Siirry sisältöön

Vetovoimaa vanhustyöhön! Uusilla ratkaisuilla entistä parempaa hoivaa

Laurean avainkumppanit mukana toteuttamassa Vetovoimaa vanhustyöhön - seminaaria 5.10.

Kuvassa vasemmalla Seniorihotelli Ainolan johtaja Asta Martin, oikealla Dementiakoti Villa Tapiolan palveluesimies Maria Juuso.

Väestön ikääntyminen ja pula osaavista työntekijöistä haastavat ikäihmisten hoivan parissa työskenteleviä toimijoita. Samalla julkista keskustelua leimaavat negatiivissävytteiset uutiset hoivakodeista ja ikäihmisten hoivasta. Kaikkien tavoitteena kuitenkin on, että kaikille voidaan tarjota mahdollisimman laadukas ja turvallinen vanhuus. 

Näiden teemojen ympärille kokoontuivat Laurea ja Laurean seniorialan avainkumppanit yhteiseen Vetovoimaa vanhustyöhön -seminaariin, joka järjestettiin tiistaina 5.10. osana kansallista Vanhustenviikkoa. Verkossa järjestetty seminaari oli tarkoitettu kaikille vanhustyön parissa työskenteleville. 

Mitä on hyvä elämä ja hoiva?

Mukana seminaarissa olivat Laurean lisäksi avainkumppaneista Helsingin Seniorisäätiö, Villa Tapiola ja Seniorihotelli Ainola, Uudenmaan Seniorikodit, Kaarikeskus-säätiö, Betesda-säätiö, Siuntion kunta, AddSecure Smart Care sekä Väinö Korpinen Oy.

Seminaarin puheenvuoroissa tuotiin esille monia näkökulmia; mitä hyvä elämä ja ikääntyminen on, miten yksilöllisesti voidaan jokaisen tarpeisiin vastata, miten uusi teknologia voi tässä auttaa, ja miten huolehditaan, että Suomessa on riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä tukemassa ikääntyviä myös tulevaisuudessa. 

Aiheina nousivat esiin muun muassa muistisairaiden hoiva; miten muistisairaan henkilön kohtaaminen arjessa tapahtuu, miten luontoperusteisuutta voidaan hoivakodissa toteuttaa tai miten uusi turvallisuusteknologia voi helpottaa muistisairaan ja hänen läheistensä arkea. 

Teknologia tullut vahvasti vanhustyöhön

Muistisairaiden elämänlaatua observoivasta Elo-D -havainnointimenetelmästä sekä Suomen ensimmäisen seniorihotellin toiminnasta seminaarissa kertoivat palveluesimies Maria Juuso Dementiakoti Villa Tapiolasta sekä Seniorihotelli Ainolan johtaja Asta Martin.

- Ikäihmisten hyvinvoinnin parantaminen ja kotona-asumisen tukeminen ovat tärkeitä teemoja, joiden takia olemme tänään yhteiseen seminaariinkin kokoontuneet, he kuvailevat. 

Uusi teknologia, kuten tekoäly ja uudet yhteydenpitämisen mahdollisuudet, ovat hyvinvoinnin ja hoidon laadun parantamisessa avainasemassa. Uudet ratkaisut ovat tulleet myös vanhustyöhön jäädäkseen ja ikäihmisten tarpeisiin pystytään vastaamaan aivan eri tavalla kuin ennen. 

- Toivottavasti tämänkin seminaarin myötä tulee selväksi, että tällä alalla on menty eteenpäin ja paljon uusia, loistavia ratkaisuja on tullut työhön mukaan, Maria Juuso ja Asta Martin painottavat. 
- Työvoimapula on meidän alalla suuri haaste. Meidän pitääkin tuoda näitä työn hyviä puolia sekä työn merkityksellisyyttä esiin. 

Tiistain seminaarin tallenteen voi katsoa jälkikäteen osoitteesta https://laurea.livestriimi.fi/vanhustenviikko