Siirry sisältöön

Luomuruoan tuotanto Uudellamaalla jatkaa voimakasta kasvua

Laurea toteutti Luomu Uudellamaalla –koosteen osana Uudenmaan ruokasektorin kehittäminen –hanketta.

Maatalousrakennuksia peltomaisemassa

Luomutuotanto on voimakkaassa kasvussa Uudellamaalla, käy ilmi Uudenmaan ruokasektorin kehittäminen –hankkeen toteuttamasta Luomu Uudellamaalla –koosteesta. Uudellamaalla oli vuonna 2019 alkutuotannon luomutoimijoita yhteensä 409. Luomumaatilojen määrä Uudellamaalla on puolestaan kasvanut kuudessa vuodessa melkein 29 prosenttia.

Myös Suomen suurin luomumaatila – joka on samalla myös Suomen suurin maatila – löytyy Uudeltamaalta. Vihtiläisellä tilalla luomuviljelyssä on hieman yli 1500 hehtaaria. Lukumäärällisesti eniten luomutoimijoita Uudenmaan kunnista löytyy Lohjalta (68 kappaletta).

-    Merkille pantavaa on, miten monimuotoista luomu Uudellamaalla on. Alkutuotannon lisäksi Uudellamaalla on eniten luomuelintarvikkeita jalostavia yrityksiä Suomessa ja luomutuotteiden kulutus on täällä suurinta, kertoo Luomu Uudellamaalla –koostetta tehnyt projektipäällikkö Mika Vitikka Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Uusimaalaiset kuluttajat erottuvat kaikissa käyttäjäryhmissä aktiivisimpina luomun käyttäjinä ja luomutuotteiden aktiivinen käyttö on lisääntynyt eniten Uudellamaalla. Luomua myös arvostetaan ammattikeittiöissä.

-    Sen lisäksi luomuelintarvikkeiden saralla kehitetään koko ajan hienoja, uusia innovaatioita, Vitikka kertoo.
-    Muutoinkin luomutoimijoiden haastatteluissa nousi esiin tuottajien ylpeys omista tuotteistaan. Luomu on näille toimijoille sydämen asia ja luomutuotannossa ollaan mukana tosissaan, hän jatkaa.

Uudenmaan ruokasektorin kehittäminen –hankkeen tavoitteena on tukea Uudenmaan alueen pienten elintarvikeyritysten toimintaedellytyksiä ja jakaa tietoa alueen kehittämistoimista ja mahdollisuuksista sekä jalkauttaa valtakunnalliseksi valittuja toimenpiteitä. Samalla toteutetaan Maaseudun kehittämisohjelman ja Uudenmaan maaseutuohjelman tavoitteita tarkoituksen mukaisten logististen ratkaisujen, myyntikanavien ja vientimahdollisuuksien lisäämiseksi.

Hanke on kaksivuotinen ja sen rahoittaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Euroopan Maaseudun kehittämisrahasto. Hankkeen toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu ja asiantuntijayritys Fennopromo Oy.

Tutustu Luomu Uudellamaalla -koosteeseen (Pdf).

Lisätietoja: