Siirry sisältöön

Interaktiivinen esitys avaa autoalan tulevaisuutta ja opiskelumahdollisuuksia

Laurea koordinoi yhteiskehittämisen prosessia CLEMET-hankkeessa.

clemet hanke autoalan tulevaisuus esitys
Kuvakaappaus CLEMET-hankkeessa tuoteteusta interaktiivisesta esityksestä.

Autoala on keskellä suurta muutosta, kun teknologia ja koko liikkumisen kokonaisuus kehittyy kovalla vauhdilla. Autoalalla tarvitaan aivan uudenlaista osaamista eivätkä vanhat mielikuvat työstä autoalalla pidä enää paikkaansa.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa CLEMET-hankkeessa on pian 1,5 vuoden ajan kartoitettu autotekniikan alan tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeita. Myös Laurea on ollut mukana hankkeessa, jota koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Laurean osalta hanke päättyy elokuun lopussa. Kesän aikana on hankkeen yhtenä tuotoksena valmistunut interaktiivinen esitys, joka tutustuttaa katsojan autoalan tulevaisuuden trendeihin ja opiskelumahdollisuuksiin. Thinglink-esityksessä pääsee tutustumana mm. autoalan opiskeluympäristöihin sekä tutkimaan autoalan ja liikkumisen tulevaisuutta tietokorttien avulla. Tutustu esitykseen tästä linkistä.

Esitys on valmistunut Laurean koordinoiman yhteiskehittämisen prosessin tuloksena. Ensimmäisessä vaiheessa hankkeen työpajoihin osallistui autoalan yritysten, Traficomin ja OPH:n asiantuntijoita sekä eri koulutuslaitosten opettajia ja opiskelijoita. Koska esityksen kohderyhmänä ovat eritysesti autoalan opinnoista kiinnostuneet nuoret, pääsivät he myös prosessin toisessa vaiheessa kommentoimaan esityksen prototyyppiä.

-    Erityisesti opiskelijoilta tuli työpajoissa vahvasti esiin se ajatus, että alasta tulee antaa totuudenmukainen kuva eikä nuoria saa kosiskella alalle epärealistisilla näkemyksillä, kuvailee yhteiskehittämisen prosessista vastannut palvelumuotoilija Salla Kuuluvainen Laureasta.

Nuoria ja opiskelijoita kiinnostavia teemoja kehitysvaiheessa olivat Kuuluvaisen mukaan erityisesti liikenteen ilmastotavoitteet, liikkumisen uudet palvelut sekä älyliikenne.

-    Esityksen kantavana ajatuksena onkin se, että autoala muuttuu juuri nyt nopeasti. Teknologinen pohja uudistuu täydellisesti, joten tarvitaan ihan uudenlaista osaamista ja osaajia, hän kuvailee.
-    Vaikka vanha mielikuva autoja rassaavasta ”Härski-Hartikaisesta” on edelleen voimissaan, on tulevaisuudessa totuus jotain aivan muuta.

Tutustu CLEMET-hankkeessa tuotettuun interaktiiviseen esitykseen.

Lisätietoja: