Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa kuntiin
Elinvoimaa KUUMA-kuntiin –seminaarissa keskusteltiin yrittäjyyskasvatuksesta ja kuntien elinvoimaisuudesta.
Laurea oli mukana järjestämässä Elinvoimaa KUUMA-kuntiin –seminaaria, joka pidettiin 6.3. Keravan Keuda-talolla. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä YES-verkostoon kuuluvan YES Keski-Uusimaan, Keudan, KUUMA-seudun sekä Uudenmaan Yrittäjien kanssa. Seminaarin teemana oli kuntien elinvoimaisuuden lisääminen yrittäjyyskasvatuksen avulla.
KUUMA-kuntiin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Nämä kunnat vahvistavat alueensa kilpailukykyä ja vetovoimaa kehittämistoiminnan ja edunvalvonnan keinoin.
Tavoitteena eheä yrittäjyyskasvatuspolku
Laurean edustajina tilaisuudessa olivat puhumassa vararehtori Katri Ojasalo sekä lehtori Marilla Kortesalmi. Ojasalo esitteli avauspuheenvuorossaan Laurean roolia yrittäjyyden tukemisessa.
- Meillä yrittäjyyskasvatus on integroitu kaikkien alojen opetukseen. Yrittäjyysopinnoissa pyritään tunnistamaan ne opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta ja tarjoamaan heille yrittäjyyspolkua läpi opintojen, Ojasalo summaa.
Avauspuheenvuorojen jälkeen YES-verkoston Petrikki Tukiainen pohti esityksessään yrittäjyyskasvatuksen määrittelyä sekä sivistyksen roolia tulevaisuuden kuntien elinvoiman luomisessa.
- Vahvistamalla lasten ja nuorten yrittäjämäisiä valmiuksia autamme heitä tunnistamaan, tuotteistamaan ja hyödyntämään omaa osaamistaan sekä löytämään merkityksellisen roolin työelämässä työntekijänä tai yrittäjänä, Tukiainen painottaa.
YES Keski-Uusimaan aluepäällikkö ja Keudan projektipäällikkö Birgit Eskelinen esitteli yrittäjyyskasvatuspolkua, jonka avulla yrittäjyys saadaan osaksi opetusta mahdollisimman varhain. Paikalla oli myös eri oppiasteiden koululaisia ja opiskelijoita opettajineen, jotka kertoivat kokemuksiaan yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisesta.
Opiskelijaprojekteilla lisää ymmärrystä
Marilla Kortesalmi kertoi omassa puheenvuorossaan elinvoimaisuudesta ja yrittäjyyskasvatuksesta korkeakoulun näkökulmasta.
- Elinvoimaisuuden tunnistaminen ei ole helppoa. Kävimme Vantaan kaupungin kanssa keskustelua aiheesta ja päädyimme toteuttamaan Kasvun ytimessä –elinvoimatutkimuksen paikallisille yrityksille. 40 opiskelijaa Tutkimusmenetelmät-opintojaksolta kävivät haastattelemassa yritysten edustajia Vantaan Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Aviapoliksessa, Kortesalmi kertoo.
- Opiskelijat selvittivät yritysten työllistävyyden ja kannattavuuden sillä hetkellä ja viiden vuoden päästä ja tekivät vastausten pohjalta raportin. Esittelimme tulokset Vantaan kaupungille ja kävimme todella mielenkiintoisia keskusteluja opiskelijoiden kanssa siitä, miksi vastaukset olivat niin erilaisia yritysten välillä – osa näki tulevaisuuden todella valoisana, osa todella harmaana.
Kortesalmi kertoi myös toisesta opiskelijaprojektista, joka toteutettiin samalla opintojaksolla. Opiskelijat lähettivät kyselyitä ja haastattelivat toimitusjohtajia, ja tavoittivat projektissaan yhteensä satoja yrityksiä.
- Ei kenelläkään yksittäisellä ihmisellä ole resursseja vierailla näin monessa yrityksessä. Sen takia tämä ammattikorkeakoululinkki oli erinomaisen onnistunut ratkaisu.
- Yksi keino viedä yrittäjyyskasvatusta eteenpäin on avata toimintaympäristön tuntemusta, niin kuin näiden projektien avulla tehtiin. Kaikkien pitäisi ymmärtää, miltä maailma näyttää yritysten silmin. Ei vain opiskelijoidemme, vaan myös kaupunkien.
Tutustu myös Laurean Kunta2020-strategiatyöstä alkunsa saaneeseen Co-creation Orchestration -hankkeeseen.