Tietoa terveellisestä ravinnosta 4-6 -vuotiaille

Tarkoituksena on antaa lapselle tietoa ja kokemuksia terveellisestä ravinnosta mm. kasvun ja hyvinvoinnin edistäjänä sekä keskittymiskyvyn, näön ja muistin parantajana.

Lautasmalli

Lautasmallin  opetteluun  otetaan  Sydänliiton  Sydänrumpu-lorukirjasta runo, jossa lautasmallin mukaan opetellaan täyttämään lautanen oikein (puolet kasviksia, toinen puoli perunaa ja kalaa).

Lautasmallin  opettelu  runon,  kuvamallin  ja  lopulta  oman piirtämisen  avulla  antaa  lapselle  käsityksen,  miten  ja mitä  ruokia lautaselle tulisi laittaa.

Aiheen opettelu ensin yhdessä miettien ja lopulta itse valintoja tehden auttaa lasta syventämään ja sisäistämään aiheen.

Lautasmalli runon kautta opittuna

Opetellaan  Sydänrumpu-kirjasta Alli-Lautasmalli  -runo  säkeistö  kerrallaan
muutaman päivän aikana toistaen ja taputtaen käsillä rytmiä esim. vuorotellen polviin ja käsiin.

Lautasmalli piirtäen

Toteutusohje:

 • Lasten kanssa keskustellaan, mitä ruokia lautasmallin eri "lokeroihin" voidaan laittaa.
 • Lapsille annetaan paperi, johon on valmiiksi piirretty lautanen, haarukka ja veitsi sekä lasi.
 • Lautanen jaetaan lautasmallien oppien mukaan viivoilla lokeroihin.
 • Lapset piirtävät oman aterian lautasmallin lokeroihin.
 • Valmiit työt laitetaan esiin seinälle.
   

 

Ruokakolmio

Ruokakolmion avulla tutustutaan ruokavalion muodostamiseen sekä ruuan valintaan.

Taustatietoa:
Tutustu Diabetesliiton ja Sydänliiton yhdessä Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijoiden kanssa laatimaan Itämeren ruokakolmioon:
Itämeren ruokakolmio Diabetesliiton sivustolla

Lapsi saa ruokavaliosta ymmärrettävän kokonaiskuvan, kun se esitetään kerrostalon kaltaisena ruokakolmiona.  Talon suurin alakerros eli ruokavalion perusta muodostuu kasviksista, keskikerros maito-, vilja- ja proteiinituotteista  sekä  ravintorasvoista. Harvoin  syötävät herkut muodostavat huipun, vain pienen osan ruokavaliosta.

Ruokakolmion  avulla  opetellaan  miettimään vaihtoehtoisia ruokalajeja lautasmalliin eri päiville,  jotta  ruokavalioon  tulee vaihtelua.  Näin  lapset  oppivat vaihtamaan myös Sydänrumpu-kirjan Alli-lautasmalli -runossa esiintyvien perunan ja kalan tilalle muita vastaavia ruoka-aineita niin, että lautasmallin kokonaisidea säilyy.

Kumman ruoan valitset?

Tässä tehtävässä lasten kanssa pohditaan, mikä tekee ruoasta terveellisen tai epäterveellisen. Näin lapset saavat mallin pohtia valintoja jatkossa
myös kotona yhdessä vanhempiensa kanssa.

Toteutusohje

 • Tarvitaan kuvia erilaisista ruuista, sekä pääruuista, välipaloista, jälkiruuista että juomista.
 • Lapsille näytetään kuvia aina kaksi kerrallaan ja kysytään, kumpi niistä on terveellisempi.
 • Osassa tapauksia toinen vaihtoehto on selvästi terveellisempi (esim.  hampurilainen  vs.  lihakeitto).  Osassa  tapauksista  lapset  joutuvat pohtimaan hieman tarkemmin, kun kummastakin vaihtoehdosta löytyy  jotain  terveellistä  (esimerkiksi  mustikkapiirakka  ja  hedelmä).
 • Valinnan jälkeen pohditaan yhdessä, miksi se on terveellisempi ja mitä terveellistä ehkä löytyy myös toisesta ruokakuvasta.

Uusien ruokien maistelu

Tarkoituksena on tutustuttaa lapsia aivan uusiin makuihin ja toisaalta antaa rohkeutta oppia maistamaan perinteisiä makuja, joita päiväkodissakin  tarjoillaan. Maistelu käy hauskasti, kun samalla arvaillaan, mistä kasviksesta mahtaa olla kyse.

Toteutusohje:

 • Maistelutilaisuus järjestetään esimerkiksi välipalan yhteydessä.
 • Ennen maistelua on tärkeää huomioida lasten mahdollisten allergioiden asettamat rajoitukset maistelulle.
 • Maisteltaviksi valitaan esimerkiksi  suomalaisia  kasviksia  (esim.  kaali,  salaatti,  paprika,  nauris, puolukka, mustaviinimarja) sekä eksoottisempia hedelmiä (esim. ananas, päärynä, mango).
 • Maistelussa käytetään lomaketta, jossa on maisteltavien kasvisten kuvat. Lapsi saa maistamisen jälkeen tarran lomakkeeseensa kyseisen kasviksen kohdalle.
 • Lopuksi jokainen saa äänestää parasta makua!
 • Päiväkodin seinälle voidaan lopuksi koota yhteenveto kolmesta suosituimmasta mausta.

 

 

 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot