9-luokkalaiset yrittäjyyskilpailussa: ”Vastuullisuus on moniulotteinen asia”


Laurea oli mukana yhteistyökumppanina, kun usean viime vuoden tapaan Espoossa järjestettiin Rotary-yrittäjyyskilpailut peruskoululaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Kilpailujen parhaimmistoa huomioitiin Leppävaaran kampuksella järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa torstaina 30. maaliskuuta. 

Leppävaara-Albergan Rotaryklubin järjestämissä yrittäjyyskilpailuissa muina yhteistyökumppaneina olivat Helsingin seudun kauppakamari, Espoon ja Kauniaisten kaupungit, Omnia sekä EY. Yrittäjyyskilpailujen suojelijana toimii Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, joka myös luovutti kunniakirjat ja palkinnot torstain tilaisuudessa.

Yrittäjyys mukana Suomi 100 -juhlavuodessa

Tänä vuonna Rotary-yrittäjyyskilpailut olivat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, jonka kaupunginjohtaja Mäkelä nosti esiin palkintojenjakotilaisuuden avajaispuheessaan:

Juhlavuoden teema Yhdessä on tärkeä viesti myös kaikille yrittäjille ja yhtä lailla myös Espoon kaupungille; palveluja tuotetaan yhdessä kansalaisille, asukkaille ja asiakkaille - ja heidän kanssa. Yhdessä mietitään uusia ideoita ja edelleen toimeenpannaan niitä ideoita, hän totesi.

Suomi 100 -teemavuoteen liittyen tervehdyksensä tilaisuuteen toi myös ulkoministeriön Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi.

Nuorten kannustaminen yrittäjyyteen on teema, joka sopii erinomaisesti tähän juhlavuoteen, Huhtaniemi sanoi. Varsinkin yläkoululaisten pohtima kysymys vastuullisuudesta on erityisen tärkeä, kun ajatellaan koko Suomen menestystä tulevaisuudessa.

Voittajat Olarin koulusta

Kilpailuihin osallistujia palkittiin kahdessa kategoriassa. Peruskoulujen sarjassa tehtävänä oli tarkastella, miten toimii vastuullinen yritys, ja toisen asteen opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida kestävä liikeidea.

Peruskoulujen sarjassa palkittiin kolme parasta työtä ja lisäksi kunniamaininnoilla huomioitiin kaksi muuta kilpailuun osallistunutta tiimiä. Voittajaksi tänä vuonna valittiin Olarin koulu 9D-luokka, joka perehtyi kilpailutyössään Helsingissä sijaitsevan Sealife-keskuksen vastuullisuuteen muun muassa haastattelemalla keskuksen työntekijöitä.

Olarin koulun voittoisa tiimi Nikolai Argatov, Ana Finnberg Perez, Aino Kuusi, Joose Leppänen, Helmi Räsänen ja Sonja Valle ja heidän opettajansa Sari Halavaar saivat ensipalkinnon Espoon kaupungin ja Rotareiden "Miten toimii vastuullinen yritys" -kilpailussa.

Tiimi tutki luokkansa kummiyrityksen yhteiskuntavastuuta ja toteutti kilpailutyönään videon nimellä "Sea Life - vastuullinen yritys?". Palkintoraati luonnehti voittajatyötä seuraavasti: " Monipuolinen ja hyvin toteutettu analyysi vastuullisesta yrityksestä. Kirjallinen alustus määrittelee tärkeät vastuullisuustekijät selvästi ja se noudattaa yleistä periaatetta. Yrityksen avainhenkilöiden haastattelu on teknisesti laadukas ja asiallinen. Kysymysten ja vastausten johtopäätökset ovat perusteltuja ja antavat myönteisen kuvan yrityksestä ja sen toiminnasta. Tehtävä on hyvin ymmärretty ja toteutettu."

Tämän tehtävän tekeminen on todella kiinnostavaa ja erilaista verrattuna normaaliin koulutehtävään, kun kävimme paikan päällä haastattelemassa työntekijöitä, joukkueen jäsenet kertoivat palkintojenjaon jälkeen. Tehtävää tehdessä ymmärsi, miten monenlaisia asioita vastuullisuuteen liittyy, ja yritimme tutkia aihetta mahdollisimman monipuolisesti. Tämän jälkeen myös tulee kiinnitettyä eri tavalla huomiota itsekin vastuullisuusasioihin, kuten siihen, miltä jonkun yrityksen työntekijöistä tuntuu tehdä töitä.

Toisen asteen opiskelijoiden Kestääkö liikeidea? -sarjassa palkittiin Omnian liiketalouden opiskelijoiden Emilia Lumpeen, Nea Nordgrenin ja Riku Helmisen idea.


Viimeksi muokattu 31.3.2017 14:47

Espoon kaupunginjohtaja ​Jukka Mäkelä oli Miten toimii vastuullinen yritys?-kilpailun suojelija.