Raskausdiabetes ja ravitsemus

Pääperiaatteena on noudattaa yleisiä raskausajan ravitsemussuosituksia sekä diabeteksen yleisiä ravitsemushoitosuosituksia. Ei ole olemassa yhtä suositusta, joka sopisi kaikille.

Ruokavalion tavoitteena on

  • turvata energian ja ravintoaineiden sopiva saantipitää odottavan äidin veren glukoosiarvot normaaleina (aamulla ennen aamiaista 5,5 mmol/l ja tunnin kuluttua ateriasta 7,8 mmol/l)
  • vähentää insuliinihoidon tarvetta 
  • ehkäistä äidin raskauden aikaista painonnousua
  • ehkäistä sikiön liikakasvua
  • ehkäistä raskausdiabeteksen uusimista seuraavissa raskauksissa
  • ehkäistä äidin myöhempää sairastumista diabetekseen
  • pienentää syntyvän lapsen ylipainon ja sydän- ja verisuonisairakusien riskiä 

On suositeltavaa, että raskausdiabeetikon paino nousisi vain 7-8 kiloa raskauden aikana. Vuorokausittainen kaloritarve on määritelty painoindeksin mukaan: normaali painoiset 1800-2000 kcal/vrk ja ylipainoiset (BMI yli 25) 1600-1800 kcal/vrk.

Päivittäisen energian saannin olisi hyvä jakautua seuraavasti:

  • hiilihydraatit 40-50 % (vähintään 150 g) ja sokerien osuus tästä korkeintaan 10%
  • rasvat 30-40 % eli 60-80 g (pehmeiden rasvojen osuus kaksi kolmasosaa)
  • proteiinit 20-30 %. Tavoitteen täyttymisessä auttaa kalan, kanan, muiden vähärasvaisten lihojen, palkokasvejen javähärasvaisten maitotuotteiden suosiminen ruokavaliossa. 

Lisää tietoa aiheesta

Raskausdiabetes ja ruokavalio (pdf-tiedosto, tekijä: Pohjois-Karjalan sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä)

 

 

 Tiedotteet

 

 

 Tapahtumat

 

 

 Linkit

 

 

 Blogit

 

 

 Videot