Itsevarmuutta mentoroinnin kautta


Laureassa käynnistyi ensimmäinen nykyisessä muodossaan toteutettu mentorointiohjelma syksyllä 2017. Mentoroinnin päätavoitteina on auttaa sekä tukea opiskelijaa tai vastavalmistunutta heidän polullaan oman alansa ammattilaiseksi, avoimen ja aktiivisen vuorovaikutuksen kautta. Mentorointiohjelmassa oli kuluneen lukuvuoden aikana yhteensä 12 paria. Yksi mentoripareista oli Laureasta talvella 2017 valmistunut Viveka Kulmala ja 2014 liiketalouden tradenomiksi valmistunut, Laurean Vuoden Alumni 2016 Marjo Rantanen

Miksi lähdit mukaan mentorointiohjelmaan?

Viveka: Olen aina uskonut siihen, että verkkoja kannattaa heittää vesille. Huomasin ilmoituksen ja päätin hakea ohjelmaan ollessani jo opintojeni loppuvaiheessa. Elämässäni on ollut useampia epävirallisia mentoreita ja oli hauskaa ensimmäistä kertaa päätyä mentorointiohjelmaan, missä vuorovaikutus keskittyy täysin mentorointiin. Mentorointi on todella tärkeässä roolissa korkeakoulun toiminnassa. On hienoa, että opiskelijoille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia sekä tukea opiskeluihin sekä valmistumisen jälkeiseen aikaan. 

Marjo: Pyrin tarttumaan aina hetkeen. Olen ollut aktiivisesti mukana Laurean monissa eri projekteissa valmistumiseni jälkeen ja tästä tuli välittömästi hyvä fiilis. Olen päässyt aiemmin työelämässä näkemään esimiesten mentorointia, silloin näin ensimmäisen kerran konkreettiset hyödyt mitä mentoroinnista voi saada. Olemalla aktiivisesti mukana ja tekemällä yhteistyötä opiskelijoiden kanssa saan uutta virtaa myös omaan tekemiseeni. Verkostoituminen kannattaa aina, mentoroinnin kautta luodaan verkostoja jotka menevät pintaa syvemmälle ja opitaan tuntemaan toinen osapuoli henkilökohtaisemmalla tasolla.

Miten mentorointi sujui?

Viveka: Mentorointi lähti käyntiin todella sujuvasti, saimme sovittua tapaamisia helposti ja kaikki tuntui hyvin luonnolliselta alusta lähtien. Näimme kasvotusten eri paikoissa ja keskustelimme myös useasti sosiaalisessa mediassa ja sähköpostien välityksellä. Tapaamisemme saattoivat kestää useamman tunnin ja keskustelimme kaikesta mikä oli sillä hetkellä pinnalla. Valmistumisen jälkeen mietin paljon, että mitä oikeasti elämältä haluan ja sain Marjolta todella paljon tukea siihen.

Marjo: Opin Vivekalta uusia viestintävälineitä prosessin aikana. Yhteydenpitomme oli niin tiivistä, että se oli jopa enemmän ystävyyttä, kuin pelkästään mentorin ja aktorin välistä viestintää. Teimme erilaisia persoonallisuustestejä ja kyselin paljon Vivekalta aiheista, mitkä häntä kiinnostavat ja palvelumuotoilun menetelmin pyrimme etsimään erilaisia urapolkuja, omien vahvuuksien kautta.

Mikä oli mielestäsi hyödyllisintä mentoroinnissa?

Marjo: Mentorointi on pitänyt mieleni vireessä. Toimin päätoimisena yrittäjänä ja en työskentele päivittäin työyhteisön keskellä, joten ajattelen Laurean olevan tietyllä tapaa itselle se kotiseura. Kun viiletän ympäri Suomea ja maailmaa, niin Laurea pysyy usein mukana ajatuksissa. Jos nauttii toisten edistymisestä ja kehittymisestä aidosti, niin suosittelen mentorointia lämpimästi. Sain tätä kautta ystävän kenen kanssa yhteydenpito jatkuu vielä ohjelman päättymisen jälkeenkin.

Mitä haluaisit sanoa mukaan lähtemistä miettivälle?

Viveka: Uskaltakaa hypätä uusiin asioihin. Jokainen opiskelija ja ihminen oikeastaan yleisesti ajateltuna tarvitsee mentoria ja vertaistukea. Ystäväni ovat usein miettineet mistä he voisivat löytää mentorin ja olen sanonut heille, että mistä vain. Useammalla olisi kiinnostusta lähteä mukaan erilaisiin mentorointiohjelmiin, mutta se lopahtaa uskalluksen puutteeseen. Saatetaan ajatella, että mitä pitäisi kysyä ja muita helposti keksittyjä esteitä. Neuvoni on - ole rohkea ja tartu uusiin asioihin, et ikinä tiedä minne ne voivat johtaa.


Laurean mentorointiohjelma käynnistyy jälleen syksyllä 2018. Kesän aikana ohjelmaan haetaan mentoreita, jonka jälkeen ohjelmaan haetaan aktorit.

Lisätietoja:

Markkinointi- ja alumnikoordinaattori, Joonas Joutsen

joonas.joutsen@laurea.fi


Viimeksi muokattu 4.7.2018 9:06

​Kuvassa: Viveka Kulmala (ylempänä) ja Marjo Rantanen