Menestystä Innovaatioilla-tapahtuma nosti naiskeksijät jalustalle
Laurea oli mukana toteuttamassa naistenpäivän seminaaria.
Maanantaina 9.3. järjestettiin Menestystä Innovaatioilla-tapahtuma, jonka tarkoitus oli nostaa esille naiskeksijöitä ja heidän asemaansa. Tapahtuman järjestäjiä ovat Laurea, Quin Suomi ry, Properta asianajotoimisto ja Patentti- ja rekisterihallitus (PRH). Quin Suomi ry on naiskeksijöiden kontaktiverkosto. Tapahtuman puhujina olivat muun muassa erilaiset naiskeksijät, Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen sekä Business Finlandin edustaja Jaana Rantanen.
Yksi tapahtuman pääpuhujina kuulluista keksijöistä oli Maija Itkonen, joka on ollut kehittämässä suosituksi noussutta nyhtökauraa. Muotoilijaksi opiskellut Itkonen on myös keksinyt langattoman latauksen älypuhelimille.
Nyhtökauran kehitystyössä oli tärkeää ratkaista koko maailmaa koskeva haaste ruuan massatuotannosta ja sen vaikutuksista yhdistämällä tukittua tietoa ja käytännön kokemuksia.
- Pohdimme miksi ihmiset syövät niin paljon lihaa, mikä voisi korvata sen ja olisi myös terveellistä. Päädyimme kauraan, joka on hyvin aliarvostettu kasvi, Itkonen sanoi puheenvuorossaan.
- Kaura on myös pohjoismaissa paljon tuotettu ja luonnollisesti ravitseva kasvi, jolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Siitä syntyi nyhtökaura.
Koulutus on tärkeä osa innovaatioita
Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen kertoi esityksessään, että koulutuksessa tärkeää on huomioida erilaiset oppijat ja tekijät. Helsingin kaupunki rohkaiseekin jo varhaiskasvatuksesta asti oppimaan asioita innovatiivisuuden kautta. Kaupunki järjestää esimerkiksi tyttöjen teknologiapäiviä yrityksissä ja koodauskerhoja koulun jälkeen.
- Ilmiöopetus on innovaatio, joka on osa tulevaisuuden opetusta. Käytännössä ilmiöopetus tarkoittaa asioiden ihmettelyä oma-aloitteisesti. Siinä jätetään aikaa, tilaa ja mahdollisuuksia ihmetteleville kysymyksille ja tutkitaan aitoja ilmiöitä pienillä tutkimuksilla, apulaispormestari Pakarinen kertoi.
- Ilmiöoppimisen tavoitteellisuus tulee itse ilmiöstä ja opetussuunnitelmasta. Tutkiva ote ja autenttiset ympäristöt ohjaavat oppimisen mallia. Ilmiöoppimista voidaan hyödyntää useissa eri koulutuksissa.
Uuden lukiolain mukaan toisen asteen koulutuksien on tehtävä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Tämä näkyy erilaisina projekteina kouluasteiden välillä. Esimerkiksi Laurea on tehnyt yhteistyötä tarjoamalla mahdollisuuden Helsinki Business Collegen ja Stadin ammattiopiston opiskelijoille käydä polkuopintoja Laureassa.
Toinen esimerkki on yrityskylä, jossa eri alojen opiskelijat pääsevät viemään käytännön oppeja uudenlaiseen oppimisympäristöön. Yrityskylä on kuin pienoiskaupunki, jossa kuudes- ja ysiluokkalaiset pääsevät harjoittelemaan yrityksessä työskentelyä.
Laurealta lehtori Annika Kultavirta toimi tapahtumassa moderaattorina. Tapahtumassa olivat puhumassa myös Patentti- ja rekisterihallitus, alustatalouden asiantuntija Marjukka Niinioja, toimitusjohtaja ja suunnittelija Nina Ignatius, Layetten keksijä ja toimitusjohtaja Sini Havukainen, intuitiotutkija Asta Raami, toimitusjohtaja Cristina Andersson sekä LRV Corpin toimitusjohtaja Saila Laitinen.