Siirry sisältöön

Laurea mukana kehittämässä rikosseuraamusalan koulutusta Turkissa

Turkki hakee Twinning-hankkeessa mallia rangaistuslaitosjärjestelmän kehittämiseen Suomesta ja Virosta.

Turkin rikosseuraamusalan koulutuskeskus Ankarassa.

Suomi ja Viro ovat mukana syksyllä 2019 alkaneessa EU:n Twinning-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää Turkin rangaistuslaitosjärjestelmää eurooppalaisten standardien mukaiseksi. Suomesta hankkeessa on Rikosseuraamuslaitoksen sekä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen ohella mukana myös Laurea-ammattikorkeakoulu.

Kaksivuotisen hankkeen avausviikko toteutui Turkissa marraskuun puolivälissä. Hankkeen toimijat tapasivat rikosseuraamusalan ja koulutusalan johtoa Turkin pääkaupungissa Ankarassa:

-    Twinning-hankkeiden henkeen kuuluu, että työ tehdään kohdemaassa yhteistyössä paikallisten kanssa, kertoo hankkeen avausviikkoon osallistunut johtaja Kati Komulainen Laureasta.

Ensimmäisen vaiheen tavoitteena on tehdä analyysi rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmästä Turkissa. Yli 80 miljoonan asukkaan Turkissa on viisi vankeinhoidon koulutuskeskusta.

-    Haastattelimme ensimmäisen vierailun aikana paikallisia toimijoita ja selvitimme koulutuksen muun muassa nykytilaa, tulevaisuuden näkymiä, verkko-oppimismahdollisuuksia ja arviointia, Komulainen kertoo.

Työ jatkuu toisen vierailun merkeissä vielä joulukuussa.

Turkilla on Komulaisen mukaan kova halu nostaa rikosseuraamusalan koulutuksen tasoa maassa. Turkissa ollaan hyvin vaikuttuneita Suomen koulutusjärjestelmästä:

-    Oli todella vaikuttavaa tavata rikosseuraamusalan ylintä johtoa Turkissa. He muistuttivat meitä siitä, että Turkissa haluttiin juuri suomalaiset toimijat mukaan hankkeeseen, hän sanoo.

Laurea tarjoaa ainoana korkeakouluna Suomessa rikosseuraamusalan koulutusta yhteistyössä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen kanssa.