Siirry sisältöön

Hyvinkään kampuksella ainutlaatuinen paneelikeskustelu sisäilmasairaiden asemasta

Sisäilmasairaan asema nyt ja tulevaisuudessa –vaalikeskustelu oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Tilaisuuden järjestivät Laurean opiskelijat yhdessä Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n kanssa. Projektipäällikkönä toimi opiskelija Oskari Holopainen.

Tilaisuuden avasi markkinointi- ja yhdyskuntasuhdejohtaja Teemu Ylikoski, joka korosti ammattikorkeakoulun tärkeää roolia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Seuraavaksi puheenvuoron saivat Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n Reetta Lappalainen, joka jakoi kokemuksiaan elämästä sisäilmasairaana, sekä Katja Pulkkinen Homepakolaiset ry:stä, joka avasi kuulijoille sisäilmasairauden aiheuttaman kodittomuuden ongelmia. Molemmat käsittelivät sisäilmasairaiden huonoa ja unohdettua asemaa.

Panelisteina olivat ehdokkaat Otto Andersson (RKP), Johanna Karimäki (Vihr.), Ulla Kaukola (Sdp), Arja Ryynänen (Kesk.), Leena Meri (PS.), Mika-Erik Walls (Vas.), Olli Polo (Sin.), Kari Tolvanen (Kok.) ja Tiina Tuomela (KD). Evankelisluterilaisen kirkon diakoniarahaston, Homepakolaiset ry:n, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja OAJ:n edustajat esittivät ehdokkaille kysymyksiä ja jakoivat vaikuttavia tarinoita sisäilmasairaiden elämästä.

Aihe oli kaikille ehdokkaille ja isolla osalle yleisöstä jollain lailla tuttu. Kysyttäessä, kuinka moni tuntee jonkun sisäilmasta sairastuneen tai on itse sellainen, vihreät kyllä-laput nousivat niin yleisössä kuin panelistien keskuudessakin. Ainakin Ulla Kaukola ja Mika-Erik Walls kertoivat sairastuneensa sisäilmasta itse. Kaikki ehdokkaat tunsivat myös jonkun sisäilmasairauden takia asunnottoman tai muuttokierteessä olevan.

Tieto lisää ymmärrystä

Ehdokkaiden puolueiden sisällä sisäilmaongelmiin oli tartuttu ja ratkaisuja pyritty luomaan.

- SDP on Vantaan suurin puolue ja meidän aloitteestamme siellä perustettiin sisäilma-asiain neuvottelukunta, jonka myötä olemme jo saaneet muun muassa sisäilmatiedottajan sekä sisäilmaterveydenhoitajan. Olemme myös luopuneet betonin päälle liimattavista muovimatoista.

Merkittäväksi ongelmaksi tunnistettiin virallisen tautiluokituksen puuttuminen, joka osaltaan johtaa sosiaaliturvan puutteeseen ja yhteiskunnan tukiverkon ulkopuolelle jäämiseen. Huonolle sisäilmalle arvioidaan altistuvan jatkuvasti jopa miljoonia ihmisiä.

- Olen itse eduskunnan sisäilmatyöryhmän jäsen ja kehotankin kaikkia tutustumaan aiheeseen, sillä tietoisuus lisää ymmärrystä. Asenteisiin tarvitaan muutos, sillä kyseessä on oikea sairaus. Esimerkiksi 70-luvulla migreenikin luokiteltiin vielä luulosairaudeksi, Leena Meri painottaa.

Tärkeäksi puheenaiheeksi nousi muun muassa koulujen huono sisäilma ja sairastuneet koululaiset.

- Kaikkein olennaisinta saada lapsi sellaiseen tilaan, missä ongelmia ei ilmene. Tiedossa on kuitenkin, että väistötiloja ei ole tarpeeksi. Loviisassa ollaankin testaamassa VR-laseja etäopetuksen apuna, kertoo Otto Andersson, joka toimii Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

- Muillekin sairaille lapsille taataan koulutus, joten miksei tämä toteutuisi myös sisäilmasta sairastuneille, miettii Kari Tolvanen.

- Sisäilmasairaat ovat potilaita siinä missä muutkin. Ongelmanratkaisua olisi ensisijaisesti haettava lääketieteellisen ratkaisun kautta, kuten keskitetyn sisäilmapoliklinikan, toteaa lääkäri Olli Polo. Lääkärin näkökulmaa keskusteluun toi myös Tiina Tuomela, joka painotti erityisesti terveydenhuollon koulutuksen kehittämisen tarvetta.

Tutustu ehdokkaiden ajatuksiin ja ratkaisuehdotuksiin tarkemmin täällä.