Siirry sisältöön

Riina Turtio aloittanut tutkijana Laureassa

Turtio on aiemmin tutkinut erityisesti turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä eri Afrikan maissa.

Laurea-ammattikorkeakoulussa on tänä vuonna käynnistetty tutkijan urapolku ja siihen liittyen on aloitettu kymmenen tutkijan rekrytoinnit. Tehtäviä on avattu kaikkiin Laurean tutkimusohjelmiin, joita ovat Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala, Palveluliiketoiminta ja kiertotalous sekä Yhtenäinen turvallisuus.

Syyskuun alussa Laureassa on tutkijana aloittanut Riina Turtio. Hän palaa nyt Suomeen opiskeltuaan ja työskenneltyään 10 vuoden ajan ulkomailla: Etelä-Afrikassa, Sveitsissä, USA:ssa ja Ranskassa.

-    Tuntuu mukavalta olla jälleen Suomessa – varsinkin viime aikojen koronaerityksen jälkeen, kotikaupunkiinsa Järvenpäähän palannut Turtio kertoo.

Riina Turtio on aina ollut kiinnostunut eriarvoisuuteen ja sosiaalisiin ongelmiin liittyvistä kysymyksistä. Jo suorittaessaan poliittisen historian maisteriopintoja Turun yliopistossa 10 vuotta sitten hän oli kaksi kertaa vaihdossa Etelä-Afrikassa. Afrikan historian tutkimus kiinnosti ja Turtio pääsi jatkamaan tohtoriopintoihin Geneveen, josta hän väitteli vuonna 2016 (Decolonization of the means of coercion; building national militaries in Guinea, Côte d’Ivoire and Upper Volta, 1958-1973).

Väitöksen jälkeen hän pääsi tutkijavaihtoon ensin Harvardiin ja sen jälkeen Pariisiin. Postdoc-tutkimuksessaan hän jatkoi Ranskan entisten siirtomaiden tutkimista Länsi-Afrikassa. Tutkimuksiin liittyen Turtio on julkaissut kolme artikkelia ja parhaillaan arvioinnissa on tutkimuksiin perustuva kirja.

Laureassa Turtiota kiinnostavat turvallisuuteen ja erityisesti kriisinhallintaan liittyvät hankkeet sekä osaaminen:

-    Viimeaikaisiin turvallisuusuhkiin vastaamisessa tärkeä kysymys on miten löytää tasopaino perusoikeuksien ja turvallisuusuhkien välillä.  Yhteiskunnassa täytyy olla tahoja, joilla on kyky puolustaa ihmisten perusoikeuksia myös kriisitilanteessa. Eri valtioilla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä tähän tasapainoon liittyen, Turtio pohtii.
-    Eri uhkiin ja kriiseihin vastaamisessa luottamus valtion instituutioihin ja muihin ihmisiin on tärkeä tekijä ja vaikuttaa etenkin siihen, miten turvallisuusmääräyksiin suhtaudutaan – tämän on osoittanut myös oma kokemus Ebola-epidemiasta Guineassa ja Covid-pandemian tuomia määräyksissä Ranskassa.