Aurinkoisesta Aasiasta keskelle talvea - Yukho

Yukho on kotoisin Kambodzhasta. Suomalaisetkin tietävät, että Kambodzhassa oli 1970-luvulla kansanmurha ja nälänhätä. Perheen isä oli oppositiopuolueen alueosaston johtaja. Hän joutui vankilaan, jossa hän oli usean vuoden poliittisena vankina tekaistuista syytteistä. Perhe pakeni kävellen rajan yli. He olivat Thaimaassa pakolaisleirillä, josta pääsivät kiintiöpakolaisina Suomeen joulun alla 19.12.2000. Ensimmäiseksi tulivat Yukho, hänen äitinsä, siskonsa, veljensä ja serkkunsa. Yukho oli silloin 17-vuotias. Vuonna 2004 sukulaisia tuli Suomeen lisää.

Sosiaalityöntekijä tuli perhettä vastaan ja vei heidät Latokaskessa olevaan asuntoon, jossa oli jääkaappi täynnä ruokaa. Osa ruoista meni hukkaan, koska suomalaiset ruuat olivat heille outoja. He eivät nähneet viikkoon ketään. Oli talvi ja ulkona oli koko ajan pimeää, perhe nukkui päivällä ja valvoi yöllä. Kylmyys ja lumi olivat uusia, pelottavia asioita. Äiti ei uskaltanut liikkua ulkona liukastumisen pelossa. Yukho ei osannut käyttää rahaa, eivätkä he muutenkaan tienneet, mitä tehdä. Tulkin kanssa toimiminen oli vaikeaa, koska tulkki puhui eri murretta ja heillä oli kommunikaatio-ongelmia. Yukho meni Matinkylään NUMA nuorten maahanmuuttajien suomenkielen kurssille ja sitten kymppiluokalle. Hän sai peruskoulun päättötodistuksen, opiskeli ammattikoulussa ja valmistui laborantiksi.

Oman kulttuurin vaalija

Perhe asui ensin Kauklahdessa. He saivat pian suomalaisia ystäviä. Kambodzhalaiset elävät säästeliäästi, marjastavat ja sienestävät. He kalastivat Espoonjoesta keväisin haavilla kilokaupalla pikkukalaa, jota kuivatettiin ja säilöttiin monin eri tavoin. Kun perhe oli lähes menettänyt toivonsa, isä sai vihdoin armahduksen ja pääsi Suomeen keväällä 2004. Hän paleli ja istui sisällä toppatakki päällä.

Yukho meni naimisiin kesällä 2004. Hänen miehensä Sophorn on myös Kambodzhasta ja asui pakolaisena Alankomaissa. He muuttivat Suvelaan vuonna 2009. Heillä on hyvät naapurit, sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Aina voi mennä vaikka lainaamaan, jos jokin ruokatarvike on loppunut. Yukho opettaa khmerin kieltä kouluissa. Yukho ja Sophorn ovat aktiivisia Kambodzha-Suomi ystävyysseurassa, pitävät khmerinkielistä pyhäkoulua ja tanssiryhmää, esiintyvät eri paikoissa ja ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia. Heillä on 3-vuotias tytär Sofia. Suvelassa on hyvä ulkoilla, täällä on uusi hieno parkourpuisto. Yukhon elämä on kiireistä, koska hän käy työssä ja opiskelee. Suurperhe tukeutui ensin Yukhoon kaikissa asioissa, mutta nyt hän on oppinut sanomaan ei. Sukulaiset osaavat jo paremmin suomea ja ovat oppineet tulemaan täällä toimeen.

 

 Kirjoittanut Kirsi Hann

 

 

 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot