten käytännönläheistä opastusta mm. Google +:n ja blogien käyttämiseen. Omina kommentteinamme, että eipä ole tullut pelkkien netistä tulleiden ehdotusten perusteella siihen tutustuttua. Omalla ikäpolvellemme sosiaalinen media ei ole niin arkipäiväistä ja ihan teknisen osaamisen lisäksi esim. julkisuus/salauskysymykset askarruttavat. Eri järjestelmien työkalujen ja asetusten käyttöön tulee järjestää ihan face-to-face opetusta, jos halutaan, että ne otetaan käyttöön.

Ryhmäopiskelussa käytiin myös esimerkin avulla läpi"tägin" tekemistä. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi Facebookin kuvakelinkin lisäämistä johonkin muuhun oppimisympäristöön verkossa. Esimerkissä käytettiin Moodlea. Koska useimmat opsikelijat ovat jatkuvasti yhteydessä Facebookiin, on tarkoituksenmukaista välittää tieto käyttäjälle sen kautta esimerkiksi uudesta oppimislaustalle laitetusta meteriaalista.

Kielen käytön harjoittelu on osa matkan tavoitetta, ja sitä tulikin viikon aikana käytettyä eri yhteyksissä. Haasteellista oli kuunnella vieraan maan kielellä itselle vieraasta aihepiiristä. Meillä oli onneksi käytettävissämme tetokoneet, joilla sai Googlen omat ohjeet koneelleen suomeksi.

Perjantaina matkasimme kotia kohti. Varsovan kentällä oli neljän tunnin odotus ja hyödynsimme sitä kirjoittamalla yhteistä matkakertomusta englanniksi SMAT-sivustolle.

Tämän matkakertomuksen kirjoitimme yhdessä Google bloggerin kautta. Luotiin sinne blogi, joka oli salattu vain meidän kahden käyttöön. Alkuun oli pientä hankaluutta asetuksissa, kun vain toinen oli järjestelmänvalvojana eikä toinen pystynyt kommentoidessaan näkemään koko sitä tekstiä, jota oli tarkoitus kommentoida. Raakatekstin tuottamisessa toimii hyvin, ei pyöri monia eri versioita, kun kirjoitetaan samaan pohjaan. Koulutuksen aikana pohdimme seuraavan Joint Writing ryhmän keskinäistä kommunikointia ja tämä olisi yksi toimivan tuntuinen mahdollisuus siihen tavallisen sähköpostin lisäksi. Ennen seuraavan kurssin alkua täytyy vain päättää, mitä välineitä käytetään ja antaa siihen kaikille tarpeellinen perusopetus. Samoin työajan käyttö Joint Writing työskentelyyn pitäisi olla selvästi sovittuna.

Yhdessä kirjoittaen
Marja-Leena Erkkilä ja Auli Kiminki

 

 

 

 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot