Siirry sisältöön

Kyberturvallisuuskoulutuksen ja siihen liittyvän yhteistyön kehittäminen korkeakouluissa

Hankkeen tarkoituksena on kehittää korkeakoulujen keskinäistä kyberturvallisuuskoulutukseen liittyvää yhteistyötä, lisätä koulutuksen määrällistä tarjontaa, opettajien ja ohjaajien osaamista sekä kyberturvallisuuden osaajien määrää vastaamaan digitalisaation ja jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristön tarpeisiin.

  • Toteutusaika:1.9.2023 - 31.12.2025
  • Rahoittaja:OKM Erityisavustus
  • Tutkimusohjelma:Yhtenäinen turvallisuus
  • Projektityyppi:Kansallinen TKI
  • Teemat:Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen
  • Projektipäällikkö:Pasi Kämppi

Ammattikorkeakoulut kehittävät yhteistyössä kyberturvallisuuden koulutusta

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) koordinoi Kyberturvallisuuskoulutuksen ja siihen liittyvän yhteistyön kehittämisen korkeakouluissa -hanketta, johon osallistuu neljätoista ammattikorkeakoulua Suomesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle 1,18 miljoonan euron rahoituksen. Tämä hanke on osa laajempaa kyberturvallisuusstrategiaa Suomessa, joka pyrkii vastaamaan kyberuhkien kasvavaan merkitykseen yhteiskunnassa vahvistamalla alan koulutusta. Kyberturvallisuusalalla on havaittu merkittävä osaajapula joka pahimmillaan hidastaa yritysten kasvua. Jyväskylän yliopisto on julkaissut raportin kyberturvallisuuden koulutusohjelman muutostarpeista, korostaen osaamisen puutetta ja tarvetta laajentaa koulutustarjontaa.

Vuonna 2022 käynnistynyt hanke pyrkii kehittämään korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja lisäämään kyberturvallisuuskoulutuksen tarjontaa. Tähän tavoitteeseen kuuluu kaikkien korkeakoulujen kyberturvallisuuden osaamistavoitteiden yhdenmukaistaminen opintojaksokuvauksissa ja kunkin korkeakoulun profiloitumisen hahmottaminen kyberturvallisuuden alalla. Lisäksi kansallisen koulutuksen osaamisvaatimuksia yhteensovitetaan eurooppalaisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin kyberturvallisuudesta.

Hankkeessa keskitytään laajasti kyberturvallisuuden huomioimiseen kaikilla koulutusaloilla, ei pelkästään IT-alalla. Tavoitteena on määritellä vähimmäisvaatimukset, joita jokaisen ammattikorkeakouluopiskelijan odotetaan hallitsevan kyberturvallisuuden saralla. Alakohtaisia osaamisvaatimuksia kehitetään eri aloille esimerkiksi sairaanhoitajille, rakennusinsinööreille ja liiketoiminnan tradenomeille. Samalla hankkeessa järjestetään työpajoja opettajille, jotta tulevaisuudessa muodostettavat opetussuunnitelmat voivat vastata kunkin alan muuttuviin tarpeisiin kyberturvallisuudessa. Osana hanketta on myös pilotoida monialaisesti opintojaksoja, jotka vastaavat digitaalisen toimintaympäristön muutoksiin.

Hankkeessa keskitytään myös työelämän tarpeisiin vastaaviin opintokokonaisuuksiin sekä yhteistyöhön opetustarjonnan tuottamisessa ammattikorkeakouluissa. Hankkeen välittöminä kohderyhminä ovat suomalaiset ammattikorkeakoulut, niiden opiskelijat ja henkilöstö. Välillisesti hankkeen odotetaan hyödyttävän myös yksityisiä ja julkisia organisaatioita tarjoamalla laajempaa kyberturvallisuuskoulutusta avoimen opintotarjonnan kautta.

Hankkeen vaikutukset ulottuvat kansalliselle tasolle tarjoamalla ratkaisuja kyberturvallisuusalan osaajapulaan ja edistämällä yhteistyötä korkeakoulujen välillä. Opiskelijat hyötyvät monipuolisemmasta opetustarjonnasta ja mahdollisuudesta osallistua esimerkiksi heidän alalleen kohdennettuihin opintojaksopilotteihin. Hanke kestää syyskuusta 2023 joulukuuhun 2025.

Laurea vastaa hankkeessa työpaketista, jossa luodaan hankkeessa tuotetuille opinnoille jalkautusmalli ja ohjaus- ja viestintämateriaalit. Työpaketissa pyritään löytämään myös AMK-opiskelijoille soveltuvia kyberturvallisuuden opintoja yliopistojen, hankkeiden ja kansainvälisten verkostojen valikoimasta, sekä vahvistamaan TKI-työn ja opetuksen välistä integraatiota. Laurea osallistuu myös muihin hankkeen tavoitteisiin samalla tavalla kuin muutkin osallistujat osallistuvat Jamkin vetämiin osuuksiin.

Lisätietoja:

Laurean projektipäällikkö lehtori Pasi Kämppi, Laurea, pasi.kamppi@laurea.fi, +358 50 5140823

Hankkeen koordinaattori, lehtori Karo Saharinen, karo.saharinen@jamk.fi, +358 50 410 4415