Siirry sisältöön

Bar Laureassa tarjoillaan hävikkiruokaa yhteistyössä Ravintola Loopin kanssa

Kokeilun avulla saadaan tietoa siitä, miten hävikkiruoan hyödyntämistä kannattaa laajentaa ammattikeittiöihin.

Ruoka-annoksia.

​”Hävikistä herkuksi” on kokeilu, jossa hävikkiruokaravintola Loop ja Laurea-ammattikorkeakoulun ravintola BarLaurea kokeilevat, kuinka hävikin hyödyntäminen onnistuu ammattikeittiössä. Kokeilu kuuluu hallituksen Kokeileva Suomi -kärkihankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää kokeilukulttuuria ja siten löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen.

BarLaureassa hävikki on jo ennestään tuttu teema, ja ravintolassa suositaan kestävää kehitystä sekä ekologista lähiruokaa. Hävikin huomioiminen ja sen hallinta on BarLaureassa erityisen tärkeässä asemassa, koska ruokailijoita käy päivittäin jopa 500-750.

”Hävikistä herkuksi” -kokeilun avulla saadaan tietoa siitä, miten hävikkiruoan hyödyntämistä kannattaa laajentaa ammattikeittiöihin. Kokeilun aikana hävikkiruokaravintola Loopin food rescue -lähetit toimittavat BarLaurealle päivittäin keskimäärin 250-300 kiloa hävikkiä, ja BarLaurean viikon ruoat tehdään pääsääntöisesti hävikistä.

Helsinkiin 2016 perustettu hävikkiruokaravintola Loop pelastaa päivittäin noin 10 kaupan ruokahävikit ja toimittaa siitä 70% hyväntekeväisyyteen, mutta jos halutaan torjua ruokahävikkiä laajemmassa mittakaavassa, tarvitaan uusia ratkaisuja. Loopin ruoanpelastusrinkiin otetaan mukaan nyt viisi uutta S-ryhmän kauppaa, joista hävikkiä haetaan. Lisäksi Vaasan ja Jalotofu ovat mukana kokeilussa lahjoittamalla tehtaalla syntyvää hävikkiä. Kokeilun onnistuessa konseptin voi monistaa myös muihin ammattikeittiöihin.

Kokeiluehdotuksen tehnyt From Waste to Taste ry uskoo kokeilun onnistuessa sen saavan aikaan suuria vaikutuksia ruokahävikin pienentämiseen.

– Suomalainen ruokahävikki on koko ruoantuotantoketjussa jopa 460 miljoonaa kiloa vuosittain, joten koko ajan pohdimme uusia ratkaisuja hävikin pienentämiseen ja tämä oli yksi luonnollinen ja laajavaikutteinen tapa kokeilla, kertoo From Waste to Taste ry:n projektipäällikkö Johanna Kohvakka.

BarLaurea innostui heti kokeilusta, sillä vaikka hävikin hyödyntäminen on entuudestaan tuttu teema, tällainen uusi toimintamalli mahdollistaisi vaikuttavuuden paljon suuremmassa mittakaavassa ja pienentäisi oppilaitoksen hiilijalanjälkeä merkittävästi.

– Oppilaitoksissa on tärkeää jakaa päivittäin ruokahävikkitietoutta. Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan ja toiminnallaan ruokahävikin syntyyn, toteaa Laurean lehtori Henry Lybäck.
- Se vaatii suunnitelmallisuutta, intoa ja kokeilun halua, niin ammattikeittiössä kuin kotikeittiössäkin. BarLaurean ravintolatoiminta on aina valmis tarttumaan hävikkiruoan parissa oleviin haasteisiin ja kokeiluihin edistääkseen sen päätymistä hyötykäyttöön biojätteen sijasta.

Lisätietoja:

BarLaurea

Opetusravintola BarLaurea

Laurean Leppävaaran kampuksella toimii opetusravintola BarLaurea, johon kuuluvat lounasravintola, à la carte ravintola, kahvila sekä kokous- ja cateringpalvelut.

Lue lisää BarLaureasta