Siirry sisältöön

Laurea mukana järjestämässä kolmansia vankimessuja

Sateisesta säästä huolimatta vangeille ja yhdyskuntaseuraamusta suorittaville suunnatut messut keräsivät lähes tuhat kävijää Helsingin Kallioon.

Tapahtumassa oli monipuolista ohjelmaa ja esiintyjiä.

Sunnuntaina 26.5. järjestettiin historian kolmannet vankimessut Helsingin Dallapénpuistossa. Messujen teemana oli tänä vuonna järjestöjen tekemä arvokas kehitystyö. Aikaisemmin arkipäivään sijoittunut tapahtuma pidettiin tänä vuonna viikonloppuna avolaitosvankien ja vankien omaisten toiveesta. 

Vankimessut on vangeille, yhdyskuntaseuraamusta suorittaville sekä heidän perheilleen ja omaisilleen suunnattu tapahtuma, jonka tavoitteena on lisätä vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien tietoa palveluista rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Messuilla nähtiin vajaat 50 järjestöä esittelemässä toimintaansa. Tämän lisäksi messuilla oli tarjolla lavaohjelmaa, ruokaa, rentoa tekemistä ja kilpailuja. 

Asunnottomuus yksi suurimmista vapautuvien vankien haasteista

Messujen avauspuheenvuoron piti tänä vuonna eduskuntaan uutena kansanedustajana noussut Veronika Honkasalo. Honkasalo nosti puheessaan esiin eriarvoisuuden kasvun ja asunnottomuuden. Hän piti huolestuttava, että vaikka viime vuodet asunnottomuus on laskenut, vapautuvien vankien asunnottomuustilanne ei ole parantunut. Honkasalo korosti asunnottomuuden ratkaisemisessa monialaista yhteistyötä valtion, kuntien ja järjestöjen kesken. 

- Jokainen meistä voi kuvitella minkälaista on vapautua vankilasta suoraan asunnottomuuteen. Mutta vastaaminen asunnottomuuteen edellyttää monialaista työtä, Honkasalo totesi.

Laurealaiset messuja rakentamassa

Vankimessut järjestettiin yhteistyössä Silta-Valmennusyhdistys ry:n, Valo-Valmennusyhdistys ry:n, Stop Huumeille ry:n ja Sininauhaliiton Pyöröovesta ulos -hankkeen ja Erityisdiakonian kanssa. Laurea on ollut messujen järjestäjänä vuodesta 2016 lähtien.

Messuja oli toteuttamassa joukko Laurean rikosseuraamusalan, sairaanhoidon ja sosiaalialan opiskelijoita sekä Keijo-hankkeesta valmistuneita kokemusasiantuntijoita. Opiskelijoiden ja keijojen vastuulla oli messujen rakentaminen, näytteilleasettajien ja kävijöiden ohjaaminen sekä info-pisteestä vastaaminen. Laurean sairaanhoitajaopiskelijat vastasivat tapahtuman ensiavusta. Laurean opiskelijoiden toimesta tapahtumassa pidettiin kävijöille lisäksi kohtaamistaiteen pop up -valotaidetyöpaja.

Messut tarjosivat opiskelijoille ja ammattilaisille mahdollisuuden tavata alan eri toimijoita ja verkostoitua. Verkostoituminen toimijoiden kesken on tärkeää, sillä rikoksista tuomittujen tukeminen ja kiinnittyminen yhteiskuntaan vaatii monialaista ja pitkäjänteistä yhteistyötä niin rangaistuksen aikana kuin vapautumisen jälkeen. Lämmin ja välitön tunnelma oli silti messujen suurinta antia. Tapahtuma keräsi kävijöiltä kiitosta hyvistä kohtaamisista ja sote-alan palveluihin liittyvästä arvokkaasta tiedosta.

Jutun on kirjoittanut Laurean sosinomiopiskelija Vilja Rautio.

 

Lisätietoja: