Lähiruokaa Uudeltamaalta
Lähiruokaa Uudeltamaalta on maakunnallinen lähiruoan yhteistyö- ja koordinaatiohanke. Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa lähiruoan saatavuutta, lähiruokayritysten kannattavuutta ja toimijoiden verkostoitumista.
- Toteutusaika:1.11.2015 - 31.10.2018
- Rahoittaja:M-S maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020
- Tutkimusalue:Palveluliiketoiminta ja kiertotalous
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
Hankkeessa etsitään ja aktivoidaan uusia lähiruokatuottajia ja edistetään kysynnän realisoitumista lähiruokaliiketoiminnaksi. Hankkeessa luodaan uutta ymmärrystä kestävistä liiketoiminta- ja verkostomalleista, lisätään ja tiivistetään lähiruoka-alalla toimivien yhteistyötä sekä kasvatetaan alan kilpailukykyä verkostoitumisen ja vuoropuhelun avulla.
Seuraa meitä Facebookissa
Kohderyhmä
Ensisijaisena kohderyhmänä ovat pienet maaseudun lähiruokatuottajat ja elintarvikeyrittäjät. Laajempi kohderyhmä käsittää koko lähiruoka-arvoverkon. Uusimaalainen lyhyeen ketjuun suunnattu luomu on myös lähiruokaa. Hanke pyrkii tavoittamaan sekä suomen- että ruotsinkieliset tuottajat ja lähiruokatoimijat Uudenmaan maakunnassa.
Toimenpiteet
Yhteistyö
Lähiruokaa Uudeltamaalta toimii valtakunnallisten lähiruokahankkeiden Uudenmaan aluetoimijana. Se välittää tietoa ja hyviä käytänteitä uusimaalaisten ja valtakunnallisten hankkeiden välillä, kokoaa yhteen lähiruokatoimijoita ja tukee näiden välistä yhteistyötä maakunnan alueella.
Etsivä lähiruokatoiminta
Hankkeessa tunnistetaan nykyisiä ja potentiaalisia lähiruokatuottajia Uudellamaalla. Tuottajia ohjataan rahoituksen ja neuvonnan piiriin, avataan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tuetaan verkostoyhteistyötä. Opetussuunnitelmatyöhön tuotetaan lähiruokamateriaalia alan opiskelijoiden innostamiseksi.
Arvoverkkoyhteistyö
Lisätään ymmärrystä ja vuoropuhelua ostajan ja myyjän välillä eri myyntikanavissa: ammattikeittiö, kauppa, suoramyynti, ruokamatkailu
Viestintäkanavat
Hanke kokoaa ja jakaa lähiruokaan liittyvää tietoa ja tukee Uudenmaan lähiruokasektorin näkyvyyttä.
Julkaisukanavina ovat Lähiruokaa Uudeltamaalta facebook sivusto ja säännölliset uutiskirjeet.
Lähiruokaa Uudeltamaalta -hanke koordinoi ja toteuttaa Uudenmaan maakuntaosaston vuosittaisessa Herkkujen Suomi – tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla.
-
Julkaisuja
Lähiruokayrittäjän työkirja – opas uuden liiketoiminnan kehittämiseen
Elintarvikkeiden hankintaopasUusi IndieFood – Lähiruokaopas Suomeen esittelee noin 800 lähiruokakohdetta eri puolilta Suomea. Se toimii mainiona oppaana niin matkaajalle kuin laadukkaita raaka-aineita kaipaavalle kotikokkaajallekin.
Lisätietoja: www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=1643 ja Facebookissa https://www.facebook.com/IndieFood
Aitojamakuja.fi suoramyyntioppaat täydentyivät Pienimuotoisen ja vähäriskisen elintarvikkeiden valmistuksen ja myynnin oppaalla. Esimerkiksi yksityishenkilö voi myydä oman ylijäämä kasvissatonsa suoraan kuluttajalle ja vähittäismyyntiin, kuten vanhainkotiin, ravintolaan tai pitopalveluun. Tuotannosta ja myynnistä ei tarvitse tehdä alkutuotantoilmoitusta. Tutustu tarkemmin www.aitojamakuja.fi/suoramyynti
Ruokaketjun alueellisen verkostomallin kehittäminen Oulun Eteläisen alueella
- -
Koulutuksia
-
Muuta tietoa
Yhteyshenkilö:
- Susanna Ahonen-Coly
- Projektipäällikkö
- Susanna.Ahonen-Coly@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7976