Rajoja haastamassa Länsi-Uudellamaalla


​Länsi-Uudenmaan rajat ylittävä yhteistyö tukee muutosta sekä yli kuntarajojen, että yli koulutussektorien. Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian ja Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämässä yhteisessä sidosryhmätapaamisessa pohdittiin ammatillisen koulutuksen merkitystä alueen vetovoiman tekijänä.

Alueellisella koulutuksella on suuri merkitys elinkeinoelämälle ja kunnille. Luksian kuntayhtymän johtaja Jouko Lindholmin mukaan oppilaitos tarjoaa puolueettoman keskustelufoorumin kiperille teemoille. Avainkysymyksiä alueellisessa vetovoimassa ovat: miten tuetaan kuntarakenteita ja toimintaa, kuinka aktivoidaan nuoria ja aikuisia, sekä miten saadaan alueelle yrityksiä ja rakennetaan elinvoimaa? Ratkaisut löytyvät vain avoimen keskustelun kautta, ja Luksian ja Laurean pitkä yhteistyö alueellisen vaikuttamisen foorumina on tästä erinomainen esimerkki.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula nosti esille ylätason teemoja. Kunta on aina ihmisten ja yritysten muodostama yhteisö. Koulutuksen rooli tällaisessa yhteisössä on aivan keskeinen: sivistys ja kasvatus opettavat henkisen kehittymisen taitoja ja avarakatseisuutta.

- Alueen vetovoiman kannalta yhteistyöllä on suurempi voima, kuin jos alueen kunnat vain kilpailevat toisiaan vastaan, Sivula. Työvoima liikkuu ja alueen työnantajat tarkastelevat aluetta kokonaisuutena, ei yhden kunnan rajojen sisällä. Myös koulutuksen rajojen murtamista tarvitaan vetovoiman varmistamisessa. Yksi koulutus ei enää riitä, kaupunginjohtaja Sivula muistutti.

- Suomessa suljetaan monia aiemmin merkittäviä teollisuuden aloja. Tällainen elinkeinoelämän murros pakottaa uuden koulutuksen hankkimiseen. Koulutus ei siksi ole enää vain nuoren ihmisen elämään kuuluvaa. Koulutuksesta on tullut koko elämän mittaista, jotta osaaminen pysyisi ajan tasalla myös rakennemuutostilanteessa, Mika Sivula jatkoi.


Viimeksi muokattu 20.3.2017 13:48

​Kuvassa Vihdin kunnanjohtaja Hannu Nummela, Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula sekä Luksian kuntayhtymän johtaja Jouko Lindholm.