Hiihtävä irlantilainen - Ken

Kun Ken muutti Suomeen tammikuussa 1986, ulkomaalaisen oli lähes mahdotonta vuokrata asuntoa. Hän löysi lopulta ylihintaisen alivuokralaishuoneen Töölöstä. Töissä käyminen oli vaikeaa, koska siellä oli hurja meno eikä hän saanut nukuttua. Häät olivat kesällä ja ensimmäinen yhteinen koti oli vuokra-asunto Vallilassa. Ken ajatteli, että olisi järkevää ostaa asunto sen sijaan että maksaisi vuokraa. Vaimon työtoveri oli nähnyt sanomalehdessä ilmoituksen Suvelassa olevasta kaksiosta, jota katsomaan he matkustivat paikallisjunalla. Tuomarilan asemalta oli lyhyt kävelymatka asunnolle. He järjestivät pankkilainan ja ostivat asunnon saman tien.

Aluksi nuorellaparilla oli vain patja lattialla, keittiön pöytä ja tuolit, tavarat pahvilaatikoissa ja kaksi nojatuolia olohuoneessa. He ostivat loput huonekalut käytettyinä, ja odottelivat myyjäperheen muuttoa ulkomaille. Espoon keskusta ei ollut silloin rakennettu, Espoontorin kauppakeskusta ei vielä ollut. Rautatien eteläpuolella ei ollut mitään, Suvelan ja Tuomarilan välillä oli vain rakentamattomia tontteja. Kirkkojärvellä oli muutama kerrostalo. Kaikkialla oli vain niittyjä.

Tavallinen työssäkäyvä perheenisä

Elämä oli suurimmaksi osaksi täällä. Ken kävi Suvelan koululla työväenopiston puutyökurssilla. Heillä oli täällä muutama ystävä. Joskus käytiin Suvelassa pubissa, kirjastoa käytettiin ahkerasti, hiihtämään pääsi kotiovelta. Ken kävi vaimonsa ja myöhemmin lastensa kanssa Kino Tuomarilassa aina kun siellä oli jotain kiinnostavaa. Joskus mentiin bussilla Helsinkiin vaikkapa oopperaan. Töihin pääsi kätevästi bussilla tai junalla, myöhemmin hankittiin auto. Kun lapsia oli kaksi, perhe muutti kilometrin päähän rivitaloon.

“Probably the same than living anywhere else, get up in the morning, go to work”

Leppävaarassa oli iso Maxi-Market. Jos jotain ei saanut täältä, lähdettiin junalla Maxi-Marketiin. Verotoimisto oli Tapiolassa. Poliisiasema oli vielä silloin Espoon keskuksessa, työvoimatoimisto samoin. Helsinkiin ei ollut usein asiaa.

K-rauta on vanha, useimmat muut rakennukset ovat uusia. Ammattikoulu, jossa nyt toimii Omnia, on uusi, ensin siinä oli Laurea ja sitten ETSO (Espoon sosiaali- ja terveysalan oppilaitos). Uimahalli on uusi, Pappilantien seurakuntatalo, Kirkonkymppi ja seurakuntien toimistotalo ovat uusia. 28 vuotta sitten täällä ei ollut korkeita rakennuksia, Espoontoria eikä IKEAA.

Kun Ken muutti Suvelaan, täällä ei asunut muita ulkomaalaisia. Parin vuoden päästä Kirstintielle muutti vietnamilaisia. Nykyään Suvelassa asuu ihmisiä joka maailman kolkasta.

 “It’s all right, I don’t have any major problems living here”


Kirjoittanut Kirsi Hann

 

 


 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot