Hei lähiruoan tuottaja!

Näiltä sivuilta löydät hyödyllisiä, vapaasti käytettäviä työkaluja sekä mielenkiintoista tietoa koskien lähiruoka-alaa.

Jos sinulla on mielessä aiheeseen liittyviä linkkejä/tietoa, kerrothan meille (lahiruoka@laurea.fi), niin lisäämme ne mielellämme sivuillemme!


Toimialatieto

Luomusikatuotannnon hyvät toimintatavat -opas

Oletko siirtymässä luomusian tuotantoon? ProAgrian luomuasiantuntijat ovat koonneet oppaan, josta löytyy luomutuotantoehtoja, muita lainsäädännön vaatimuksia ja sikasektorin suosituksia. Lue aiheesta lisää ja lataa opas täältä.

Ympäristötesti viljelijöille

Testi on yksinkertainen ja nopea täyttää ja sen parina toimiva Maatilan ympäristökäsikirja antaa lisätietoa aiheista.

Testissä esitetään väitteitä, joihin viljelijä vastaa kyllä tai ei. Väitteiden määrä muuttuu tilan tuotantosuunnan ja annettujen vastausten mukaan. Enimmillään väitteitä on 37. Täyttäminen vie noin viidestä kymmeneen minuuttia. Testin tuloksena viljelijä saa viisi kehitysehdotusta, joista voi valita tilalleen sopivimmat vaihtoehdot.

Suositellut toimenpiteet on mietitty siten, että ne hyödyttävät myös tilan taloutta ja tehostavat viljelytoimia. Tarkoitus on auttaa viljelijöitä katsomaan omaa toimintaansa ympäristönäkökulmasta.

Testin tukena toimii Maatilan ympäristökäsikirja, johon on koottu käytännönläheistä tietoa maatalouden ympäristövaikutuksista. Käsikirja käsittelee valumavesien hallintaa, eroosiota, maanrakennetta, lannoitusta, luonnon monimuotoisuutta ja energiaa. Aiheista on kerätty vinkkilistat, jotka täydentävät Ympäristötestin antamia kehitysehdotuksia.

Ympäristötesti ja Maatilan ympäristökäsikirja löytyvät sivuilta:

www.mtk.fi/tehoplus
www.ymparisto.fi/fi-FI/TEHO_Plus/Ymparistokasikirja


Markkinointi

Valmistautuminen asiakastilaisuuteen

Valmistautumismateriaali asiakastilaisuuksiin löytyy täältä.


Näytteilleasettajaksi ruokatapahtumaan

Opas pienyrityksille ruokatapahtumiin. Opas alkaa linkin sivulta 37.

Näytteilleasettajaksi ruokatapahtumiin


23.11.2011 Markkinointityöpajan materiaaleja

Lähiruoan markkinointi suurkeittiöille ja kauppa Irma Kärkkäinen, EkoCentria


Tuottajakortit

Erilaisia tuottajakortteja tuottajien käyttöön vapaasti omannäköisiksi muokattaviksi. Valittavanasi on A4 ja A5 kokoisia tuottajakortteja.
Producentkort på svenska (A4 & A5)

Saatavuuskortit tuottajalle

Vapaasti hyödynnettävät sekä muokattavat saatavuuskortit tuottajalle esim. markkinoinnin tueksi.
Suomeksi
Kort med uppgifter om tillgånglighet av produkter (som hjälp för marknadsföring).
På svenska


Julkiset hankinnat

Julkiset hankinnat

Päivitetty Lähis-opas

Päivitetty Lähis -opas julkistettiin 11.6.2014. Oppaan päivitetty versio löytyy täältä.

 


 

Uusi lähiruoan hankintaopas on julkaistu!

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – perusteluja ja ohjeita hankintoihin –oppaan ensimmäinen versio julkaistiin Kuntatalolla 11.12.2013 järjestetyssä Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! - seminaarin yhteydessä ja se on saatavana täältä.

 
Oppaasta löytyy paljon tietoa julkisista hankinnoista sekä esimerkkejä ammattikeittiöistä että yrityksistä. Oppaan tekijöille voi antaa palautetta ja toiveita oppaan sisällön kehittämiseen, sillä opasta päivitetään kevään 2014 aikana. Yhteystiedot löytyvät julkaisun ensimmäiseltä aukeamalta.
 

Myöhemmin pysyvä osoite julkaisulle on www.lahisopas.fi


Hankintahetki - lehti

Seuraa Hankintahetki - lehden julkaisuja täältä.


 

Seitsemällä suosituksella lähiruoka kuntakeittiöihin

MTT:n raportti lähiruoan lisäämisestä kuntien julkisissa hankinnoissa on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lähi- ja luomuruoan mahdollisuudet elintarvikekilpailutuksessa - Case Hämeenkyrö 2013

Tampereella Ahlmanissa järjestetyssä seminaarissa käsiteltiin lähi- ja luomuruoan tarjoamista julkisille keittiöille. Hämeenkyrö kilpailuttaa elitarvikehankintansa vuonna 2013 ja haluaa enemmän lähi- ja luomuruokaa. Seminaarissa esiteltiin tarjouspyyntöluonnos, jonka tarjoituksena on mahdollistaa myös pientuottajien osallistuminen tarjouskilpailuun. Seminaarissa esitelty tarjouspyyntöluonnos löytyy täältä. Seminaarin muita materiaaleja voi tarkastella täältä.

 


Elintarvikekilpailutuksen menestystekijät paikallisesta näkökulmasta tarkasteltuna

Lue julkaisu täältä.


Kuntaliiton MTK:n ja EK:n kanssa valmistelema Mahdollisuuksien lähiruoka - esite

Oppaita päättäjille, yrittäjille & ostajille

Ohjeita lähiruoan hankintaan

Päättäjän opas

Yrittäjän opas

Ostajan opas

 


Julkisten ruokapalvelujen laatukriteerit

Julkaisu (pdf) luettavissa täältä.

 


  HILMA

 

Maksuton, sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan. Yritykset saavat HILMA:sta reaaliaikaista tietoa käynnissä olevista hankintamenettelyistä ja ennakkotietoa tulevista hankinnoista. Tutustu Hilmaan täältä.


Kauppa

Omavalvontasuunnitelma - riippakivestä ratkaisuun.

Turun Yliopiston Brahea-keskuksen teettämä video opastaa elintarvikeyrittäjää omavalvonnan pariin. Katso video täältä.


 

Mikroyritykset menestyvät kaupan yhteistyökumppaneina

Päivittäistavarakauppa ry:n julkaisu on luettavissa täällä.

 

Jos haluat paperisen version, laita sähköpostia osoitteeseen lahiruoka(at)laurea.fi,niin lähetämme julkaisun sinulle! Saatavilla myös ruotsin kielellä.

 


 

Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat HoReCa-tukkukaupan yhteistyokumppaneina

 

 Lue aiheesta lisää täältä.


 

Uudistettu tuotekortti -työkalu elintarvikealan pienyritysten ja päivittäistavarakaupan yhteistyöhön

Tuotekortti on työkalu, jonka avulla tavarantoimittaja suunnittelee tuotteeseen ja sen logistiikkaan liittyvät asiat ennen tuotteen tarjoamista kaupalle. Tuotekortin avulla tavarantoimittaja voi itse arvioida tuotteen valikoimaan pääsyn mahdollisuuksia samoilla kriteereillä, joita kauppa käyttää arvioidessaan valikoimaan tarjottavia tuotteita.

 

  

Tuotekorttipohjat (excel) ovat ladattavissa suomen ja ruotsin kielisinä: http://www.pty.fi/1046.html


Kuluttajatieto

Kuluttajatieto

 Nämä viisi seikkaa kannattaa huomioida ruokavalintoja tehdessä, mikäli haluat vaikuttaa terveytesi lisäksi ympäristösi hyvinvointiin

- laatu maksaa hiukan enemmän

- ruoka luo työtä ja hyvinvointia

- arjen valinnat ratkaisevat

- älä heitä ruokaa pois

- tieto löytyy pakkauksista

Lue Ruokatietoyhdistyksen pikaopas täältä.  Ruokatieto -sivuilta löydät myös paljon muuta ajankohtaista tietoa ruokaan liittyen.


Elintarvikealan säädökset

Elintarvikealan säädökset

Eviran tietopaketti elintarvikealan säädöksistä

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/elintarvikehygienia/

Tuotanto

Tuotanto

 

Omavalvontasuunnitelma - riippakivestä ratkaisuun.

Turun Yliopiston Brahea-keskuksen teettämä video opastaa elintarvikeyrittäjää omavalvonnan pariin. Katso video täältä.


Kirje trikiinitestauksen muutoksista  ja valvotuista pito-olosuhteista.

 

Eviran tiedote löytyy täältä.

 


 

Tuotannon optimointi -opas pienille elintarvikeyrityksille

 

Tuotannon optimointi -opas löytyy täältä.

 


 

Uusi verkkotyökalu kasvinsuojelun suunnitteluun

Uuden kasvinsuojelun suunnitteluun tarkoitetutun ohjelmiston kehittänyt Berney Oy tiedottaa, että uudessa ohjelmassa käyttäjä voi seurata lohkojen lämpösumman kehitystä, jonka perusteella voidaan ennustaa ruiskutusten ajoitus sekä puintipäivämäärä. Palvelun avulla voidaan valita sopivat tuotteet ja varmistaa esimerkiksi tankkiseoksen sopivuus. Ohjelma ilmoittaa täyttöjärjestyksen ja laskee ruiskun täyttöön tarvittavat ainemäärät. Lohkotiedot ja -kartat päivittyvät  palveluun suoraan Maatalousviraston Vipu-palvelusta. Ohjelmassa on kaikki käytössä olevat kasvinsuojeluaineet sekä viljalajikkeet. 

Kasvit.fin ensimmäinen versio on käytössä alkaen 10. helmikuuta. Kirjautumiseen vaaditaan Y-tunnus, tilatunnus sekä Vipu-tunnus. Ohjelman voi asentaa lähettämään viljelijälle muistutuksen puhelimeen tai sähköpostiin  töistä, joiden tekeminen alkaa olemaan ajankohtaista. Ohjelman lataus ja käyttö on ilmaista.

Kirjaudu palvelimeen osoitteessa http://www.kasvit.fi


Julkaisuja

Lähiruokayrittäjän työkirja - Uuden liiketoiminnan kehittäminen

Sähköinen työkirja auttaa yrittäjiä kehittämään uutta, kilpailykykyistä liiketoimintaa. 


Lähiruoan aluetalousvaikutusten valtakunnallinen selvitys, Ruralia -instituutti

Helsingin yliopiston Ruralia -instituutti selvitti lähiruoan käytön aluetaloudellisia vaikutuksia ja käytön edistämistä ammattikeittiöissä.

Tutustu raporttiin täällä.  


Lähiruoan hankintaopas - Lähis

Päivitetty Lähis -opas julkistettiin eilen 11.6.2014 Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaarissa. Oppaasta löytyy paljon tietoa julkisista hankinnoista sekä esimerkkejä ammattikeittiöistä ja yrityksistä. Oppaan päivitetty versio löytyy täältä.


Mahdollisuuksien maaseutu

Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2014-2020 on julkaistu. Sähköinen versio julkaisusta löytyy täältä.


Mikroyritykset menestyvät - Kaupan yhteistyökumppaneina

Sähköinen opas löytyy täältä.

 


Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hankkeen osaprojektin loppuraportti nyt luettavissa!

 

Lähiruokaa julkisiin keittiöihin –osaprojektin aikana on pyritty lisäämään pirkanmaalaisten julkisten keittiöiden ja elintarviketuottajien välistä yhteistyötä ja alueen tuotteiden raaka-aineiden käyttöä julkisissa keittiöissä.

Lue lisää projektista ja sen tuloksista täältä.


 

Uusi lähiruokaohjelma on julkaistu!

Hallituksen lähiruokaohjelma ja lähiruokasektorin kehittämisen tavoitteet on listattu vuoteen 2020. Lähiruokaohjelman tavoitteena on monipuolistaa lähiruoan tuontantoa ja lisätä sitä kysyntää vastaavaksi sekä nostaa lähiruoan jalostusastetta, parantaa pienimuotoisten elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia lainsäädännön ja neuvonnan keinoin, kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteerejä, parantaa alkutuotannon mahdollisuuksia, tiivistää lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä sekä lisätä ruoan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta. Lähiruokaohjelman voit lukea täältä.


Uusi lähiruoan hankintaopas on julkaistu!

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille –perusteluja ja ohjeita hankintoihin –oppaan ensimmäinen versio julkaistiin 11.12.2013 Helsingin Kuntatalolla pidetyn Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! - seminaarin yhteydessä ja se on luettavissa täältä.

 
Oppaasta löytyy paljon tietoa julkisista hankinnoista sekä esimerkkejä ammattikeittiöistä että yrityksistä. Oppaan tekijöille voi antaa palautetta ja toiveita oppaan sisällön kehittämiseen, sillä opasta päivitetään kevään 2014 aikana. Yhteystiedot löytyvät julkaisun ensimmäiseltä aukeamalta.
 

Myöhemmin pysyvä osoite julkaisulle on www.lahisopas.fi


 

Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2013 on julkaistu!

 

Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2013 – tutkimuksen tavoitteena oli selvittää elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Aineisto koostuu 258 yrityksen vastauksesta. Perusajatuksena oli selvittää elintarvikealan pk-yritysten liiketoiminnalliset toimintaedellytykset ja kasvutavoitteet. Löydät tiivistelmän julkaisusta täältä.


 

Turun ammattikorkeakoulun Seuturuoka saatavaksi -hankkeen loppuraportti

Julkaisussa pureudutaan lähiruoan markkinointiin sekä lähiruokatuottajien verkostoitumiseen. Lisäksi tarkastellaan julkisen ruokahuollon elintarvikkeiden hankintaa ja kilpailutusta lähiruokatuotteiden käytön edistämisen kannalta.

 

Lue lisää täältä.


Tuomas Mäkipeskan ja Mikko Sihvosen: Lähiruoka. Nyt. Trendistä markkinoille.

Julkaisu on luettavissa täällä. 

Julkaisun voi myös tilata kotiin paperiversiona täältä.

 


Kuluttajaliiton kokoama kirjallisuuslista

Aiheina muun muassa: Elintarvike, matkailu, vaikuttaminen ja yleisesti kuluttaminen.

Selaa kirjallisuuslistaa täältä.


Luomujatkojalostajan opas 

15.3.2013 julkaistu luomujatkojalostajan opas on tärkeä apu luomujatkojalostuksen parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille. Opas soveltuu hyvin myös opetusmateriaaliksi. Lisää luomujatkojalostajan oppaasta ja linkki itse oppaaseen täällä.


 

 

 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot