Siirry sisältöön

Suomalainen ammattikorkeakoulutus vahvistaa Etelä-Afrikan yliopistojen johtajien ja opettajien osaamista

Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian omistama koulutusvientiyhtiö EduExcellence Oy ja eteläafrikkalainen Tshwane University of Technology (TUT) ovat allekirjoittaneet kaupallisen sopimuksen, jonka puitteissa toteutetaan innovatiivisia koulutusohjelmia TUT:n henkilökunnalle ja ulkopuolisille tahoille.

Tshwane University of Technology on Etelä-Afrikan suurin yliopisto 65 000 opiskelijallaan. Se on myös korkeakoulutuksen edelläkävijä maassaan. TUT aloitti vuonna 2015 kaupallisen yhteistyön Haaga-Helian Ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa, minkä tavoitteena oli kouluttaa yliopiston akateemista henkilökuntaa suomalaisesta opetusosaamisesta. Tämän jälkeen Pretoriassa on koulutettu neljä ryhmää, ja viides opettajankoulutusohjelma on parasta aikaa käynnissä. Haaga-Helia ja TUT ovat allekirjoittaneet sopimukset ammatillisen opettajankoulutusohjelman laajentamisesta sekä korkeakoulujohtamisen maisteriohjelman ja opettajakoulutuksen kouluttajien koulutusohjelman käynnistämisestä. Sopimusten arvo on yli 500 000 euroa seuraavan kahden vuoden aikana.

TUT sinetöi EduExcellencen kanssa kaupallisen sopimuksen ohjelmasta, jolla parannetaan infektioiden ehkäisyn osaamista Etelä-Afrikassa. Ohjelman sisältö suunnitellaan ja toteutetaan Laureassa. Vuonna 2018 Laurea toteutti TUT:n kanssa Service Design -ohjelman. TUT:n ja EduExcellencen strateginen tavoite on lähivuosina laajentaa kaupallista yhteistyötä Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian eri osaamisalueille.

Professori Stanley Mukhola, TUT:n Deputy Vice-Chancellor for Teaching, Learning and Technology, toteaa:

- Koulutus on tärkeä tekijä kansamme osaamisen vahvistamisessa. Etelä-Afrikan talouden kehitys on riippuvainen koulutetuista ihmisistä. Sinä aikana, kun olemme tehneet yhteistyötä Haaga-Helian kanssa, olemme nähneet kehitystä opettajiemme tavassa fasilitoida oppimista. Olemme myös nähneet selkeää osaamisen kehittymistä niillä opettajilla, jotka ovat käyneet ammatillisen opettajankoulutusohjelman. Odotamme innolla yhteistyömme jatkumista seuraavien viiden vuoden aikana.

- Investointi koulutukseen on investointi tulevaisuuteen. Tämä ajattelu yhdistää maitamme, kommentoi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko.

- Me ja kolme osakasyliopistoamme olemme erittäin otettuja siitä, että saamme olla TUT:n strateginen koulutusyhteistyökumppani. On hienoa olla osa TUT:n tarinaa Etelä-Afrikan tulevaisuuden koulutuksen kehittämisessä, toteaa EduExcellence Oy:n toimitusjohtaja Tuija Pulkkinen.