YAMK-opiskelijat menestyivät Sitran ideakuulutuksessa


​Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra järjesti keväällä ideakuulutuksen, jossa haettiin uusia malleja korkeasti koulutettujen työelämävalmiuksien ja työllistyvyyden kehittämiseen. Kaikille avoimeen ideakuulutukseen jätettiin kaikkiaan 92 ideaa, joista jatkokehittelyyn valittiin viisi lupaavinta ideaa.

Pilotti käyntiin syksyllä

Näiden joukossa oli laurealaisten YAMK-opiskelijoiden Saara Gröhnin, Katja Kaihuan ja Minna Puiston ehdotus Co-Coachingista eli korkeakoulutettujen ja elämäntaito-coachiksi pyrkivien yhteensaattamisesta. Ideana on, että coachiksi pyrkivät saisivat korkeakouluopiskelijoista ja työnhakijoista harjoitusvalmennettavia ja korkeakoulutetut puolestaan apua esimerkiksi itsetuntemuksen kehittämiseen.

- Tämän kaltaiselle työtä hakevien valmentamiselle sekä toimijoiden yhteen saattamiselle on tarvetta ja omat coach-tuttuni ovat hakeneet esimerkiksi Facebook-verkostojen kautta harjoitusvalmennettavia, kuvailee Katja Kaihua.

Ideakuulutuksen ratkettua huhtikuussa on opiskelijatiimi ehtinyt jo tapaamaan sitralaisia ja keskustelemaan siitä, miten ideaa voitaisiin jatkokehittää kohti varsinaista toteutusta. Tarkoituksena on käynnistää pilotointikokeilu ensi syksynä.

- Sitran puolella on vastaanotto ollut todella kannustava ja he ovat innoissaan lähdössä auttamaan tätä ideaa pilotin kautta liikkeelle, Minna Puisto kuvailee. Pilottikokemusten perusteella päätetään sitten jatkotoimista.

”Kilpailu on hyvä paikka kokeilla opittua”

Ideatiimin kolmikko opiskelee englanninkielisessä Service Innovation and Design eli SID -YAMK-koulutuksessa. Gröhn on taustaltaan muotoilija, Kaihua on työskentelee projektipäällikkönä ja Puisto toimii finanssialalla tuotekehityksen parissa. Sitra oli tullut YAMK-opiskelijoille tutuksi aikaisemmalla opintojaksolla, jossa sitralaisia vieraili esittelemässä tulevaisuuden megatrendejä.

- Sitä kautta sitten bongattiin tämä kilpailu ja ajateltiin, että tällä tiimillä voisimme vaikka lähteä kokeilemaan ja testaamaan oppimiamme palvelumuotoilun menetelmiä, opiskelijat kertovat.
- Lopulta lähetimme ideakuulutukseen kolme ideaa, joista tämä yksi sitten valikoitui jatkoon.

Katja Kaihua ja Minna Puisto olivat jo aikaisemmin keväällä osallistuneet toiseen kehittämiskilpailuun. Heidän ideansa ei siinä kisassa edennyt jatkoon, mutta idean saama palaute ja kehittämisehdotukset innostivat osallistumaan uuteen kilpailuun.

- Kilpailu asettaa tietynlaisen positiivisen paineen, joka tuo tekemiseen enemmän puhtia. Muutenkin kilpailu on hyvä paikka testata ja harjoitella eri menetelmiä, Minna Puisto sanoo.

- Ja nimenomaan kilpailussa pääsee soveltamaan niitä, sillä todellisuudessahan asiat eivät koskaan mene niin kuin oppikirjoissa. Ikinä ei myöskään tiedä mitä polkuja, verkostoja ja mahdollisuuksia tällainen kilpailu voi avata, Saara Gröhn jatkaa.

”1+1 on enemmän kuin kaksi”

Opiskelijat kokevat myös tiimityön tämän tyyppisessä projektissa erittäin mukavaksi ja luovaksi tavaksi tehdä töitä. Hyvä tiimi on aina enemmän kuin osiensa summa.

- Ylipäänsä koko SID perustuu asioiden tekemiseen yhdessä. Opiskelun parasta antia on ollut se, miten täällä on tutustunut uusiin ihmisiin ja sitä kautta oppinut tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa, Minna Puisto kertoo.
- Mekään emme tällä porukalla tunteneet hirveän hyvin toisiamme ennen tätä projektia. Yksi hauskuus on myös siinä, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan, ja erilaisten ihmisten kanssa syntyy uusia ideoita.


Viimeksi muokattu 21.6.2016 8:31

​YAMK-opiskelijat Minna Puisto (vas.) ja Saara Gröhn.