Siirry sisältöön

Laurea on mukana kehittämässä peruskoulujen talousopetusta

Laurea ja Vaasan yliopisto tarjoavat peruskoulun opettajille täydennyskoulutusta talousopetuksesta.

Aina talousasioiden oppimisen ei tarvitse olla vakavaa. Oma talous-kurssilla kehitetään käytännönläheisesti ja aidon elämän esimerkein peruskoulujen talousopetusta. Maksuttoman koulutuksen järjestävät Laurea ja Vaasan yliopisto. Koulutus on osa Opetushallituksen täydennyskoulutusta ala- ja yläkoulujen opettajille. Koulutuksessa painotetaan käytännönläheisyyttä, etenkin pelillistämistä ja arjen ilmiöiden kautta opettamista.

Viikin normaalikoulussa nelosluokkalaisten opettajana työskentelevä Taru Piiroinen on yksi kurssin osallistujista. Uudistuneessa opetussuunnitelmassa yhteiskuntaoppi on tullut opetettavaksi aineeksi jo nelosluokkalaisille. Talousaiheita opetellaan jatkossa siis yhteiskuntaopin tunneilla neljännestä luokasta alkaen.

- Olen opettanut samaa ryhmää jo ensimmäisestä luokasta asti ja nyt uudistuneen opetussuunnitelman vuoksi heillä on alkamassa yhteiskuntaopin tunnit. En ole aiemmin opettanut kyseistä ainetta, vaikka se minua kiinnostaakin.

Tarua kiinnostaa etenkin arjen talous ja miten siitä puhutaan tietyn ikäisille lapsille.

- Materiaalit on usein suunnattu yläkouluikäisille, niin on mielenkiintoista, miten niitä voisi etenkin talouspuolella hyödyntää nelosluokkalaisten opetuksessa.

”Kirja ei ohjaa oppimista, vaan opetussuunnitelma”

Piiroinen on pitänyt kurssilla eniten sovellettavista tehtävistä. Sovellettavuus ja käytännönläheisyys olivatkin syitä kurssille ilmoittautumiseen. Koulutus on Tarun mukaan ollut inspiroiva, sillä siihen on samalla voinut yhdistää aiempaa osaamista. Kurssi koostuu kolmesta moduulista ja tehtävät viedään käytäntöön omalla työpaikalla.

- Käytännön tehtävien toteutus oppilailla on ollut todella toimivaa. Huomaa selkeästi oppilaiden oppivan paremmin, kun teoria viedään käytäntöön pienillä tehtävillä

Opetussuunnitelma määrääkin peruskoulun oppitunneilla käsiteltävät aiheet.

- Aktiivisuus lähtee meistä opettajista. Olenkin pitänyt innokkaasti yhteiskuntaopin tunteja. En ole juurikaan käyttänyt oppikirjaa opetussuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Kirja ei ohjaa oppimista, vaan opetussuunnitelma.

Ryhmätyöskentely on oleellinen osa kurssia

Piiroinen kertoo, kuinka kurssilla on osallistujia hyvin erilaisista taustoista ja heillä on monipuolisesti eri näkökulmia käsiteltäviin asioihin. Kouluttajat, talouden asiantuntijat ja opettajat tulevat hyvin erilaisista taustoista. Se tuottaa virkistävää vuoropuhelua ja yhteistyötä.

- Koulutuspäivien jälkeen jäämmekin usein yhdessä muiden kurssilaisten kanssa ideoimaan käsiteltyjä aiheita.

Seuraavan kerran Oma talous-kurssi järjestetään syksyllä 2020. Kurssi järjestetään verkkototeutuksena, jotta mahdollisimman moni opettaja pystyy osallistumaan sille.

Lisätietoja: