YAMK-opiskelija Susanna: ”Mukavuusalueelta poistuminen on opettavaista”


​- En olisi ikinä kosmetologikouluun mennessäni uskonut, mitä kaikkea tulen tällä alalla vielä urani aikana tekemään. Tai että työ vie minut 40 eri maahan ja hoidan työtäni kuudella kielellä, naurahtaa laurealainen YAMK-opiskelija Susanna Kyntölä.

Susanna Kyntölä opiskelee Laureassa Yrityksen kasvuun johtaminen –YAMK-koulutuksessa. Liiketalouden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävän koulutuksen päämääränä on kasvaa asiantuntijaksi yrityksen kasvuun johtamisessa yhdistäen innovatiivisesti erilaisia menetelmiä.

Alkujaan Kyntölä on opiskellut kosmetologiksi 90-luvun lopulla. Usean vuoden työrupeaman jälkeen hän palasi opiskelemaan ja valmistui Laureasta estenomiksi vuonna 2008. Kosmetiikka-alalla Susanna on työskennellyt jo 20 vuotta vaihtelevasti monenlaisissa tehtävissä.

Tällä hetkellä hän työskentelee kosmetiikan maahantuonnin parissa ja työnkuvaan kuuluu niin myyntiä, markkinointia, koulutusta kuin brändin kehittämistä.

- Työskentelen Suomessa yksin ja silloin kaipaa ideoita ulkopuolelta ja muiden ihmisten sparrausta omien ajatusten kanssa, hän kertoo.
- Halusinkin jälleen opiskelemaan juuri siksi, että voisin tuulettaa ajatuksia ja oppia uutta. Tutkintoa sinänsä en tarvitse, vaan tärkeämpää on oman osaamisen pääoma – ja sitä olen mielestäni jo saanutkin.

”Opinnoissa pääsee haastamaan itseään”

Laurea oli Kyntölälle estenomiopinnoista tuttu, joten YAMK-koulutuksen valinta oli helppo. Hän pohti myös kauppatieteiden opintoja yliopistossa, mutta ammattikorkeakoulun käytännönläheisyys oli hänelle ratkaisevaa.

YAMK-opiskelu vaatii Susannan mielestä enemmän oma-aloitteisuutta ja itsekuria; lähijaksoja on vähemmän ja kotona, omalla ajalla tehtävää enemmän.  Vastuu aikatauluista on opiskelijalla itsellään.

- Opettajat eivät meitä nelikymppisiä enää vahdi samalla tavalla – itse pitää duuni tehdä, Susanna toteaa.

Estenomiopinnoissa Susanna Kyntölä huomasi, että usean vuoden työkokemus alalta oli suureksi hyödyksi, ja opitun tiedon soveltaminen oli helppoa. YAMK-opinnot eivät sen sijaan päästä opiskelijaa helpolla ja opinnoissa pääsee todella haastamaan itseään.

- Uskon siihen, että minun pitää myös hakeutua rohkeasti oman mukavuusalueeni ulkopuolelle oppiakseni uusia asioita, hän sanoo.

Oppia ikä kaikki

Omalta alalta ja mukavuusalueelta poistumista edesauttaa myös Yrityksen kasvuun johtamisen –koulutukseen osallistuva monipuolinen opiskelijajoukko. Eri alojen ammattilaisten kohtaaminen on keskeisessä roolissa YAMK-opinnoissa.

- Estenomiopinnoissa kaikkien opiskelijoiden tausta oli tavalla tai toisella kauneudenhoitoalalla, Susanna kertoo.
- Nyt YAMK:ssa on todella hienoa tavata ihmisiä aivan muilta aloilta ja kuulla heidän näkemyksiään. Haasteet esimerkiksi johtamiseen liittyen ovat kaikilla aloilla pitkälti samoja, mutta ratkaisut erilaisia.

Työ ja opiskelu ovat vuorotelleet Susanna Kyntölän urapolulla koko ajan. Käytännönläheisenä ihmisenä hän on usein opetellut ensin uusia asioita käytännössä ja hakenut opinnoista teoriapohjan käytännön tueksi.

- Kukaan ei ole koskaan valmis ja uutta voi oppia koko ikänsä – tämän oivaltaminen on tärkeää jokaiselle, hän tiivistää.
- Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaikki opiskelu on hyvästä ja kaikkien pitäisi tasaisin väliajoin käydä pyörähtämässä koulunpenkillä.

Lue lisää opiskelijatarinoita Laureasta.


Viimeksi muokattu 4.1.2017 9:18

​Susanna Kyntölä.