”Huippu-urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja vastuunottoa”


​Liiketaloutta Laurean Leppävaaran kampuksella opiskeleva Veli-Matti ”Aku” Partanen edusti Suomea Rion olympialaisten 50 kilometrin kävelyssä elokuussa. Uran ensimmäiset olympialaiset päättyivät kuitenkin pettymykseen, kun vanha lihasvaiva keskeytti kisan puolentoista tunnin kävelyn jälkeen.

- Se oli kova paikka. Olympialaisiin osallistuminen on ollut tavoitteena koko uran ajan ja näiden kisojen eteen oli tehty paljon töitä, Aku Partanen kuvailee tuntemuksiaan nyt syksyllä.
- Nyt olen kuitenkin taas päässyt aloittamaan uutta harjoituskautta ja uusi tavoite siintää silmissä, joten nyt urheilu tuntuu hauskalta jälleen.

Olympialaiset oli mahtava kokemus

Partasen laji on erityislaatuinen, sillä 50 kilometrin matkasta palautuminen kestää kauan, eikä matkaa voikaan kisata kuin kerran tai kahdesti vuodessa. Kisapäivänä kaiken pitää osua nappiin.

- Ja sitten joku tällainen yllättävä asia voi jättää kisan kesken, Partanen sanoo.
- Se on sama asia kuin että opiskelisi koko vuoden ahkerasti eikä lopulta saisi yhtään opintopistettä. Vuoden työ ei ole mennyt hukkaan, mutta lopullinen palkinto jää saamatta.

Vaikka Aku Partanen on urallaan kilpaillut niin EM-kisoissa kuin MM-kisoissakin, olivat olympialaiset kokemuksena omaa luokkaansa:

- Hyvän perspektiivin olympialaisten kokoluokkaan saa, kun ajattelee, että ne ovat kuin kaikkien urheilulajien MM-kisat yhdessä paikassa yhtä aikaa, hän kuvailee.

Olympialaisiin osallistui yli 11 000 urheilijaa. Parhaiten olympialaisista jäikin Partaselle mieleen urheilijoiden yhteishenki kisoissa. Suomen olympiajoukkueessa kaikki kannustivat toisiaan ja urheilu yhdisti ihmisiä myös yli joukkuerajojen.

Tavoitteena valmistuminen ennen seuraavia olympialaisia

Aku Partasen aloitti kävelyurheilun 9-vuotiaana ja tähänastisen uransa parhaina sijoituksina hän nostaa esiin MM-kisojen 18. sijan ja nuorten Eurooppa-Cupin pronssimitalin. Uran päätavoitteeksi hän on valmentajansa Valentin Konosen kanssa asettanut Tokion olympialaiset neljän vuoden kuluttua.

- Sijoituksia tärkeämpiä minulle ovat kuitenkin onnistumiset arjessa ja kaikki ne kokemukset, mitä tällä matkalla on saanut, hän sanoo.
- Aina kaikki ei suju hyvin eikä harjoituslenkille ole kiva lähteä. Mutta juuri vaikeuksien voittaminen ja hyvään fiilikseen pääseminen ovat niitä hetkiä, jolloin muistan, miten mukavaa tämä on.

Partanen harjoittelee yhteensä noin 20 tuntia viikossa; päätreeni aamuisin ja palauttava harjoitus illalla. Harjoitusrytmi istuu hyvin yhteen opiskelun kanssa.

- Opintopäällikkö Leppävaarassa on ollut korvaamaton apu tässä. Tapasimme jo ennen kuin aloitin opintoni Laureassa ja suunnittelimme, miten olympialaisiin valmistautuminen ja opiskelu saataisiin sovitettua yhteen, hän kertoo.

Kevätlukukauden aikana Aku suoritti enimmäkseen verkko-opintoja ja kävi kampuksella suorittamassa vain yhden ruotsin tentin. Tärkeintä urheilun ja opiskelun yhteensovittamisessa on hänen mukaansa suunnittelu, jotta tietää, milloin harjoittelussa on kevyempi vaihe ja on hyvä panostaa opiskeluun - ja päinvastoin.

- Tähän asti olen edennyt opinnoissani tavoitevauhtia. Jos se onnistuu olympiavuonna, niin se onnistuu normaalina vuonna myös, Partanen naurahtaa.
- Tavoitteena olisi, että Tokion olympialaisiin mennessä olisin saanut opinnot valmiiksi.

Urheilu ja opiskelu tasapainottavat toisiaan

Kävely vaatii urheilijalta paitsi tekniikkaa, lihaskunto-ominaisuuksia ja kestävyyttä, mutta myös todella kovaa henkistä kanttia. 50 kilometriä - eli käytännössä matka Leppävaaran kampukselta Lohjan kampukselle - on kova haaste urheilijalle myös henkisesti.

- Jos 30 kilometrin kohdalla alkaa tuntua pahalta, ei voi ruveta ajattelemaan, että vielä on 20 kilometriä jäljellä. Ajattelu on pakko kääntää positiiviseksi ja pilkkoa jäljellä oleva matka pienempiin pätkiin suora kerrallaan, Aku Partanen kertoo.

Urheilu antaa Partasen mukaan myös erittäin paljon myös muille elämänalueille. Aivan kuten huippu-urheilussa, myös opiskelussa ja työelämässä tavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta on tärkeää.

- Myös kunnianhimo, itsensä johtaminen ja vastuunotto omista ratkaisuista ovat hyödyllisiä ominaisuuksia työssä ja opiskelussa, hän kuvailee.
- Sitten on myös ryhmässä toimiminen; vaikka tämä on yksilöurheilua, niin silti emme urheile yksin. Mukana on niin manageri, valmentaja, fysioterapeutti kuin lääkärikin.

Nyt Veli-Matti Partanen opiskelee liiketaloutta ja erityisesti häntä kiinnostaa taloushallinto. Urheilu-uran jälkeen Partasta kiinnostaa esimerkiksi työ pankkialalla. Myös yrittäjyys on yksi vaihtoehto.

- Moni asia urheilussa ja luonteenpiirteissä, mitkä urheilussa korostuvat - kuten juuri kunnianhimo, tavoitteellisuus ja urheilussa aina läsnä olevan epävarmuuden kanssa eläminen - ovat itse asiassa sellaisia, joita voisi hyvin verrata yrittäjyyteen, hän tiivistää.
- Tällä hetkellä urheilu ja opiskelu tasapainottavat hyvin toisiaan. Nautin tästä yhdistelmästä todella paljon.


Viimeksi muokattu 11.8.2017 14:40

​Aku Partanen.