Minun Laureani: Pekka Front


Julkaisemme joka perjantaina Laureasta ja laurealaisuudesta kertovia tarinoita Minun Laureani -juttusarjassa. Tarinat on alun perin julkaistu joulukuussa 2016 ilmestyneessä Minun Laureani - Tarinoita Laureasta, opinnoista ja osaamisesta -kirjassa. Pekka Frontin tarina on juttusarjan toinen tarina. Voit lukea viime viikon tarinan Jukka Aminoffista täältä.

Pekka työskentelee nykyään W3 Groupilla konseptisuunnittelijana ja opiskelee sen ohella Laureassa Service Innovation and Design-koulutuksessa Master's-tutkintoa.

"Tänään työskentelen maailman parhaiden tehtävien parissa. Saan digitalisoida maailmaa ja rakentaa sähköisiä palveluita W3 Groupin konseptisuunnittelijana. Olen päivittäin luomassa uutta ja parempaa – meille kaikille. Koulutukseltani olen tradenomi. Kaikki asiat, jotka opiskeluaikanani opin, ovat nyt päivittäin käytössäni. Olen myös palannut takaisin Laureaan. Opiskelen YAMK- tutkintoani Service Innovation and Design (SID) -ohjelmassa. Uskon vahvasti, että juuri palvelumuotoilu on yksi keskeinen keino, jolla luodaan tulevaisuudessa uusien palveluiden lisäksi uusia työpaikkoja ja hyvinvointia. Miten tähän kaikkeen päädyin? Tämä on tarina siitä.

Eräänä iltana rupesimme pohtimaan opiskelijakollegani Sani Leinon kanssa muodostamamme Laurea Entrepreneur Societyn toimintaa. Olimme saaneet kolmannen vuosikerran Yrittäjyystiistaista loppuun, vieneet opiskelijoita Cambridgeen ja saarnanneet startup-yrittäjyydestä. Olimme saaneet jotain isoa aikaan, ja se tuntui hienolta. Kuitenkin juhlan hetkellä painimme ison kysymyksen parissa. Halusimme tehdä rohkeasti omaa juttuamme, ilman ulkopuolisten tahojen puuttumista. Totesin Sanille, että elinehto yhdistyksen toiminnan onnistumiselle olisi vapaus toteuttaa omia visioitamme.

Yrittäjyystiistai saa alkunsa

Kolme vuotta aiemmin olin ollut hermostunut. Olin puolen vuoden opiskelun jälkeen ollut lähes varma, että lopetan, kunnes löysin itseni ensin tekemässä opettajamme Vesa Taatilan ohjaamaa projektia, jonka jälkeen Taatila tutustutti minut Sani Leinoon. Vesa Taatilalla oli visio, ja se visio upposi meihin. Visio oli opiskelijayrittäjyyttä, tarinoita oman homman tekemisestä ja epäonnistumisen pelon poistamisesta. Opiskelijat matkustivat Cambridgeen viikoksi paikallisten miljonäärien ja huippuyliopiston opettajien luokse. Tämä tapahtui vuonna 2005, jolloin yrittäjyys oli kirosana ja startupiin mentiin töihin vain, jos katujen kunnossapidossa ei ollut paikkaa auki. Saimme tehtäväksemme tuoda konseptin Cambridgesta Suomeen. Konsepti oli Entrepreneur Tuesday, Yrittäjyystiistai.

Oli vartti aikaa ensimmäisen Yrittäjyystiistain alkuun. Kukaan ei ollut auditoriossa, johon olimme kutsuneet kaksi nuorta yrittäjää kertomaan omasta alustaan yrittäjänä. He olivat Mikko Silventola ja Joonas Turkama. Molemmat olivat matkansa alussa, kuten mekin. Hetket, jolloin odotimme ensimmäisen kuulijan paikalle tuloa, tuntuivat elämäni pisimmiltä. Ensimmäinen kuulija saapui, sitten toinen ja kolmas. Viiden seuraavan minuutin aikana auditorion penkit täyttyivät ja lopulta täytettiin portaatkin, kello löi tasan ja show sai alkaa. Tupa oli täynnä.

Yrittäjyystiistait jatkuivat. Soitimme jokaisessa O’Jaysin “For the love of Money” -kappaletta, jonka kuullessani ajattelen aina Yrittäjyystiistaita. Tapahtumia oli 20, joista kolme oli leirejä. Tein ensin töitä kahdestaan Sani Leinon kanssa, sittemmin tiimi kasvoi. Kaikki työskentelivät sellaisella innolla, jota en ole kokenut missään. Illat olivat pitkiä, ideat lentelivät chatissa, joskus oli pakko soittaa jopa keskellä yötä. Muistan, miten useamman kerran sain ”painua parvekkeelle” puhumaan, jotta tyttöystäväni sai nukkua.

Tärkein oppi opiskeluajaltani on se, miten rakensimme kokonaisuutta yhdessä. Kaikki tekijät olivat ihmisiä, joilla oli sisäinen palo muuttaa maailmaa ympärillään, olivat he sitten englantilaisia multimiljonäärejä tai suomalaisia yrittäjiä. Ideat kasvoivat, teimme uusia avauksia eri suuntiin. Koko ajan Laurea tuki meitä monella tapaa.

Laurea Entrepreneurship Societyn synty

Nyt pääsen takaisin alussa kuvailemaani iltaan baarin ulkopuolella. Sinä päivänä olimme ehdottaneet Vesa Taatilalle, että otamme pesäeroa Laureasta ja perustamme oman yhdistyksen – LaureaES:n. Olimme vakuuttuneita, että näin saisimme mahdollisuuden tehdä enemmän sitä, mitä halusimme ilman ammattikorkeakoulun rajoitteita. Vesa oli ajatusta vastaan, mutta me emme välittäneet. LaureaES perustettiin noin kuukautta myöhemmin. Valmistuin Laureasta ja samalla valmistuin tekemään omat päätökseni. Olin valmis uskomaan ihmisiin, joiden kanssa tein töitä. Uskoin myös omiin taitoihini. Palo muuttaa maailmaa oli syttynyt Laurean ansiosta.

Mitä sitten aikani Laureassa opetti? Opin juuri ne asiat, joista kirjat koettavat kertoa ja joita luennot pyrkivät avaamaan. Opiskelu oli vahvasti todellista tekemistä ja sen ansiosta kannatan voimakkaasti Laurean LbD-metodia. Ilman kokemusta johtaa projekteja ja ihmisiä en pystyisi työhöni tänään. Ilman verkostoitumistani kouluaikana ei minulla olisi nykyistä työpaikkaani. Ilman kokemuksen. tuomaa uskoa itseeni en olisi siellä, missä olen tänään. Into muuttaa ja kehittää maailmaa saa minut nauttimaan työstäni joka päivä.

Vaikka moni asia on muuttunut ja muuttuu päivittäin, ei asenteelle, ryhmätyötaidoille ja elinikäiselle oppimiselle ole korvaajaa. Nämä ovat juuri ne keskeiset asiat, joihin jokaisen tulisi panostaa. Kaikki nämä opin opiskelujeni aikana, ja ne ovat niitä syitä, miksi olen palannut takaisin Laureaan."

Kirjoitus on julkaistu alunperin Minun Laureani -julkaisussa, jossa Laureasta valmistuneet opiskelijat kertovat oman tarinansa laurealaisuudesta. Voit lukea Minun Laureani -julkaisun täältä.


Viimeksi muokattu 18.4.2017 11:21

Pekka Front
Valmistunut 2010
Liiketalouden koulutus
Tradenomi (AMK)