Kehittäjä-lehti: Vuosi -95 - seudullinen ammattikorkeakoulu syntyy


​Pirjo Raitanen työskenteli yhteensä 30 vuotta Espoon kaupungin opetustoimessa. Suunnittelupäällikkönä hän osallistui muun muassa peruskoulun valmisteluun, käynnistämiseen ja kehittämiseen Espoossa. 90-luvun puolivälissä hän oli keskeisenä vaikuttajana mukana Espoon ja Vantaan yhteisen ammattikorkeakoulun vaiherikkaalla alkutaipaleella.

Laki ammattikorkeakoulukokeilusta tuli voimaan keväällä 1991, jolloin sekä Vantaalla että Espoossa haettiin kokeilulupaa omien ammattikorkeakoulujen perustamiseen. Vantaa saikin kokeiluluvan ammattikorkeakoulun toiminnan käynnistämiselle ensimmäisten joukossa ja Vantaan väliaikainen ammattikorkeakoulu aloitti syksyllä 1991.

Espoossa kokeilulupaa oman ammattikorkeakoulun perustamiseen haki ensin Espoon ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä vuonna 1991. Seuraavana vuonna toimilupahakemuksessa olivat mukana myös Espoon kauppaoppilaitokset. Samalla kokoonpanolla lupaa haettiin myös vuosina 1993 ja -94, mutta ilman toivottua lopputulosta.

Espoossa ammattikorkeakoulun kehittämistyössä oli tiiviisti mukana opetustoimen suunnittelupäällikkö Pirjo Raitanen, joka toimi sittemmin niin Espoon oman ammattikorkeakoulun suunnitteluryhmän puheenjohtajana kuin myöhemmin muun muassa
Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulun johtoryhmän varapuheenjohtajana.

- Espoossa oli silloin vahva ajatus siitä, että Helsingin jälkeen alueen toiseksi suurimmalla kaupungilla on ehdottomasti oltava myös oma ammattikorkeakoulu, Raitanen muistelee lähes 30 vuoden takaista keskustelua.
- Vantaalla valmiudet oman ammattikorkeakoulukokeilun käynnistämiseen olivat kuitenkin paljon Espoota pidemmällä ja niinpä täällä jäätiin toistuvasti ilman kokeilulupaa.

Innostus ammattikorkeakoulukokeiluun oli Suomessa suurta 90-luvun alussa ja kokeilulupia haettiin eri puolilla
maata runsaasti. Keski-Euroopan esimerkin mukainen malli käytännöllisen ja teoreettisen opetuksen yhdistävästä
koulutuksesta nähtiin laajalti tulevaisuuden suuntana.

- Kiinnostuksesta huolimatta uudistukselle riitti myös epäilijöitä ja muutosvastarintaa uudistusta kohtaan esiintyi. Monen mielestä tuntui liian hienolta, että kaikki koulutus muuttuisi nyt korkeakoulutasoiseksi, Pirjo Raitanen
arvioi nyt.

Espoo ja Vantaa yhteen

Merkittävät askeleet Uudenmaan yhteisen ammattikorkeakoulun syntymiseen otettiin vuonna 1995. Opetusministeriö
edellytti seudullisen ammattikorkeakoulun muodostamista Uudellemaalle, ja Vantaa haki aktiivisesti ammattikorkeakouluhankkeeseensa kumppaneita niin Keski-Uudeltamaalta, Hyvinkäältä, Porvoosta kuin Lohjaltakin. Myös Espoota kosittiin mukaan.

- Espoo oli Uudenmaan alueen suurin toimija, minkä vuoksi Espoon saaminen mukaan hankkeeseen oli ensiarvoisen
tärkeää. Seudullinen ammattikorkeakoulu olisi ollut aikalailla torso ilman Espoota, Pirjo Raitanen kuvailee.


Lue artikkeli kokonaisuudessaan toukokuussa ilmestyneestä Kehittäjä-lehdestä.


Viimeksi muokattu 20.6.2016 8:24

​Pirjo Raitanen.