Restonomi-opiskelija Lam: ”Suomessa opettaja on enemmän valmentaja”


​Korkeakouluopinnot ulkomailla olivat aina olleet ykköshaave vietnamilaiselle Lam Nguyenille. USA ja Singapore jäivät kakkoseksi, kun Ngueyn valitsi opiskelupaikaksi Suomen, ja nyt hän opiskelee ensimmäistä vuottaan englanninkielisessä Restaurant Entrepreneuship -koulutuksessa Laurea-ammattikorkeakoulussa Leppävaarassa.

- Nyt ensimmäisen lukukauden jälkeen tiedän tehneeni oikean valinnan - Suomi on ylittänyt odotukseni, Lam sanoo tyytyväisenä.

Hotelli- ja ravintola-ala oli aina kiinnostanut Lam Nguyenia, joten opiskelualan valinta hänelle oli helppo. Ala on laaja ja monipuolinen, minkä vuoksi Nguyen haluaakin keskittyä erityisesti ravintolaliiketoimintaan.

- Näen, että ravintola-alalla on paljon kasvumahdollisuuksia. Kun ihmisten elintaso nousee, he haluavat panostaa arkeensa enemmän ja ovat valmiita käyttämään rahaa ulkona syömiseen, hän perustelee.
- Tavoitteenani on jatkaa opiskelujen jälkeen uraa Suomessa. Yksi haaveeni olisi perustaa ravintola erityisesti iäkkäämpiä ihmisiä varten, jossa kiinnitettäisiin erityistä huomiota ravitsemukselliseen puoleen.

”Pääosassa käytännön kokemus - ei teoria”

Opiskelu Suomessa on Lam Nguyenin mielestä hyvin erilaista Suomessa verrattuna Vietnamiin. Vietnamissa keskitytään enemmän teoriaan, kun Laureassa varsinkin opiskelu tapahtuu käytännössä, työelämän aitojen kokemusten kautta.

Ensimmäisen lukukauden opinnoista Nguyenin mieleen on jäänyt erityisesti projekti, jossa opiskelijat toteuttivat kukin oman pop-up ravintolansa. Opiskelijat selvittivät projektin aikana itse ravintolan perustamista alusta loppuun: lupa-asiat, talouden, menun ja raaka-aineet.

- Projektin alussa kysyin monta kertaa opettajiltamme, että emmehän me voi ensimmäisen vuoden opiskelijoina mitenkään osata tällaisia juttuja, Lam muistelee.
- Mutta opettajat vakuuttivat, että he kyllä auttavat ja opastavat meitä.

Silloin Nguyen ymmärsi, että Suomessa opettajan rooli on hyvin erilainen. Opettaja on enemmän valmentaja, joka ohjaa ja neuvoo, kuin perinteinen opettaja.

- Mutta opettaja ei suinkaan tee asioita minun puolestani. Täällä opinnoissa pitää itse tutkia ja selvää käsiteltävistä aiheista, Lam Nguyen kuvailee.
- Ensimmäisen lukuvuoden aikana olenkin oppinut todella paljon ja uskon vahvasti, että Laureassa opiskelun myötä tulen menestymään tulevaisuudessa.

Kämppikset apuna suomen oppimisessa

Suomeen ja Espooseen kotiutuminen on sujunut Lam Nguyenilta hyvin, vaikka kylmään ilmastoon sopeutuminen vaatiikin hänen mukaansa vielä vähän aikaa. Ihmiset ovat Nguyenin mielestä ystävällisiä Suomessa, julkinen liikenne toimii hienosti ja HOAS:in opiskelija-asunto järjestyi kilometrin päästä Leppävaaran kampukselta.

Lam opiskelee myös ahkerasti suomenkieltä. Siinä apuna on myös hänen kaksi suomalaista kämppistään, joiden kanssa voi harjoitella käytännön kielitaitoa.

- Suomen puhuminen on helpompaa, sillä on paljon sanoja, jotka äännetään samalla tavalla myös vietnamiksi, Lam Nguyen kertoo.
- Kirjoittaminen sen sijaan on haastavampaa, koska kielioppi eroaa niin paljon sekä englannista että vietnamista. Mutta tärkein asia on se, että suomenkielen oppiminen ja käyttäminen eivät pelota minua.

Suomeen muuttaminen oli 19-vuotiaalle Lamille ensimmäinen kerta, kun hän asui yksin poissa vanhempiensa luota, mikä luonnollisesti jännitti etukäteen.

- Eläminen sujuu kuitenkin hienosti ja vanhempanikin olivat yllättyneitä, kun kuulivat, että selviän niin ruoanlaitosta, pyykinpesusta kuin taloudenpidosta itsenäisesti, Lam hymyilee.
- Koti-ikäväkään ei ole vielä yllättänyt. Opiskelun ja elämisen myötä täällä on niin paljon tekemistä, että en ehdi ajattelemaan Vietnamia. Ainoastaan vietnamilaista ruokaa on vähän ikävä.

 

Lue lisää opiskelijatarinoita Laureasta.


Viimeksi muokattu 3.3.2017 13:46

​Lam Nguyen.