Minun Laureani: Joonas Joutsen


Laureasta vuonna 2016 liiketalouden tradenomiksi P2P-linjalta  valmistunut Joonas Joutsen työskentelee nykyisin Laurean alumnikoordinaattorina osana yhteiskuntasuhde- ja markkinointiimiä. 

Uusvanhalle paikkakunnalle opiskelemaan

Mielessäni oli jo kauppaopistoon hakiessani, että haluan työllistyä kaupalliselle alalle ihmisläheiseen työhön. En miettinyt uravaihtoehtojani sen kummemmin siinä vaiheessa.

Aloitin opiskelut kauppaopistossa ja siellä valitsin myynnin ja markkinoinnin polun. Kauppaopistossa opiskelujen aikana mielessäni oli jo, että haluan kouluttaa itseäni vielä enemmän ja mahdollisimman nopeasti suoritettuani nykyiset opinnot. Mielessäni ei vieläkään ollut, minkälaisissa tehtävissä haluaisin kaupallisella alalla työskennellä. Valmistuin keväällä 2012 merkonomiksi. Olin päättänyt, että haen syksyllä opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun. Hain yhteishaussa Laureaan projektinjohtamiseen painottuneelle P2P-linjalle Tikkurilaan. Tikkurila oli minulle Helsingissä aina asuneelle yllättävän tuttu, olin pelannut siellä salibandya juniorivuosinani.

Rehellisesti sanottuna en oikeastaan tiennyt, mitä tämä Peer to Peer -linja pitäisi sisällään. Opiskelut alkoivat syksyllä 2013 ja ensimmäisinä viikkoina minulle selvisi nopeasti, minkä tyyppisestä opiskelusta oli kyse. Perusopintojen lisäksi opiskelut koostuivat paljolti käytännönläheisistä ryhmätöistä. Ryhmätyöskentely oli tullut minulle tutuksi jo kauppaopistoajoilta, mutta nyt se oli saanut hieman ammattimaisemman vivahteen. En kiellä, etteikö opiskelu ammattikorkeakoulussa olisi vaatinut hieman totuttelua alkuun. Kaikki oli uutta ja jännittävää, opiskelukaveritkin olivat lähes kaikki täysin uusia tuttavuuksia. Minusta tuntui, että olin astunut pieneen simulaattoriin siitä, minkälaista on opiskella kaukana kotoa toisella paikkakunnalla. 

Projektiopinnoista hyötyä työelämään

Opinnoissani suuntauduin vahvasti markkinointiin. Pyrin olemaan myös monessa projektissa projektipäällikkönä. Löysin itsestäni luontaisen organisoijan, olen aina halunnut niin sanotusti pitää kaikki palikat käsissäni, tietysti tässä oli hyvät ja huonot puolensa. 

Opiskelut kehittivät minua etenkin tehokkuudessa ja siinä, kuinka nopeasti osaan omaksua uutta tietoa. Projektityylisessä opiskelussa myös vuorovaikutustaitoni kehittyivät jatkuvasti ja koen, että se on hyödyttänyt minua todella paljon. Olen aina halunnut tuoda omat mielipiteeni esiin ja pyrin kehittämään omalla panoksellani kaikkea, missä olen mukana. Opiskelujeni jälkeen voin sanoa oppineeni olemaan avoimempi ja pyrin nykyisin ottamaan eri ihmisiltä vaikutteita oman toimintani kehittämiseen.

Ensimmäinen työpaikkani oli rautakaupassa, tein siellä töitä osa-aikaisena kauppaopistossa opiskellessani sekä myös ensimmäisen opiskeluvuoteni Laureassa. Olen aina ollut innokas urheilija ja kiinnostunut urheilumaailmasta. Vuonna 2014 oltuani neljä vuotta rautakaupassa minulle tuli mahdollisuus päästä urheilukauppaan töihin. Siellä menikin nopeasti kaksi vuotta koulun ohella ja nautin suunnattomasti ajastani siellä. Vuoteni asiakaspalvelussa ovat antaneet minulle paljon valmiuksia työelämään, en voi painottaa sitä tarpeeksi.

Polku opiskelijasta työntekijäksi

Syksyllä 2015 suoritin työharjoitteluni Laureassa markkinointiharjoittelijana. Alussa tietynlainen epävarmuus saattoi vallita hetkittäin, koska vaikka työssäni oli paljon samoja aspekteja kuin asioissa, joita kävin koulussa läpi, oli se silti uutta, koska en aikaisemmin ollut hyödyntänyt oppimiani asioita näin paljon työelämässä. Pian ymmärsin, että koulussa oppimani asiat olivat antaneet hyvät valmiudet ja suoriuduin tehtävistäni hyvin, koin kehittyväni jatkuvasti.

Yllättäen muutama kuukausi harjoitteluni jälkeen sain tietooni, että haku alumnikoordinaattorin paikkaan oli auennut. Tämä tuli hieman yllätyksenä, mutta päätin hakea rohkeasti ja se kannatti. Aikaisempi alumnitoiminnoista vastaava oli tullut harjoitteluni aikana minulle hyvin tutuksi ja koin, että hyppäys hänen saappaisiin tuntui luonnolliselta. Nyt olenkin työskennellyt nykyisessä tehtävässäni reilu puoli vuotta. Kuluneen puolen vuoden aikana olen oppinut tuntemaan Laureasta valmistuneita ihmisiä todella paljon. Työssäni suurimmat onnistumisen tunteet tulevat siitä, kun kuulen, miten tärkeässä asemassa Laurea on vieläkin jo opintonsa päättäneelle henkilölle.

Valmistuin itse keväällä 2016 ja voisi jopa sanoa, että hieman haikein mielin. Opiskelut olivat nyt hetkeksi pulkassa, mutta vain toistaiseksi. Usein sitä miettii, millaisen matkan on kulkenut tähän pisteeseen asti ja kuinka pienestä kaikki on kiinni. Omaa polkua on vaikea ennustaa, mutta eikö aina pidä olla hieman yllätyksellisyyttä? 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Minun Laureani -julkaisussa joulukuussa 2016, jossa Laureasta valmistuneet opiskelijat kertovat oman tarinansa laurealaisuudesta. Voit lukea Minun Laureani -julkaisun täältä.


Viimeksi muokattu 23.5.2017 15:25

Joonas Joutsen

Valmistunut 2016              

Tradenomi, liiketalous (AMK)