Johdanto muotoiluajatteluun käynnisti YAMK-opinnot


Syyslukukauden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat opinnot käynnistyivät Laureassa viime viikolla. Torstaina kaikkien YAMK-koulutusten opiskelijat aloittivat orientaatiopäivällä. Perjantaina ja lauantaina opiskelijat pääsivät jo tositoimiin ensimmäisen lähiopetusjaksonsa kanssa.

Englanninkielisen Service Innovation and Design (SID) -koulutuksen sekä suomenkielisen Palvelujen asiakaskeskeinen kehittäminen -koulutuksen opiskelijat aloittivat opintonsa johdannolla muotoiluajatteluun Design Thinking -opintojaksolla.

Design-ajattelu opitaan tekemällä

Design Thinking -opintojakson ohjaajina toimivat portugalilaiset Katja Tschimmel ja Mariana Valença.  Tschimmel ja Valença ovat vierailleet Laureassa jo useana vuotena opettamassa palvelumuotoilun opiskelijoita.

- Aina, kun olen vetänyt Laureassa tätä opintojaksoa, olen pistänyt merkille, miten innostuneita ja motivoituneita opiskelijat täällä ovat, ja miten he todella haluavat imeä itseensä kaiken uuden tiedon, Katja Tschimmel kuvailee.

Opintojaksolla opiskelijat tutustuivat Katja Tschimmel ja Mariana Valençan johdolla muotoiluajattelun teoreettiseen perustaan sekä pääsivät soveltamaan erilaisia käytännön lähestymistapoja ja työkaluja innovaatioprosessissa.

- Tärkein oppini opiskelijoille tällä opintojaksolla kuitenkin on, että design-ajatteluun ei ole olemassa mitään kaavaa eikä sitä voi mistään itselleen kopioida. Se on jotain, mitä heidän pitää oppia tekemällä, Tschimmel sanoo.

- Painotan opiskelijoille myös sitä, että he eivät suinkaan ole valmiita heti opintojen jälkeen. Epäonnistumisia ja virheitä ei saa pelätä, sillä ne ovat osa prosessia.

YAMK-opinnoissa on keskimäärin kolme lähiopetuspäivää kuukaudessa

YAMK-opinnot toteutetaan Laureassa monimuoto-opintoina, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijoilla on keskimäärin kolme päivää lähiopetusta kuukaudessa. Syksyllä SID-koulutuksessa aloittaneesta 29 kansainvälisestä opiskelijajoukosta seitsemän saapuu Espooseen muualta Euroopasta aina varta vasten vain lähiopetuspäiviksi.

- Intensiiviset, parin päivän työskentelyjaksot kerran kuukaudessa ovat minusta erittäin hyviä, Design Thinking -opintojakson ohjaaja Katja Tschimmel.

- Sen huomaa, että opiskelijat ovat todella yhtä projektinsa kanssa, kun he työskentelevät sen parissa intensiivisesti. Tällainen keskittyminen tuo lisää motivaatiota opiskelijoille, mutta myös vaikuttaa positiivisesti prosessiin ja sen tuloksiin.

Useiden eri alojen ammattilaiset tuovat opintoihin erilaisia näkökulmia

- Tähän mennessä opintojen alku on ollut lupauksia herättävä. Minulla on korkeat odotukset, että opin täällä paljon uutta ja kehityn ammattilaisena, kuvailee YAMK-opintojensa alkua Kristina Stening .

- Tänäänkin olen oppinut paljon uutta, mihin en ole aikaisemmin tutustunut. On myös ollut mukavaa, että teorialuentojen ohella olemme koko ajan päässeet myös heti kokeilemaan asioita käytännössä, markkinoinnin parissa työskentelevä Kristina jatkaa.

Steningin kanssa samoilla linjoilla on myös toinen SID-opiskelija Manas Mallick:

- Työskentely tänään on ollut todella innovatiivista, mutta käytännönläheistä. Meitä on myös täällä todella monipuolinen opiskelijaporukka, jossa on ammattilaisia useilta eri aloita, hän kertoo.

Kiinnostavinta tänään ovatkin olleet kaikki ne erilaiset ja hedelmälliset näkökulmat, mitä keskusteluissamme on tullut vastaan, kun olemme työskennelleet pienryhmissä. Olemme lähestyneet asioita eri kulmista, olleet välillä vähän eri mieltäkin asioista, mutta lopulta löytäneet yhteisen näkemyksen, miten tehtävän kanssa jatketaan eteenpäin


Viimeksi muokattu 14.9.2016 14:38