”Tavoitteena oli löytää taiteentekemisen ilo” – Kohtaamistaideseminaari Tikkurilan kampuksella
Taiteesta kiinnostuneet saivat päästää luovuutensa valloilleen Tikkurilan kampuksen Kohtaamistaideseminaarissa.
Kohtaamistaide on iloa ja elämyksiä tuottava kuvataidetyöskentelymuoto, jonka juuret ovat Japanissa. Se soveltuu hyvinvointia edistävänä ja terapeuttisena työtapana kaikenlaiseen ja kaikenikäisten ryhmätoimintaan – olipa kyseessä sitten työhyvinvoinnin edistäminen tai mielenterveyskuntoutus, ikääntyneet tai lapset. Kaikista taidetöistä annetaan vain positiivista palautetta ja Kohtaamistaiteen mottona onkin ”jokainen osaa ja taide kuuluu kaikille”. Arvostus kehittää ryhmähenkeä ja vahvistaa osallisuutta.
Laureassa on mahdollista kouluttautua Kohtaamistaiteen ohjaajaksi ja kouluttajaksi. Kouluttajat ovat kehittäneet muun muassa valo-, luonto- sekä digi-kohtaamistaidemenetelmiä, joihin seminaarin osallistujat pääsivät tutustumaan työpajatyöskentelyn kautta. Kohtaamistaidekouluttajaksi pian valmistuva Maija Timonen oli vastuussa työpajasta, jossa hyödynnettiin luonto-menetelmää. Yhdessä ohjaajien kanssa hän neuvoi osallistujia, kuinka pajua voidaan hyödyntää taiteen tekemisessä.
- Osallistujat saivat kokemuksen siitä, että jokainen pystyy tekemään taidetta. Tavoitteena oli ennen kaikkea oppia arvostamaan toisia ja löytää taiteentekemisen ilo, Timonen kiteyttää.
Laurean sosionomiopiskelijat Katja Reina ja Karoliina Pitkänen kouluttautuvat parhaillaan Kohtaamistaideohjaajiksi. Yhdessä he ovat järjestäneet taidepajoja muun muassa Pitkäsen työpaikalla.
- Tämä on ollut todella inspiroivaa. Koulutuksen myötä olen löytänyt uudestaan palon taiteen tekemiseen. Kohtaamistaiteessa taidetta arvostetaan, ei arvostella. Se on mahtavaa ja mielestäni koulujen kuvataideopetuksen tulisi siirtyä enemmän tähän suuntaan, Pitkänen kertoo.
Seminaarin japanilaiset luennoitsijat kertoivat Kohtaamistaiteen japanilaisen sisarmenetelmän, Clinical Artin, uusista kokeiluista ja tutkimustuloksista. Tohoku Fukushi -yliopiston professori Taizo Oshiro oli iloinen huomatessaan, kuinka monialaisesti kiinnostus Kohtaamistaidetta kohtaan on levinnyt, ja uskoo taidemenetelmän suosion kasvavan tulevaisuudessa.
Kohtaamistaide on Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä Laurean tavaramerkki.