Siirry sisältöön

Me teemme tulevaisuutta joka päivä - Tulevaisuustaajuus-menetelmät Laureaan

Laureassa järjestetään Sitran Tulevaisuustaajuus-menetelmätyöpajoja vuoden 2022 aikana. Päätavoitteena hankkeessa on laurealaisten tulevaisuusajattelun ja ennakointiosaamisen kehittäminen.

Työpajatyöskentelyä pitkästä aikaa livenä Leppävaarassa 7.4.

Tulevaisuustaajuus on Sitran alkuvuodesta 2021 julkaisema kaikille avoin työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen. Tulevaisuustaajuus-menetelmän tavoitteena on lisätä osallistujien kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja toimia toivotun tulevaisuuden toteutumiseksi. 

Vaikuttavuutta ennakoimalla

Menetelmän avulla tulevaisuusajattelusta tulee helpommin lähestyttävää, ymmärrettävää ja innostavaa. Samalla Tulevaisuustaajuus pyrkii kytkemään tulevaisuusajattelun tekemiseen eli keinoihin, joilla tulevaisuuteen voi myös vaikuttaa.  

Laurean Tulevaisuusluotaajat-tiimi järjestää työpajoja vuoden 2022 aikana Laureassa tulevaisuustaajuus-menetelmästä. Työpajojen tavoitteena on antaa kaikille laurealaisille mahdollisuus kehittää omaa tulevaisuusajattelua, saavuttaa toivottuja tulevaisuuksia sekä ottaa työpajamenetelmä haltuun omassa työssä. Sitran koulutukseen osallistuivat Laureasta projektiasiantuntija Jaakko Hannula, TKI-asiantuntija Siiri Jalo sekä lehtori Päivi Williams. He kouluttavat vuoden 2022 aikana Laurean henkilöstöä yhteensä kahdeksassa työpajassa. Laurean Tulevaisuustaajuus-hankkeen projektipäällikkönä toimii Siiri Jalo. Projektiasiantuntija Emilia Risu johti Laurean hakua kumppanuusohjelmaan.

Visiotyöskentelystä työilmapiirin parantamisen välineeksi

Tulevaisuustaajuus-menetelmiä voi soveltaa eri tarkoituksiin ja kontekstiin. Menetelmäpakki soveltuu korkeakouluympäristössä hyvin niin TKI-hankevalmistelutyöhön, opetukseen kuin myös muuhun toimintaan.

- Päätavoitteenamme on laurealaisten tulevaisuusajattelun ja ennakointiosaamisen kehittäminen, kertoo Siiri. 

Laureassa sekä virtuaali- että lähitoteutuksena järjestettyihin työpajoihin osallistuneen palvelumuotoilija Heidi Wallinin mielestä Sitran menetelmäpaketti oli laadukkaasti ja osallistujakokemusta tarkasti silmällä pitäen suunniteltu ja toteutettu. Vaikka rakenne oli toteutuksissa tismalleen sama, osallistujakokemus oli lopulta aivan erilainen lähityöskentelyssä kuin virtuaalisena.

- Aito kohtaaminen tuo työskentelyyn erilaisen ulottuvuuden, vaikka etäversio Mirossa toimi etätyöpajaksi poikkeuksellisen hyvin, Heidi kertoo.

Heidi sai työpajasta runsaasti ideoita, miten hyödyntää menetelmäpakettia jatkossa. Menetelmä ei Heidin mielestä sovellu pelkästään visiotyöskentelyyn, vaan sitä voi hyvin hyödyntää myös esimerkiksi tiimin tai hankkeen yhteisen tavoitteen kirkastamisessa ja jalkauttamisessa.

- Menetelmää voi hyvin hyödyntää myös yhteistoiminnan kehittämiseen yhteisen käsiteltävän aiheen parissa, ei pelkästään tavoitteen saavuttamiseksi, Heidi pohtii.

Tulevaisuus tehdään, se ei tapahdu

Koulutus on hyvin konkreettinen ja osallistava. Kouluttajalta menetelmäpajan vetäminen vaatii paljon valmistautumista ja ajattelua, vaikka Sitralta onkin saatavilla valmiit, huippuluokkaiset materiaalit. 

- Aivot ikään kuin muljautuvat konkreettisten, innostavien ja luovien harjoitusten avulla, kuvailee Päivi. Päiville synkkien maailmantapahtumien keskellä työpajojen avulla on saanut palautettua tulevaisuususkoa:

- Tulevaisuus tehdään itse, se ei tapahdu. Me voimme itse oikeasti vaikuttaa.

Jaakko, Siiri ja Päivi ovat halunneet tuoda menetelmäpajat Laureaan autenttisina, ilman varsinaista etukäteisteemoittelua tai ennakkoasetelmia. Työpajoihin tullaan ilman rooleja tai titteleitä ja työpajat muovautuvat tarkemmin osallistujien mukaan. Työpajoissa astutaan varsin konkreettisesti erilaisten harjoitusten keinoin tulevaisuuteen ja tarkkaillaan, miltä tulevaisuuden maailma näyttää ja mitä siellä puhutaan. Tulevaisuuksiin myös päästään vaikuttamaan niitä muotoilemalla erilaisin menetelmin. 

Siirin ja Päivin mielestä yksi keskeisistä tulevaisuustaidoista, mitä meidän tulisi kehittää onkin luovuus. Ilman luovuutta on mahdotonta kuvitella toivottua tulevaisuutta.

 - Erityisesti digitalisaation ja kiivaan elämänrytmin keskellä luovuutta pitäisi muistaa harjoitella ahkerasti, ettei tärkeä taito kuihdu, Siiri painottaa.

Milloin sinä viimeksi kysyit ”Mitä jos”?

 

Tutustu tarkemmin Sitran Tulevaisuustaajuus-materiaaleihin.
Tutusu myös aiempaan uutiseen Tulevaisuustaajuus-menetelmistä Laureassa.

Lisätietoja: