Siirry sisältöön

Yhteistyö vähentää ruokahävikkiä ja hyödyttää ruoka-apua tarvitsevia

BarLaurea tekee yhteistyötä avustusjärjestö Manna-Apu ry:n ja diakoniatyön järjestö Viadia ry:n kanssa ruokahävikin ehkäisemiseksi.

Elintarvikelain mukaan ruoka saa olla tarjoilulinjastoissa esillä vain tietyn ajan, jonka jälkeen siitä tulee automaattisesti hävikkiä. Hävikkiruualla tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa, joka on päätymässä jätteeksi turhaan.  Laurea ja BarLaurea ovat pitkään pyrkineet helpottamaan ympäristötaakkaa seuraamalla ravintolasta syntyvän ruokahävikin määrää ja pohtimalla keinoja ruuan jatkokäyttämiseksi

— Tärkeää on pystyä ennakoimaan ruokailijoiden määrä, jotta ruokaa ei jouduttaisi heittämään pois tai valmistettaisi liikaa, BarLaurean ravintolapäällikkö Teemu Sirainen sekä projektipäällikkö Mika Vitikka kertovat.

Ennakoinnista huolimatta hävikkiä saattaa syntyä silti. Ruoka on kuitenkin mahdollista uudelleen käyttää, mikäli se jäähdytetään ja säilötään asianmukaisesti. Tämä mahdollistaa edelliseltä päivältä jääneen ruuan tarjoamisen myös seuraavana päivänä bonusruokana tai yli jääneen ruuan jatkokäytön.

— Seurannassa kuitenkin huomasimme, että erityisesti keittoa jää lounaalta ylitse usein. Laadusta riippuen keittoa voi jäädä yli kahdesta litrasta jopa kahteenkymmeneen litraan, Vitikka ja Sirainen toteavat.  

— Keittoa on vaikea jatko käyttää ruuanlaitossa. Aloimme siis pohtimaan, mitä yli jääneelle keitolle tulisi tehdä.

Mielekkäästä projektista syntyi uudenlaista yhteistyötä

Ratkaisu hävikkiongelmaan löytyi Espoon ruoka-aputoimijoista Manna-Avusta ja Viadiasta, joiden kanssa Laurea on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2019 lähtien. Koronan ensimmäisen aallon iskiessä ruoka-apua tarvitsevien määrä nousi dramaattisesti. Opiskelijat olivat tällöin mukana valmistamassa ja jakamassa ruokaa sitä tarvitseville operaatio ruoka-avun puitteissa.

— Opiskelijoillamme on tahtotila auttaa. Jalkauduimme Manna-Avun ja Viadian ruoka-apupisteisiin avustamaan ruuan valmistuksessa sekä jakamaan ruoka-apukasseja. Ruokakassista löytyvien raaka-aineiden käytön helpottamiseksi BarLaurean esihenkilöopiskelijat kehittivät reseptivihkosia, jotka laitettiin ruokakassien mukaan. Vihkosista löytyi reseptejä ja ohjeita siitä, millaisia helppoja ruokia kassista löytyvistä aineksista pystyy valmistamaan, Vitikka kertoo.

Kaikille osapuolille mielekäs projekti synnytti keskustelua siitä, mitä muuta toimintaa yhdessä voitaisiin kehittää.

— Ehdotimme ruoka-apukumppaneille, että lounaalta yli jäänyt keitto voitaisiin lahjoittaa heidän käyttöönsä. Ehdotus otettiin vastaan iloisesti, Vitikka jatkaa

”Voimme tarjota asiakkaillemme terveellistä ja ravitsevaa ruokaa”

Jotta keiton matka BarLaureasta ruoka-avulle sujuisi turvallisesti, jäähdytetään keitto ensin jäähdytyskaapissa ohjeisen mukaisesti. Työntekijät kiinnittävät paljon huomiota keiton asianmukaiseen käsittelyyn ja säilömiseen:

— Kaikkiin annoksiin tulostetaan sisältöseloste, jossa ruuassa käytetyt raaka-aineet eritellään tarkasti. Tämän jälkeen ilmoitamme hävikistä ruoka-apukumppanille, jonka toimihenkilö noutaa annokset seuraavana aamuna. He sitten jakelevat ruuan omien prosessiensa mukaisesti, Sirainen sanoo.

Avustusjärjestö Manna-Apu ry:n toiminnanjohtaja Arja Pietarila kertoo yhteistyön olevan todella tervetullutta. Koronan vuoksi ruoka-apu on ollut kiven alla ja BarLaurean ruoka on otettu vastaan kiitollisena. Ruokatoimituksia on tullut melkein viikoittain. Perillä keitto jaetaan erikokoisiin annospurkkeihin, joista suurimmat pyritään jakamaan apua tarvitseville perheille.

— Asiakkaat ovat todella onnellisia siitä, että meillä on jakaa heille valmista ruokaa, jota ei tarvitse itse valmistaa. Kaikilla ei ole siihen valmiuksia. Erityisen iloisia on oltu kasviskeitoista, sillä monet eivät voi syödä lihaa esimerkiksi uskonnollisista syistä. Olemme tyytyväisiä siitä, että voimme tarjota asiakkaillemme terveellistä, monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, Pietarila kertoo.

— Tällaista yhteistyötä ei vielä hirveästi ole olemassa ja oppilaitosyhteistyö Laurean kanssa onkin hyvä avaus. Mielellämme kehitämme konseptia tulevaisuudessa eteenpäin.

Lisätietoja: