Siirry sisältöön

Oppilaitospastorit tukevat opiskelijaa elämänkriiseissä

Oppilaitospapit ovat osa Laurean opiskelijahyvinvointitiimiä. He tarjoavat keskustelutukea ja kriisiapua opiskelijoille sekä henkilökunnalle.

Oppilaitospapit Panu Mäkelä ja Hanna Vuollo

Oppilaitospappeja Panu Mäkelää ja Hanna Vuolloa kiehtovat ihmisten tarinat. Heidän tehtävänä onkin tarjota keskustelutukea Laurean opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Vastaanotolle ovat kaikki tervetulleita vakaumuksesta, kansallisuudesta tai elämänvaiheesta riippumatta.

Panu ja Hanna ovat osa Laurean opiskelijahyvinvointitiimiä. Hyvinvointitiimi tukee opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista monialaisesti. Tiimiin kuuluvat oppilaitospapit, urapalvelut, opintopsykologit, kuraattori sekä erityisopettajat. Keskustelutuen lisäksi oppilaitospapit ovat mukana kriisityössä, kosketti kriisi sitten yksilöä tai kouluyhteisöä.

- Kun opiskelija ottaa meihin yhteyttä, ollaan usein syvien teemojen äärellä. Kysymykset voivat liittyä oman elämä kriiseihin, merkitykseen sekä elämän suuntiin. Olemme opiskelijoiden rinnalla heidän arjessaan, Hanna ja Panu kertovat.

Työssä on mahdollisuus vaikuttaa

Hanna on alkuperäiseltä koulutukseltaan fysioterapeutti ja Panu nuorisotyönohjaaja. Opinnot tukevat työtä oppilaitospappina.

- Terveydenhoidon opinnoista on apua Laurean kampuksilla työskennellessä. Saan nopeasti kiinni, mitä opiskelijoilla on mielenpäällä, Hanna kertoo.

Oppilaitospappina työskentelyssä kiinnostivat korkeakouluyhteisö sekä mahdollisuus vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin. Oppilaitospapit tekevät yhteistyötä opiskelijakunnan kanssa ja kouluttavat uusia tutoreita. He ovat mukana myös erilaisissa työpajoissa, joissa tuetaan opiskelijoita arjen suunnittelussa.

- Korkeakoulupappina työskentely on palkitsevaa, sillä kouluyhteisössä merkityksellisiä kohtaamisia tapahtuu joka päivä, Panu toteaa.

Yhteiskunnalliset teemat vaikuttavat opiskelijoiden elämään

Yhteiskunnalliset aiheet vaikuttavat opiskelijoiden elämään ja se näkyy vastaanotolla. Taloudellisesta tilanteesta on huoli, kun rahat eivät meinaa riittää. Opiskelijoiden suorituspaineet ovat myös kovat.

- Minuun ovat ottaneet yhteyttä aikuisopiskelijat, jotka täydentävät opintojaan tai ovat vaihtaneet alaa. Opiskelu vaati paljon työn sekä perhe-elämän ohella ja näiden kolmen yhdistäminen voi olla vaativaa, Panu kertoo.

Hanna huomauttaa, miten huoli kansainvälisistä opiskelijoista on myös suuri. Kansainvälisten opiskelijoiden määrä oppilaitoksissa kasvaa. Samalla kasvaa kotouttamisen tarve, jotteivat opiskelijat jäisi yhteisön ulkopuolelle. Tämä hyvinvointipalveluiden täytyy ottaa toiminnassaan huomioon.

Keskustella voi vaikeistakin asioista

Laurean kampuksilla on omat oppilaitospapit. Panu työskentelee Espoon seurakuntayhtymässä. Toimipisteenä ovat Leppävaaran ja Otaniemen kampukset. Hanna työskentelee Vantaan seurakuntayhtymässä, päätoimipisteenä on Tikkurilan kampus. Papit vierailevat pyydettäessä muillakin kampuksilla. Oppilaitospapin yhteystiedot löytyvät Intrasta (vaatii kirjautumisen) ja ajan voi varata sähköpostilla tai puhelimitse. Tapaaminen voidaan suorittaa kampuksilla tai etänä.

- Opiskeluaikana voi tapahtua isojakin elämänmuutoksia. Meidän pappien kanssa voi keskustella vaikeistakin asioista luottamuksellisesti, Hanna sanoo.

Tutustu Laurean opiskelijoiden terveys- ja hyvinvointipalveluihin

Laurea hyvinvointipalvelut: oppilaitospapit