Siirry sisältöön

Seminaarissa tutustuttiin Nobel-palkitun Richard Thalerin työhön

Käyttäytymistaloustieteeseen keskittynyt Päätöksenteon ilmiöt -seminaari pidettiin Tikkurilassa maanantaina 15.10.

Professori Martijn van den Assem Tikkurilassa.

​Tikkurilan kampuksella järjestettiin maanantaina 15.10. käyttäytymistaloustieteeseen keskittynyt Päätöksenteon ilmiöt -seminaari. Seminaarissa päästiin muun muassa tutustumaan merkittävän käyttäytymistaloustieteen tutkijan, vuonna 2017 taloustieteen Nobel-palkinnolla palkitun Richard Thalerin tutkimustyöhön.

Thalerin uraa ja tutkimustyötä seminaarissa esitteli alankomaalainen professori Martijn van den Assem, joka on tehnyt käyttäytymistaloustieteen tutkimustyötä Thalerin kanssa.  Thaler ja van den Assem ovat tutkineet muun muassa TV-kilpailun Ota tai jätä (Deal or no deal) osallistujien päätöskäyttäytymistä ja sitä, miten esimerkiksi juuri koettu suuri tappiokokemus vaikuttaa päätöksentekijän riskinottoon.

Yhdysvaltalainen Richard Thaler toimii professorina Chicagon yliopistossa. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita rahoitukseen ja käyttäytymistaloustieteeseen liittyen.

-    Yksi keskeinen käsite Thalerin tutkimuksessa on ’Mental Accounting’ eli mielessämme tapahtuva kirjanpito; miten järjestämme, arvioimme ja seuraamme taloudenpitoamme, professori van den Assem kuvasi.
-    Toinen tärkeä tekijä päätöksenteossamme on itsekontrolli. Ihmisen halu saada jokin asia nyt on useimmiten paljon voimakkaampi voima kuin pitkän aikavälin tarve. Se vaikuttaa päätöksentekoomme mm. säästämiseen liittyen.

Professori Martijn van den Assemin lisäksi seminaarin muina puhujina kuullaan Aalto-yliopiston rahoituksen apulaisprofessoria, saksalaista Michael Ungeheueria sekä yhdysvaltalaista sosiaalipsykologian tutkijaa Keegan Knittlea Helsingin yliopistosta. Seminaari-iltapäivän puheenjohtajana toimii Markus Kanerva Ajatushautomo Tänkistä.

Nyt toista kertaa järjestettävä seminaari linkittyy läheisesti Laureassa toteutettavaan Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa, kehittämisessä ja asiakastyössä -YAMK-koulutukseen. Professori van den Assem myös vierailee opettajana Laurean YAMK-koulutuksessa.

Lisätietoja: