Siirry sisältöön

Urheilijana Laureassa-vanha

Urheiletko tavoitteellisesti tähtäimessä kansallinen ja kansainvälinen menestys? Laureassa tunnistetaan urheilu-uran ja opintojen kriittinen ajallinen päällekkäisyys. Siksi Laureassa halutaan tukea opiskelun ja urheilun joustavaa yhdistämistä sekä edistää opiskelijoiden laaja-alaista hyvinvointia. Laurea haluaa luoda urheilijoille mahdollisuuksia paitsi menestyä urheilu-uralla myös sopeutua myöhemmin työelämään hyvillä koulutuksen tuomilla valmiuksilla. Urheilijat ovat lämpimästi tervetulleita opiskelemaan Laureaan!

Laurean pedagogiikan ja Learning by Developing (LbD) -oppimismallin keskiössä ovat opiskelijakeskeisyyden, työelämäläheisyyden, osaamisperustaisuuden, joustavuuden ja yksilöllisen ohjaustoiminnan vahvistaminen. Avainkumppanit toimivat luontevana siltana työelämään.

Hakijalle

Voit hakea Laureaan opiskelemaan korkeakoulujen kevään ja syksyn yhteishauissa sekä erillishauissa. Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit tähdätä kohti tutkintoa polku- tai väyläopintojen avulla tai kehittää ja täydentää osaamistasi yksittäisillä kursseilla. Tutustu eri tapoihin hakea Laureaan!

Tutustu ennen opintoihin hakeutumista huolella koulutusvaihtoehtoihin, niiden toteutustapaan ja esim. läsnäolovaatimuksiin.

Tutkinto-opiskelu

Voit hakea tutkinto-opiskelijaksi yhteishauissa tai erillishauissa. Tutustu koulutustarjontaamme ja opiskelumuotoihin.

Opinnot toteutuvat henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) mukaisesti. HOPSin lähtökohtana on aina koulutuksesi opetussuunnitelma, jonka puitteissa rakennat oman yksilöllisen oppimispolkusi. Huippu-urheilijana sinulla on mahdollisuus saada joustoja opintojen suoritusaikatauluihin, opintojärjestelyihin ja opintojen aikatauluttamiseen.

Jos opintojen suorittaminen jonakin lukukautena ei ole mahdollista, voit toisen opiskelulukukautesi alusta alkaen ilmoittautua poissaolevaksi ilman erillistä syytä enintään kahdeksi lukukaudeksi eli yhdeksi lukuvuodeksi. Kausien ei tarvitse olla peräkkäisiä. Omaehtoiset poissaolokaudet eivät kuluta opinto-oikeuttasi.

Jos tutkinto ei valmistu opiskeluoikeusaikana, on mahdollista hakea harkinnanvaraista lisäaikaa. Hakemuksessa on esitettävä erityiset syyt opintojen viivästymiselle sekä toteuttamiskelpoinen suunnitelma opintojen loppuun saattamiseksi. Opiskeluoikeuden lisäajan myöntämisen edellytyksenä on, että valmistuminen lisäaikana on realistista.

Avoin ammattikorkeakoulu

Laurean avoimessa ammattikorkeakoulussa voit joustavasti kehittää ja täydentää osaamistasi, tähdätä kohti tutkinto-opintoja tai tutustua uuteen alaan. Opinnot ovat avoimia kaikille ilman pohjakoulutus- tai ikävaatimuksia. Opintotarjonnassa on maksuttomia ja maksullisia opintoja lähes kaikista Laurean koulutuksista. Avoimen AMK:n opintoja on mahdollista hyväksilukea tutkinto-opintoihin ja niiden perusteella on myös mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Tutustu Laurean avoimen AMK:n koko tarjontaan.

Huippu-urheilijoille suunnatut polkuopintopaikat

Avoimen AMK:n polkuopinnot tarjoavat mahdollisuuden suorittaa ammattikorkeakouluopintoja jo ennen tutkinto-opiskelijaksi hakeutumista. Polkuopinnot koostuvat pääasiassa koulutuksen ensimmäisen vuoden opinnoista ja ne toteutuvat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on suorittaa 60 opintopistettä, joiden perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa avoimen AMK:n opinnoilla.

Erityisesti huippu-urheilijoille suunnattuja polkuopintopaikkoja on Laureassa alla mainituissa koulutuksissa.

  • liiketalouden koulutus, verkko (tutustu opetussuunnitelmaan)
  • tietojenkäsittelyn koulutus, verkko (tutustu opetussuunnitelmaan)
  • sosionomikoulutus, verkko (tutustu opetussuunnitelmaan)
  • fysioterapiakoulutus, monimuoto (tutustu opetussuunnitelmaan)

Polkuopintoja suorittaville huippu-urheilijoille nimetään urheiluun perehtynyt ja opiskelijaurheilijoiden ohjaamiskokemusta omaava opettajatuutori, joka toimii lähiohjaajana opintojen ajan.

Polkuopintopaikat, ilmoittautumis- ja valinta-aikataulut sekä valintaperusteet.

Polkuopinnot tulee suorittaa yhden lukuvuoden aikana. Jos et saa suoritettua 60 opintopistettä polkuopintovuoden aikana, voit kerryttää puuttuvia opintopisteitä avoimen AMK:n opintotarjonnasta ja maksamalla uuden avoimen AMK:n opintomaksun. Huomioithan, että tällöin et voi jatkaa polkuopiskelijana ryhmäsi mukana.


Hakeminen avoimen AMK:n opintojen perusteella tutkinto-opiskelijaksi 

Kun olet suorittanut vähintään 60 op tietyn alan avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa avoimen AMK:n opintojen perusteella. Tutustu erillishaun valintaperusteisiin ja tarkempiin hakuohjeisiin.

Väyläopinnot

Jos opiskelet tällä hetkellä toisella asteella - lukiossa tai toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa - kysy omalta opinto-ohjaajaltasi mahdollisuudesta väyläopintoihin Laureassa. Väyläopinnot edellyttävät aina toisen asteen oppilaitoksen ja Laurean välistä yhteistyösopimusta.

Väyläopinnot (vähintään 20 opintopistettä) suoritetaan toisen asteen opintojen aikana Laureassa yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Väyläopiskeluoikeus on yksi lukukausi. Suoritetut väyläopinnot sisällytetään osaksi toisen asteen tutkintoa.

Tutustu väyläopintoihin.

Kun olet suorittanut väyläopintokokonaisuuden Laureassa ja valmistunut toisen asteen oppilaitoksesta, voit hakea Laureaan tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta. Tutustu erillishaun valintaperusteisiin ja tarkempiin hakuohjeisiin.

Kurkistuskurssit ja maksuttomat verkkokurssit

Kurkistuskurssit tarjoavat mahdollisuuden päästä kurkistamaan AMK-opintoihin ja eri aloihin. Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijana tai lukiolaisena voit kurssin kautta tutustua tulevaan alaan ja sisällyttää kurssin myöhemmin osaksi tutkintoasi, jos tulet opiskelemaan Laureaan.

Tutustu kurkistuskursseihin verkkokaupassamme.

Laurean suosituimpiin tutkintoihin voit tutustua myös avoimen AMK:n non-stop kursseilla verkossa omaan tahtiin. Kurssit ovat laajuudeltaan 1-5 opintopistettä. Tutustu tarjontaan verkkokaupassa.

Kesken jääneet korkeakouluopinnot – L160-haku

Jos sinulla on kesken jäänyt korkeakoulututkinto, voit hakea Laurean L160-erillishaussa tekemään tutkintosi valmiiksi. L160-malli tarjoaa 160 opintopistettä korkeakouluopintoja tehneille ja opintonsa keskeyttäneille mahdollisuuden tehdä tutkintonsa loppuun joustavasti yksilöllisen suunnitelman mukaan. Suunnitelmasi mukaiset opinnot voivat olla esimerkiksi verkko-opintoja, osaamisen näyttöjä tai henkilökohtaisia projekteja. Jos sinulla ei ole vielä 160 opintopistettä, voit ennen hakua täydentää puuttuvat pisteet avoimessa AMK:ssa.

Tutustu L160-hakuun tarkemmin.

Opintojen suunnittelu ja ohjaus

Henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS) on työvälineesi opintojen suunnittelussa ja osaamisen kehittämisessä. Sen huolellinen suunnittelu auttaa sinua tunnistamaan opiskelusi lähtökohtia, seuraamaan opintojesi etenemistä ja tekemään valintoja, jotka edistävät osaamisesi kehittymistä tavoittelemaasi suuntaan. HOPSin avulla hahmotat myös opiskeluun tarvittavaa aikaa, jolloin pystyt helpommin suunnittelemaan opintojen ja urheilun yhdistämisen.

Opettajatuutorisi ohjaa sinua HOPS-työskentelyssä. Ota urheilu-urasi puheeksi heti opintojen alussa: kerro siitä opintojen orientaatiovaiheen alkukartoituskyselyssä ja henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa opettajatuutorisi kanssa. Näin varmistat, että opintojesi sujuvaa etenemistäsi voidaan tukea parhaiten.

Laureassa osaamisesi kehittymistä, ammatillista kasvua ja urasuunnittelua tuetaan säännöllisellä ohjauksella ja palautteella. Saat tukea opiskeluun, opintojen ja tavoitteellisen kilpa- ja huippu-urheilun yhdistämiseen, opiskeluhyvinvointiin sekä mahdollisiin erityistarpeisiin.

Ohjaus on yhteistyötä, josta moni henkilö vastaa erilaisella roolilla ja ammattitaidolla. Laurean tutkinto- ja polkuopiskelijan tukena ovat

  • opettajatuutori
  • Laurean Urhea-yhdyshenkilöt Tomas Illman ja Riikka Saukkola
  • opintopäällikkö
  • opintojaksojen opettajat
  • opiskelijatuutorit
  • urapalveluiden asiantuntija
  • erityisopettaja
  • opintopsykologi
  • kuraattori
  • oppilaitospappi
  • Poikkeamo
  • opintopalvelut
  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveydenhuoltopalvelut (vain tutkinto-opiskelijat)

Tutustu Laurean ohjaus- ja hyvinvointipalveluihin tarkemmin opiskelijaintranetissä (vaatii kirjautumisen).

Urhea-yhteistyö

Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhea on yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tukea huippu-urheilijoiden ja huipulle tähtäävien urheilijoiden päivittäisharjoittelua, opiskelua sekä tukipalvelujen saatavuutta. Yhteistyöverkostossa lajiliitot ja seurat vastaavat urheilijoiden valmennuksesta, oppilaitokset opetuksesta, ohjaamisesta sekä tukipalvelujen järjestämisestä. Laurea on Urhean kumppanuusoppilaitos ja sen jäsen.

Urheiluakatemian urheilijat määritellään Olympiakomitean kansallisen ohjeistuksen mukaan; 

  1. Suomen Olympiakomitean tukiurheilijat, joukkuepalloilun aikuisten maajoukkueurheilijat  
  2. Aikuisten ja nuorten KV-taso 
  3. Kansallinen taso  

Laurean urheilevilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea Urhean jäsenyyttä. Laurea on sitoutunut tukemaan Urhea-opiskelijoita opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa siten, että urheilun vaatimukset (esim. arjen kuormittavuus, kilpailu- ja leirikalenteri, pitkäntähtäimen tavoitteet) tulevat mahdollisuuksien mukaan huomioiduksi henkilökohtaisessa oppimissuunnitelmassa. Urheiluakatemian jäsenenä voit osoittaa opettajatuutorille ja opettajille olevasi huipulle tähtäävä urheilija. Kun liityt pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urheaan tai jos olet jo sen jäsen, saamme tiedon Laurean opintojesi alkamisesta Urhean huippu-urheilukoordinaattorin kautta.

Urhean jäsenenä voit

  • käyttää ympäri pääkaupunkiseutua sijaitsevia Unisportin urheilutiloja veloituksetta.
  • ostaa Urhea-halliin vuosikortin urheilijahintaan.
  • ostaa asiantuntijatukea (esim. lääketiede, ravitsemus) alennetuilla hinnoilla Urhean palveluyhtiö Urhea-sportin kautta. Jos olet Olympiakomitean tukiurheilija tai lajiliitollasi on sopimus asiantuntijatuesta, sinulla on mahdollisuus saada asiantuntijatukea maksutta

Osaamisen tunnustaminen ja joustavat opintopolut

Laureassa sinulla on erilaisia mahdollisuuksia yhdistää joustavasti tavoitteellinen urheilu ja korkeakouluopinnot. Opintojesi sujuvaa etenemistä tukevat mm:

  • yksilöllinen opiskeluaikataulu
  • muualla suoritetuissa korkeakouluopinnoissa saavutetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (hyväksiluku)
  • urheilussa saavutetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (osaamisen näyttö) 
  • joustavat tavat tutkinnon mukaisen osaamisen hankkimiseksi esim. osaamisen hankkiminen urheilussa opintojen aikana (opinnollistaminen) ja ristiinopiskelun tarjonta
  • harjoittelun vaihtoehtoiset käytänteet
  • urheilu-uralta nousevat opinnäytetyön aiheet
  • kansainvälisen vaihdon ja harjoittelun mahdollisuudet

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen saat ohjausta Asiantuntijuuden kehittyminen -opintokokonaisuudessa opettajatuutoriltasi. Osaamisen tunnistamisen tukena ovat lisäksi opintopäällikkö sekä esim. osaamisen näyttöjä vastaanottavat opettajat.

Urapalvelut järjestää osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen liittyviä työpajoja ympäri vuoden ja lisäksi sinulla on mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjausta urapalveluiden asiantuntijalta. Oman osaamisen tunnistamiseen ja työelämätaitojen kehittämiseen saat valmiuksia myös omaan tahtiin suoritettavalla Mielekkään työuran rakennussarja -verkkokurssilla, joka koostuu kolmesta kokonaisuudesta: Osaajana tulevaisuuden työmarkkinoilla (2 op), Mielekäs elämä, motivoiva työura (1 op) sekä Itsensä johtamisen työkalut (2 op).

Halutessasi voit hyödyntää muualla hankkimaasi tutkintotavoitteiden mukaista osaamista osana Laurean opintojasi. Osaamista tunnustetaan Laureassa kahden eri menettelyn kautta: Hyväksiluku on mahdollista vastaavien muualla suoritettujen korkeakouluopintojen perusteella. Osaamisen näytöllä voit puolestaan osoittaa muutoin, esim. urheilussa, työssä tai vapaa-ajalla, hankittua osaamista.

Joustavat osaamisen hankkimisen tavat

Opinnollistamalla voit edistää ammatillista kehittymistäsi, nopeuttaa opintojen etenemistä ja tutkintoon valmistumista. Opinnollistamalla hankit suunnitelmallisesti tutkinnon mukaista osaamista esim. urheilussa tai muussa soveltuvassa työssä tai toiminnassa. Opinnollistaa voit Laurean opetussuunnitelmien mukaisia opintojaksoja tai räätälöidä henkilökohtaisen opinnon, jolle laadit itse osaamistavoitteet.

Lisäksi voit hankkia tutkinnon mukaista osaamista esim. erilaisissa hankkeissa ja projekteissa sekä kansainvälisessä vaihdossa.

Sinun on mahdollista ilmoittautua muiden Laurean tutkintojen opetussuunnitelmien mukaisille opintojaksoille mahdolliset edeltävyysehdot ja opinnoille hyväksymisen kriteerit huomioiden. Lisäksi voit ristiinopiskelun kautta suorittaa opintoja toisessa korkeakoulussa. Lue lisää ristiinopiskelusta opiskelijaintranetissä (vaatii kirjautumisen).

Kaikkiin AMK-tutkintoihin sisältyy ammattitaitoa edistävää harjoittelua. Jos sinulla on jo harjoittelun osaamistavoitteiden mukainen osaaminen, voit hakea osaamisen tunnustamista joko hyväksilukuna (harjoittelu suoritettu aiemmissa korkeakouluopinnoissa) tai osaamisen näytöllä (esim. urheilu-uralla hankittu osaaminen). Jos harjoittelun toteuttaminen kokopäiväisenä ei ole mahdollista, voit jaksottaa sen osa-aikaisesti pidemmälle aikavälille. Harjoittelun voit suorittaa myös osaksi tai kokonaan ulkomailla.

Arvioinnin tehtävänä on tukea ammatillista kehittymistäsi tutkinnon osaamistavoitteiden mukaisesti. Opintojaksolla osoitat hallitsevasi asetetut tavoitteet suorittamalla toteutussuunnitelman mukaiset tehtävät (esimerkiksi hanketyön, harjoitustyöt, tentit tai näytöt). Kerro hyvissä ajoin opintojakson vastuuopettajalle, miten urheilu vaikuttaa opiskeluusi ja mahdollisiin poissaoloihin, ja sovi yhdessä opettajan kanssa mahdollisista vaihtoehtoisista suoritustavoista.

Opintojakson opettaja määrittelee, missä, millä aikataululla ja miten hylätty suoritus voidaan uusia. Jos et uusintayrityksistä huolimatta saa hyväksyttyä arviointia, sinun tulee suorittaa opintojakso uudelleen opettajan kanssa sovitulla tavalla. Ota puheeksi opintoa aloittaessasi aiempi osallistumisesi opintoon. Hyväksyttyä arvosanaa on mahdollisuus korottaa yhden kerran puolen vuoden sisällä arvioinnista.

Muualla kuin opintojaksoilla hankitun tai hankittavan osaamisen arviointi voi kohdistua myös muihin kuin Laurean opetussuunnitelmassa kuvattuihin osaamistavoitteisiin. Tällöin sovit yhdessä ohjaajan kanssa arvioitavista työelämärelevanteista osaamistavoitteista.

Uraohjaus

Urasuunnittelun tukena opintojesi ajan on opettajatuutorin ohjaama Asiantuntijuuden kehittyminen -kokonaisuus. Lisäksi voit hyödyntää urapalveluiden järjestämiä työpajoja sekä urapalveluiden asiantuntijan yksilöohjausta urapohdintoihin ja työnhakuun.

Laurean avainkumppanuusmalli edistää vahvaa integroitumista työelämään. Avainkumppaneiden kanssa tehtävät yhteistyöprojektit edistävät työnantajaverkostojen vahvistumista ja valmistuvien opiskelijoiden hyvää työllistymistä. Avainkumppaneita on tällä hetkellä 103

Stipendijärjestelmä

Urheilu-uraa tekevien, opinnoissa menestyneiden opiskelijoidemme on mahdollista hakea stipendiä. Stipendin suuruus on 1 000–2 000 euroa. Laurean strateginen viestintä valitsee tuettavat urheilijat hakemusten perusteella yhdessä korkeakoulun Urhea-yhdyshenkilön kanssa.

Tuettujen urheilijoiden valinnassa painotetaan urheilun tavoitteellisuutta, tarvetta rahalliselle tuelle sekä menestymistä opinnoissa. Tuen myöntäminen edellyttää yhteistyösopimusta opiskelijan ja Laurean välillä. Sopimuksen sisällöstä sovitaan yhdessä urheilijaopiskelijan kanssa. Sopimukseen voi kuulua esimerkiksi näkyvyys kisa- tai peliasussa ja sosiaalisessa mediassa sekä haastattelu ja kuvien käyttö.

Stipendin hakuaika on lokakuussa. Tarkemmat hakuohjeet julkaistaan syyskuussa Laurean www-sivuilla/ Opiskelijaintrassa. 

Onnittelemme menestyneitä laurealaisia urheilijoita sosiaalisen median kanavillamme. Kerro menestyksestäsi meille! Ota yhteyttä viestintäpäällikkö Mila Kajakseen (mila.kajas@laurea.fi).

Urheilun tukimahdollisuudet Laureassa

Laurean kampukset sijaitsevat hyvien urheilumahdollisuuksien äärellä. Voit myös hyödyntää kampustemme omia kuntosaleja veloituksetta.

Lisätietoja:

  • Hanna Naarmala
  • Opintopäällikkö
  • Hanna.Naarmala@laurea.fi
  • Puh 0504628997
  • Vastuualueena tradenomi, liiketalous (ml. oikeudellinen osaaminen), fysioterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja