Siirry sisältöön

Maasta elinvoimaa – kestävän ruoantuotannon ja uusien innovaatioiden tuomat mahdollisuudet Uudellamaalla

Maasta elinvoimaa -hanke välittää tietoa Uudenmaan ruokajärjestelmän toimijoille ruoan alkutuotannon haasteista ja niitä taklaavista ratkaisuista. Viestintä keskittyy pääosin alkutuotantoon kolmella pääteemalla, jotka ovat ruoantuotannon taloudellisuus, ympäristöystävällisyys ja resilienssi. Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotka taklaavat näitä haasteita samanaikaisesti ilman, että ne tuottavat lisähaasteita jossain toisaalla.

  • Toteutusaika:1.11.2024 - 31.10.2026
  • Rahoittaja:Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
  • Tutkimusohjelma:Palveluliiketoiminta ja kiertotalous
  • Projektityyppi:Kansallinen TK
  • Teemat:Digitalisaatio ja tiedon hallinta yhteiskunnassa, Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen, Yrittäjyys, Eettinen osaaminen ja ennakointiosaaminen
  • Projektipäällikkö:Tero Hokkanen

Hanke edistää Uudenmaan ruoantuotannon kestävien liiketoimintamahdollisuuksien lisäämistä, ympäristöystävällisyyttä ja muutoskestävyyttä. Hankkeessa välitetään tuoreinta tietoa kokonaiskestävän maatalouden, uudistavan (regeneratiivisen) ruoantuotannon, kiertotalouden ja uusien innovaatioiden tuomista mahdollisuuksista maaseudun kestävän elinvoimaisuuden kehittämiseen. Ruoan alkutuotannon kestävyydellä on suuri merkitys koko ruokaketjun kestävyydelle. Maaseudun biokiertotalouden ja maatalousmaan hiilinielujen tuomat mahdollisuudet ovat laajat ja ilmastopäästöjen hillinnän näkökulmasta globaalisti merkittäviä. Uusien ratkaisujen käyttöönotto vaatii monipuolista yhteistyötä ja aktivointia uuden tiedon omaksumiseen.

Teemme hankkeessa yhteistyötä aihepiirin kannalta olennaisten toimijoiden ja hankkeiden kanssa, kuten Ilmastotaitaja - Tutkimustietoa ja hyviä käytäntöjä kuluttajille ja maaseudun yrittäjille -hankkeen sekä Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila MaKe -hankkeen kanssa. Hankkeessa järjestetään sekä laajalle yleisölle suunnattuja tilaisuuksia, että eri teemoihin paneutuvia pienemmille kohderyhmille suunnattuja alueellisia tapahtumia Länsi-, Keski- ja Itä-Uudellamaalla. Tapahtumat kytketään kansallisiin ja alueellisiin kestävän ruoantuotannon strategioihin. Hankkeessa välitetyn tiedon avulla Uudenmaan maaseudun ruoantuotantoa ja elinkeinotoimintaa on mahdollista uudistaa kestävään, innovatiiviseen ja muuttuvissa olosuhteissa muutoskykyiseen suuntaan. Hankkeessa viestitään myös TKI-yhteistyön ja rahoituksen mahdollisuuksista kehittämistyön vauhdittamiseen ja työn jatkamiseen hankkeen jälkeen. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammattikorkeakoulu 1.11.2024 - 31.10.2026.

Linkki maaseutuverkoston hankesivulle:
https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/maasta-elinvoimaa-kestavan-ruoantuotannon-ja-uusien-innovaatioiden-tuomat-mahdollisuudet-uudellamaalla/

Hankkeen tietosuojaseloste.

Dataskyddsmeddelande.

Yhteyshenkilö: